Spread the love


Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο Πρίγκιπας Κάρολος για την Ελλάδα, την παραμονή της άφιξής του μαζί με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη.

«Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και ήμουν επί μακρόν γοητευμένος από τον πολιτισμό και την ιστορία της, καθώς και ιδιαίτερα τυχερός που έχω επισκεφθεί μερικά από τα πιο όμορφα και μοναδικά μέρη της», τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρίγκιπας Κάρολος σε συνέντευξή του Καθημερινή.

Μάλιστα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας δηλώνει διαθέσιμος για να βοηθήσει «για να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που έχει μπροστά της αυτή η τόσο ξεχωριστή χώρα» και αναφέρεται στην έναρξη του έργου της φιλανθρωπικής οργάνωσης Prince’s Trust στη χώρα μας.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου συμπληρώνει, επίσης, ότι «μάλιστα με δική μου εισήγηση, η Σχολή μου των Παραδοσιακών Τεχνών έχει δημιουργήσει προγράμματα στη Μεγάλη Βρετανία όπου διδάσκεται στους φοιτητές η τέχνη της αγιογραφίας που είναι βεβαίως ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και της Ορθόδοξης Ελληνικής θρησκευτικής έκφρασης».

«Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα και πολλοί Έλληνες περνούν δύσκολα τα τελευταία χρόνια, θέλησα να βρω έναν τρόπο, έστω μικρό και περιορισμένο, για να βοηθήσω τους νέους στη χώρα να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους, είτε μέσω επαγγελματικής κατάρτισης, είτε στηριζόντάς τους για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Με αυτό το θέμα ασχολείται η φιλανθρωπική μου οργάνωση Prince’s Trust εδώ και σαράντα δύο χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία και πρόσφατα στο εξωτερικό. Συναισθανόμενος τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες, σκέφτηκα ότι, ίσως, η εμπειρία που έχουμε συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσε να φανεί κατά κάποιο τρόπο χρήσιμη για να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που έχει μπροστά της αυτή η τόσο ξεχωριστή χώρα», τονίζει στη συνέχεια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης: 

Το Πριγκιπικό ζεύγος θα αφιχθεί στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Τετάρτη 9 Μαΐου και ώρα 14.50.

Στην συνέχεια, θα μεταβούν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή κατάθεσης στεφάνου και κατόπιν θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.  Ακολούθως, ο Πρίγκιπας Κάρολος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στις 20.30, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης θα παρακαθίσουν σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Πέμπτη 10 Μαΐου, στις 10.10 ο Πρίγκιπας Κάρολος θα συναντηθεί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην οδό Φιλοθέης.

Στις 11.30 ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφτούν το Συμμαχικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο όπου ο Πρίγκιπας Κάρολος θα καταθέσει στεφάνι. Στη συνέχεια ο Πρίγκιπας της Ουαλίας θα μεταβεί στον Πειραιά όπου θα επισκεφτεί το HMS Echo και την ακταιωρό της Βρετανικής Συνοριακής Δύναμης HMC Valiant που συνεργάζεται με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.  Ακολούθως, θα μεταβεί στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου όπου θα επισκεφτεί το θωρηκτό – καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ», και την Τριήρη «Ολυμπιάς» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, στις 12.30 η Δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφθεί την Μονή Καισαριανής όπου και θα συμμετάσχει σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με μαθητές με θέμα το παιδικό βιβλίο με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Την Παρασκευή 11 Μαΐου ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφτούν την Κρήτη. Θα αφιχθούν στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου στις 11.45 απ’ όπου και θα αναχωρήσουν για τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού. Μετά την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας θα επισκεφθεί τους χώρους της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής ενώ η Δούκισσα της Κορνουάλης, περίπου στις 13.45, θα μεταβεί στο Οινοποιείο Λυραράκη.

Περί τις 14.30, θα μεταβούν στις  Άνω Αρχάνες Ηρακλείου όπου θα ενημερωθούν για το έργο της ΜΚΟ Οργανισμός Ανάπτυξης Ηρακλείου που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Στέγασης & Ομαλής Ένταξης Προσφύγων στην τοπική κοινωνία και θα συνομιλήσουν με μετανάστες, εθελοντές και μέλη της κοινότητας στο Παλαιό Σχολείο. Τέλος, πριν την αναχώρηση από τη χώρα μας, το Πριγκιπικό ζεύγος θα παραστεί σε παραδοσιακή γιορτή στην Πλατεία των Αρχανών με πολιτιστικές δράσεις και παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης.

16 χώρες επισκέφθηκε ως βασίλισσα η Ελισάβετ, ποτέ την Ελλάδα

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στη χώρα μας. Κάρολος και Καμίλα είχαν βρεθεί και πάλι στη χώρα μας όμως για διακοπές. Η Ελισάβετ επισκέφθηκε μόνο μία φορά τη χώρα μας, το 1950, χωρίς να έχει στεφθεί ακόμα βασίλισσα. Συγκεκριμένα, στις 8 Δεκεμβρίου του 1950, η Ελισάβετ μαζί με τον μελλοντικό σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο, επισκέφθηκαν την Ελλάδα μετά από ταξίδι τους στη Μάλτα, προσκεκλημένοι του τότε βασιλιά Παύλου και της συζύγου του Φρειδερίκης.

Από τις 2 Ιουνίου 1953, μετά τη στέψη της, έχει επισκεφθεί 116 χώρες, όχι όμως και την Ελλάδα.

Για την αποφυγή επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας έχουν γραφτεί πολλά. Άλλοι λένε ότι αυτό συνέβη λόγω του κυπριακού που ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της βασιλείας της και μέχρι την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου δεν επέτρεπε τέτοιες επισκέψεις, άλλοι λένε ότι αυτό έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της οικογένειας του συζύγου της, Φίλιππου, στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής (οδηγήθηκε σε δίκη ο πατέρας του), ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί τη χώρα μας λόγω της αντιμετώπισης που έτυχε τις επόμενες δεκαετίες ο έκπτωτος Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Πηγή altsantiri.grSpread the love