Spread the love


Τα άνυδρα και αφιλόξενα τοπία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μπορεί να καλύπτονται σύντομα με ορυζώνες. Κι αν αυτό μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τόσο Κινέζοι επιστήμονες όσο και οι σεΐχηδες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μοιάζουν αποφασισμένοι να τα καταφέρουν σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Υπεύθυνος για όλα αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα «South China Morning Post», είναι ο διαπρεπής Κινέζος επιστήμονας Yuan Longping, ο «πατέρας του υβριδικού ρυζιού», ο οποίος έχει ήδη αναπτύξει είδη που μπορούν να μεγαλώσουν σε θαλασσινό νερό και να τα καταφέρουν στις ερήμους της Μέσης Ανατολής.

Το σχέδιο περιλαμβάνει άρδευση με κανάλια κατευθείαν από τη θάλασσα, καθώς το γλυκό νερό παραείναι πολύτιμο σε κείνη τη γωνιά του κόσμου. Αναμένεται μάλιστα να αυξήσει εκθετικά την ποσότητα φαγητού που παράγεται στα ΗΑΕ, μη σπαταλώντας ταυτοχρόνως σταγόνα πόσιμου νερού.

Δεν πρόκειται φυσικά για καθόλου τυχαία κίνηση των καιρών, καθώς οι Κινέζοι επιστήμονες της ομάδας του Longping εργάζονται εδώ και 4 δεκαετίες στην ανάπτυξη ανθεκτικότερων ποικιλιών ρυζιού, διασταυρώνοντας είδη και ελέγχοντας τις συνέπειες.

Σήμερα έχουν στα χέρια τους 8 ποικιλίες που μπορούν να μεγαλώσουν με θαλασσινό νερό και να φυτευτούν σε ορυζώνες μεγάλης κλίμακας, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμο όλο αυτό.

Η ποικιλία μεγαλώνει μάλιστα ήδη στην Κίνα και πέρυσι η συγκεκριμένη ομάδα κατάφερε να διπλασιάσει τη συγκομιδή, καταλήγοντας σε μια από τις πιο αποδοτικές ποικιλίες ρυζιού που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Ο στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι να αυξήσει τώρα με τη βοήθεια του συγκεκριμένου είδους την παραγωγή του ρυζιού της κατά 20%, καλύπτοντας μια έξτρα έκταση 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων με την ποικιλία που έβαλαν στο μάτι οι εμίρηδες.

Και συγκεκριμένα ο σεΐχης Αλ Μακτούμ της βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι, που θέλει να γεμίσει το 10% των εδαφών των ΗΑΕ με ορυζώνες και να κάνει την έρημο πιο πράσινη από κάθε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.



Spread the love