Spread the love


Ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στα σκάνδαλα

Ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στα σκάνδαλα της σεξουαλικής κακοποίησης και της παιδεραστίας που αποκαλύπτονται για τη Καθολική Εκκλησία.

Μάλιστα, την Τετάρτη εξέπληξε τους πάντες όταν συγκάλεσε τους επικεφαλής των επισκοπικών συνόδων στο Βατικανό από τις 21-24 Φεβρουαρίου του 2019 με στόχο να συνομιλήσουν για τις επιπτώσεις του σκανδάλου παιδεραστείας. Η υπόθεση έχει λάβει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς σε Ιρλανδία, Χιλή, ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία, Φιλιππίνες, Ινδία, Βραζιλία υπάρχουν κρούσματα σεξουαλικής καοποίησης από κληρικούς.

Η νέα εποχή με την αλλαγή πλεύσης και το τέλος της συγκάλυψης δεκαετιών σηματοδοτήθηκε με τη νέα έκθεση για λογαριασμό της Συνόδου Γερμανών Επισκόπων σχετικά με την κακοποίηση ανηλίκων στην περίοδο 1946- 2014. Τα βασικά συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν ήδη την Τετάρτη στις γερμανικές εφημερίδες Die Zeit και Der Spiegel. Ο εντεταλμένος της συνόδου επισκόπων για ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης Στέφαν Άκερμαν δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε τις διαστάσεις της σεξουαλικής κακοποίησης που αποδεικνύει η έρευνα. Μας προκαλούν θλίψη και ντροπή. Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση».

Ακόμα, φαίνεται πως η Επιτροπή Προστασίας Παίδων στο Βατικανό και το Κέντρο για την Παιδική Προστασία του Πανεπιστημίου Γκρεγκοριάνα της Ρώμης γνωρίζουν τους κύριους λόγους στους οποίους οφείλεται το πρόβλημα της κακοποίησης μέσα στην Καθολική Εκκλησία: η μεγάλη εξουσία του κλήρου, η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και η αυστηρή ιεραρχική δομή.

Yψηλά ιστάμενοι στο Βατικανό αναμένουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα, όπως για παράδειγμα, το τέλος της αγαμίας του κλήρου ή η χειροτονία νυφευμένων διακόνων. Πρόσωπα της εμπιστοσύνης του Πάπα εκτιμούν μάλιστα, ότι το αργότερο στη Σύνοδο του Αμαζόνα τον Οκτώβριο του 2019, θα αναιρεθούν όλοι αυτοί οι αμφιλεγόμενοι περιορισμοί.



Spread the love