Spread the love


Πως μετριέται η επιτυχία στην παγκόσμια μουσική σκηνή; Ο πιο γνωστός δείκτης είναι εκείνος του Billboard, που μετρά πόσες εβδομάδες έμεινε ένα τραγούδι στο top 100 ή top 200 στις ΗΠΑ. Δεν θα πιστεύετε τι θα ακούνε τα αυτάκια σας!

Το πρόβλημα είναι πως αν αναζητήσει κανείς τα 10 καλύτερα singles (ανεξάρτητα από το μουσικό είδος), από το 1958 που ξεκίνησαν να φτιάχνονται οι λίστες του Billboard, τότε μάλλον θα πέσει από τα σύννεφα. Καθώς αυτά τα τραγούδια που έχουν την μεγαλύτερη παραμονή (δηλαδή είχαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις αλλά και ακούστηκαν περισσότερο από το ραδιόφωνο) είναι όλα, μα όλα άσχετα με αυτά που περιμέναμε!

Δείτε λοιπόν τη λίστα και αναρωτηθείτε τι τελικά είναι αυτό που κάνει ένα τραγούδι επιτυχημένο: η διαχρονικότητα του, η επιρροή που ασκεί τόσο στο κοινό όσο και σε άλλους καλλιτέχνες, η καλλιτεχνική του πρωτοπορία, η μαγνητική προσωπικότητα του τραγουδιστή, ή της μπάντας; Ή μήπως μετράει και η μόδα, το τυχαίο και η διαφήμιση εξίσου;

Νο 1. The Twist, από τον Chubby Checker

Κυκλοφόρησε το 1959 από τους Hand Ballard and the Midnighters, αλλά έγινε το 1960 τεράστια επιτυχία σε δεύτερη εκτέλεση από τον Chubby Checker. Έφθασε να χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη επιτυχία της δεκαετίας (της δεκαετίας του 60 αν δεν το καταλάβατε, δηλαδή τότε που είδαμε ότι πιο κορυφαίο από πλευράς Rock σκηνής), και βοήθησε πάρα πολύ η προβολή του από τα χορευτικά σώου της αμερικάνικης τηλεόρασης. Ένα όμορφο, ζωντανό τραγούδι, αλλά νούμερο 1;

Νο 2. Smooth από τον Carlos Santana σε συνεργασία με τον Rob Thomas

Από το 1999 μια κλασική επιτυχία του μεγάλου Carlos Santana, με στίχους του Rob Thomas, παραμένει κλασικό αλλά κατά την προσωπική μας άποψη δεν αποτελεί καν την καλύτερη δημιουργική στιγμή του μεγάλου Carlos.

Νο.3 Mack the Knife από τον Bobby Darin

Το λατρεύουν οι μουσικοί παραγωγοί για το στακάτο στυλ του. Είναι ένα τραγούδι με τεράστια ιστορία καθώς στην αρχική του εκδοχή είναι σύνθεση του Kurt Weil με στίχους του Μπρέχτ και δημιουργήθηκε για την αριστουργηματική «Όπερα της πεντάρας» του 1928. Σε πολλαπλές εκδοχές από τότε, έγινε γνωστό το 1956 από τον Louis Armstrong. Κι όμως την τεράστια επιτυχία την γνώρισε (με αγγλικό στίχο βέβαια) από τον Bobby Darin to 1958. O πολυτάλαντος Darin με τη βελούδινη φωνή του ταίριαξε απόλυτα με τον ήχο του Mack the Knife. Δυστυχώς ο ίδιος έφυγε στα 37 του. Και πάλι όμως, ένα τόσο θαυμάσιο τραγούδι αποτελεί έκπληξη για τη θέση που έχει καταλάβει στη λίστα του Billboard.

No. 4 How do I live από την LeAnn Rimes

Με μια λέξη: ΟΧΙ. Πολύ καλή φωνή η LeAnn Rimes, το τραγούδι αξιοπρεπές, γραμμένο από την έμπειρη Diane Warren (από τις καλύτερες συνθέτριες της αμερικάνικης Pop). H 4η θέση εξηγείται μόνο από το ότι είναι ένα country τραγούδι, με το συγκεκριμένο είδος μουσικής να είναι από τα πιο δημοφιλή ακούσματα στις ΗΠΑ.

Νο 5. Party Rock Anthem από τους LMFAO (Lauren Bennet και GoonRook)

Η απόλυτη σαχλαμάρα. Κι όμως πήγε νο 1 σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Αγγλία, Βέλγιο, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Δανία. Δεν υπάρχει έλεος.

Νο 6. I Gotta Feeling από τους Black Eyed Peas

Κι όμως, τα «Μαυρομάτικα φασόλια» έχουν αυτό το τραγούδι τους στο νο 6 όλων των εποχών στα single. Το ακούσαμε το 2009, και συνεχίζουμε να το ακούμε στα club. Πολύ χορευτικό, σε παραγωγή David Guetta. Ακόμη μια απορία για το πώς έκανε τόση επιτυχία.

Νο. 7. Macarena από τους Los del Rio

Η απόλυτη σαχλαμάρα νο 2. Το χορεύαμε για να σπάμε πλάκα μέχρι και στις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου το 2004. Κυκλοφόρησε το 1995, κι από τότε έχει γνωρίσει μια σειρά από διασκευές και μας κυνηγά ακόμη. Όσο για τους Ισπανούς Los del Rio που το έβγαλαν; Ποτέ δεν κατάφεραν κάτι καλύτερο, ούτε καν το πλησίασαν. Ο ορισμός του τραγουδιού-ρουκέτα.

Νο. 8. Physical από την Olivia Newton-John

Κουκλάρα η Olivia, καλό το κομμάτι για το 1981 (έπεσε και επάνω στη μόδα των γυμναστηρίων που πήγαιναν τα κορίτσια κάθε ηλικίας για να κάνουν workout…) αλλά στην ουσία είναι ένα pop τραγουδάκι της σειράς.

Νο 9. You light up my life από την Debby Boone

Κλασική μπαλάντα, βγήκε το 1977 ως soundtrack της ομώνυμης ταινίας, τραγουδισμένο από την Kvitka Cisyk. Kέρδισε Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού αλλά και Grammy και Χρυσή Σφαίρα! Η ταινία δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση, το τραγούδι όμως γνώρισε τεράστια επιτυχία όταν το είπε η Debby Boone (κόρη του τεράστιου Pat Boone). Το έχουμε χορέψει σε μισοσκόταδο αλλά μέχρι εκεί.

Νο 10. Hey Jude από τους Beatles

Κι όμως ναι. Οι Beatles τελευταίοι! Και με το Hey Jude που στην καλύτερη να  είναι το 10ο καλύτερο τραγούδι τους… Κι όμως αυτό είναι το μοναδικό στην δεκάδα των singles του Billboard, που ανήκει σε ένα από τα 2-3 καλύτερα συγκροτήματα των τελευταίων 60 χρόνων. Τι να πει κανείς!

Δείτε περισσότερα στο billboard.com



Spread the love