Spread the love


Οι Depeche Mode επέστρεψαν με το άλμπουμ «Spirit» και πολιτικά μηνύματα. Με στίχους όπως «Πηγαίνουμε προς τα πίσω» και «Κατηγορείστε την παραπληροφόρηση» στα τραγούδια του νέου της άλμπουμ, η βρετανική μπάντα της synth-rock Depeche Mode ελπίζει «να ωθήσει τους πολίτες να συλλογιστούν»

Με στίχους όπως «Πηγαίνουμε προς τα πίσω» και «Κατηγορείστε την παραπληροφόρηση» στα τραγούδια του νέου της άλμπουμ, η βρετανική μπάντα της synth-rock Depeche Mode ελπίζει «να ωθήσει τους πολίτες να συλλογιστούν» την κατάσταση στον κόσμο και αναμένει και άλλοι μουσικοί να κάνουν το ίδιο.

Ο τραγουδιστής, Ντέιβ Γκάχαν, ο κιθαρίστας και κιμπορντίστας της μπάντας, Μάρτιν Γκορ και ο κιμπορντίστας, Άντριου Φλέτσερ τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησαν το «Spirit» (Columbia Records) που περιλαμβάνει τραγούδια με πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, όπως το «Where’s the Revolution» εμπνευσμένο από τη σύρραξη στη Συρία.

«Όταν ο Μάρτιν …έγραψε τα τραγούδια πριν από δύο χρόνια, αισθανόταν ότι τα πράγματα δεν κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο Φλέτσερ στο Reuters. «Δεν θεωρούμε ότι η μουσική, αληθινά, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, αλλά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν λίγο, να κοιτάξουν γύρω στον κόσμο και να δουν τι συμβαίνει».

Δείτε το official site του συγκροτήματος

Το συγκρότημα που εισήλθε στη βρετανική new wave σκηνή τη δεκαετία του 1980 και είναι γνωστό περισσότερο για την ηλεκτρονική μουσική του και όχι για τις πολιτικές του θέσεις, αποφάσισε «να εκφράσει τη γνώμη του» στην τελευταία του δουλειά, όπως είπε ο Φλέτσερ.

Στο άλμπουμ «Spirit» οι Depeche Mode καταγράφουν την πολιτική πραγματικότητα σε Βρετανία και ΗΠΑ και κάνουν αναφορές στην άνοδο του εθνικισμού. «Νιώθω ότι υπάρχει σίγουρα μια μετακίνηση προς τα δεξιά σε όλη την Ευρώπη και στη Βρετανία σε κάποιο βαθμό και σίγουρα στην Αμερική. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι κάτι που εμπνέει ανησυχία. Δεν είμαστε κομμουνιστές … είμαστε ελαφρώς αριστερά … Νομίζω ότι πιθανότατα θα υπάρξει μια αντίδραση στη μουσική», σημείωσε.

Οι Depeche Mode δημιουργήθηκαν στην Μπάσιλντον, πόλη της Βρετανίας που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο περσινό δημοψήφισμα. «Νομίζω ότι είναι τρομερό…Θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή τη χώρα σε μία εντελώς λάθος πορεία» εκτίμησε ο Φλέτσερ.

Δείτε πληροφορίες για το συγκρότημα στο Wikipedia.org

Ο Γκορ είπε ότι ήταν «απόλυτα θλιμμένος» τη μέρα μετά το δημοψήφισμα. «Δεν πίστευα πραγματικά ότι θα συμβεί. Δεν μου φαίνεται καθόλου καλή ιδέα.. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι όλα κατά κάποιον τρόπο εντάξει για το Ηνωμένο Βασίλειο». «Παρά το γεγονός ότι πολλά από τα τραγούδια γράφτηκαν πριν το Brexit ή την άνοδο του Τραμπ , υπήρχε ήδη μια αίσθηση ότι ο κόσμος ήταν σε ένα χάος. Δεν θα μπορούσα να γράψω ένα άλμπουμ χωρίς να αναφέρομαι σε αυτό. Ένιωσα ότι είναι λάθος να γυρίσω την πλάτη μου σε αυτό και να γράψω για άλλα πράγματα», ανέφερε ο Γκορ σε δηλώσεις του στον βρετανικό Τύπο.

Απαντώντας στην ερώτηση αν τα τραγούδια με πολιτική θέση βρίσκονται τώρα στην ατζέντα του συγκροτήματος, ο Γκορ είπε ότι δεν θέλει να κατηγοριοποιηθεί. «Η σκέψη ότι πρέπει να γράφει κάποιος πολιτικά τραγούδια για πάντα είναι πιθανότατα πολύ απογοητευτική» δήλωσε. «Ας ελπίσουμε ότι κανείς δεν θα χρειαστεί να το κάνει, ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος θα γίνει ένα καλύτερο μέρος» ευχήθηκε.

Το «Spirit» είναι το 14ο άλμπουμ του βρετανικού συγκροτήματος. Παραγωγός του δίσκου είναι ο Τζέιμς Φορντ (Simian Mobile Disco), ο οποίος έχει συνεργαστεί με τους «Florence and the Machine» και τους «Arctic Monkeys». «Σίγουρα είναι ένα άλμπουμ για την ανθρωπότητα και τη θέση μας σε αυτή. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, μια επανάσταση, πρέπει να μιλήσουμε γι ‘αυτή και για το ότι νοιαζόμαστε για όσα συμβαίνουν στον κόσμο», ανέφερε ο Γκάχαν σε δηλώσεις του τον περασμένο μήνα με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ.D

Δείτε το συγκρότημα στο Facebook και το Twitter

Ακούστε εδώ το τραγούδι:

 



Spread the love