Spread the love


Τελικά μετακινούνται οι δείκτες;

Μία ώρα πίσω γυρίζουν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, 28 Οκτωβρίου, γεγονός που σηματοδοτεί την εναλλαγή της χειμερινής ώρας, που κάθε χρόνο έχει προσδιοριστεί για την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Επομένως στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου 2018, γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03:00.

Μεγάλη σύγχυση για τη φετινή αλλαγή
Ωστόσο, η φετινή αλλαγή συνοδεύεται από σύγχυση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αναστολή της εναλλαγής ανάμεσα σε θερινή και χειμερινή ώρα. Τα κράτη-μέλη έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2019 να αποφασίσουν εάν θα υιοθετήσουν ή όχι την πρόταση της Κομισιόν.

Τι προτείνει η Κομισιόν
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στα μέσα Σεπτεμβρίου, παρουσίασε την πρότασή του για κατάργηση του μέτρου που προβλέπει να προχωρούν οι δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά τον Μάρτιο και μια ώρα πίσω τον Οκτώβριο.

Για να εφαρμοστεί το μέτρο, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ κάθε κράτος-μέλος μπορεί ξεχωριστά να αποφασίσει για το ζήτημα.

Αν και υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικών επιλογών ανάμεσα στα κράτη-μέλη, στόχος της Κομισιόν είναι να υπάρξει κοινή απόφαση για το μέτρο.

Μέχρι τέλος Απριλίου 2019 οι τελικές αποφάσεις
Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαβιβάσουν την επιλογή τους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Εάν τελικά η πρόταση της Κομισιόν περάσει, τότε η 31η μαρτίου 2019 θα είναι η τελευταία φορά που θα υπάρξει αλλαγή στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Υπέρ της αναστολής οι Ευρωπαίοι
Σε διαβούλευση που έγινε από την Κομισιόν, το 84% των πολιτών ζήτησαν να σταματήσει η αλλαγή της ώρας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που μία ηλεκτρονική διαβούλευση κατέγραφε τόσο μεγάλη συμμετοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.



Spread the love