Spread the love


Τα μετρητά και οι συναλλαγές που γίνονται βρίσκονται στο στόχαστρο και το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέο περιορισμό στις αγορές με ρευστό χρήμα.

Τα μετρητά έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, όμως πολλοί καταναλωτές προτιμούν το ρευστό ειδικά σε περιπτώσεις συναλλαγών όπου λόγω του υψηλού ΦΠΑ μπορούν να γλιτώσουν μεγάλα ποσά.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει το ποσό των καθημερινών συναλλαγών που επιτρέπεται να γίνεται με μετρητά από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι η μείωση του ορίου στα 300 ευρώ ή στα 400 ευρώ με επικρατέστερο το πρώτο σενάριο.

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος που θα ισχύσει το νέο μέτρο, ωστόσο όλα δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Ταυτόχρονα στην επέκταση της υποχρέωσης εγκατάστασης POS σε δεκάδες επαγγέλματα προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση θα εκδοθεί σύντομα και οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να εγκαταστήσουν αυτόματα μηχανήματα (POS) για συναλλαγές με κάρτες.

Στις συζητήσεις που διενεργούνται στο υπουργείο Οικονομικών αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί στα ταξί και στα περίπτερα μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι γιατροί, μεσίτες ακινήτων, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, ξενοδοχεία, υδραυλικοί, εταιρείες πώλησης ή ενοικίασης ακινήτων είναι ορισμένοι από τους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν διορία 50 ημερών για να δηλώσουν στο Taxisnet τον επαγγελματικό λογαριασμό. Συνολικά 143 κλάδοι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές με POS και ηλεκτρονικό χρήμα, θα πρέπει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2018 να δηλώσουν τον τραπεζικό επαγγελματικό τους λογαριασμός

Αν δεν συμμορφωθούν τους περιμένει πρόστιμο 1.000 ευρώ ενώ όσοι τον δηλώσουν εκπρόθεσμα θα πληρώσουν 100 ευρώ. Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας η ΑΑΔΕ με όπλο το έντυπο Ε3 που υπέβαλαν φέτος οι φορολογούμενοι σχεδιάζει να προχωρήσει σε διασταυρώσεις για να εντοπίσει όσους δεν εφαρμόσουν το μέτρο.

 



Spread the love