Spread the love


Το διάσημο Zante Girl που φωτογράφησαν μετά τους σεισμούς του 1953 στη Ζάκυνθο

Η αναζήτηση αυτή είχε αίσιο τέλος, αφού η μεγάλη κινητοποίηση και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού έφερε αποτέλεσμα.

Το μικρό ξανθό κοριτσάκι με το ροζ φιόγκο στα μαλλιά, που φωτογράφησε το 1953 στη Ζάκυνθο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπέικερ, την εποχή που βρέθηκε στο νησί ως πεζοναύτης μετά τον καταστροφικό σεισμό, βρέθηκε! Ονομάζεται Γιοβάνα Ξιφίτα – Βυθούλκα, ζει στο Μουζάκι της Ζακύνθου και σήμερα είναι 71 ετών.

“Την Βρήκα! Όταν μου έστειλε μια φίλη μου το πόστ για να βάλω στις σελίδες μας στο Zakynthos Informer, κοιτούσα την φωτογραφία και μου έκανε εντύπωση πως η κοπέλα μέσα στην φωτογραφία έμοιαζε πάρα πολύ με μια γνωστή μου. Είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με την κοπέλα στην φωτογραφία. Όπως κοιτούσα την φωτογραφία θυμήθηκα μια ιστορία που μου έλεγε τότε ο πεθερός μου, πως παίζανε τα παιδιά στο χωράφια στην περιοχή που έμοιαζε στη φωτογραφία και έτσι ξεκίνησα την προσπάθεια να την βρω το Ζante Girl. Αμέσως έστειλα την φωτογραφία σε μια συγγενή της φίλης μου και ρώτησα αν ήταν η γιαγιά της, χωρίς να υπολογίζω τα χρόνια κλπ. Τελικά ήταν η θείατης. Πήρα μια φωτογραφία που είχα και την έδειξα στην αδελφή της που βεβαίωσε ότι όντως ήταν η αδελφή της…. σήμερα μιλήσαμε μαζί της”.

Την ιστορία με τη φωτογραφία του βετεράνου Αμερικανού πολιτικού δημοσιοποίησε μια οικογένεια Ελληνοαμερικανών από το Χιούστον, στο εστιατόριο των οποίων ο Τζέιμς Μπέικερ τρώει συχνά. Μιλώντας τους για τη φωτογραφία και την εμπειρία του στην Ελλάδα μετά το σεισμό του 1953, οι τρεις κόρες του ιδιοκτήτη ανέλαβαν δράση σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Η ιστορία διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και βεβαίως μέσω social media και Ίντερνετ, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό τελικά της κυρίας Ξιφίτα – Βυθούλκα.



Spread the love