Spread the love


«Πρόκειται για μια στρεβλή σύλληψη, διατύπωση που δυστυχώς τη δεχτήκαμε και εμείς»

Τις τελευταίες αναφορές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για την «μακεδονική γλώσσα» η οποία όπως είπε «μπορεί να διδάσκεται και στην Ελλάδα» κλήθηκε να σχολιάσει ο καθηγητής γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 τόνισε ότι «πρόκειται για μια στρεβλή σύλληψη, διατύπωση που δυστυχώς τη δεχτήκαμε και εμείς να τη λέμε ‘μακεδονική’».

Όπως σημείωσε: «Η μακεδονική των Σκοπίων είναι ένα βουλγαροσερβικό ιδίωμα, μια βουλγαροσερβική γλώσσα που οι γλωσσολόγοι την κατατάσσουν ως υποκατηγορία της βουλγαρικής και γράφεται με το κυριλλικό αλφάβητο. Αυτό εμείς το αναγνωρίσαμε ως ‘μακεδονική’ γλώσσα. Έπρεπε να λέγεται σλαβομακεδονική, βουλγαροσελβική, νοτιοσλαβική όπως θέλετε πέστε την το μόνο που δεν μπορείς να την πεις μακεδονική γλώσσα διότι αυτομάτως υπάρχει σύγχυση με τη δική μας ελληνική γλώσσα της Μακεδονίας».

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η γλώσσα δεν είναι ένα απλό εργαλείο: «Η γλώσσα είναι ταυτότητα για αυτό επέμεναν και οι Σκοπιανοί να ονομαστεί έτσι η γλώσσα τους διότι είναι η άλλη όψη μαζί με το έθνος που αποτελεί την ταυτότητά τους και την κέρδισαν ανοήτως, ως μεγάλο λάθος εκ μέρους μας, εκμαίευσαν ένα ακόμη στοιχείο για να μιλάνε για τη δική τους ‘μακεδονική’ ταυτότητα. Δεν έπρεπε ποτέ να το αναγνωρίσουμε».

 



Spread the love