Spread the love


Σε βαρύ κλίμα και με έντονες αντιπαραθέσεις ξεκίνησε η συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής, η οποία θα αποφασίσει για την συγκρότηση Προανακριτικής επιτροπής, για την Νοβάρτις

Μίλησαν ως αυτή τη στιγμή 3 πολιτικά πρόσωπα από τα 10, τα οποία η κυβέρνηση εμπλέκει στην υπόθεση Νοβάρτις.

Το «Αϊ στο διάολο» της Τασίας Χριστοδουλοπούλου

Με το ξεκίνημα της συζήτησης, ένταση επικράτησε στη Βουλή όταν ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου είπε πως η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου του είπε «Αϊ στο διάολο», ξεκινώντας την συζήτηση και ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η πρόταση.

Αφού ζήτησε τον λόγο και δεν του δόθηκε ο κ. Αθανασίου προσεκόμισε το έγγραφο στον Νίκο Δένδια ο οποίος το ανέγνωσε στη Βουλή.

Οπως ανέφερε ο κ. Δένδιας καταγράφεται επί λέξει:

«Προεδρεύουσα (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου)

«Σας παρακαλώ κύριε Αθανασίου, τα νομικά αφήστε τα, θέλετε να μιλήσετε νομικά, πολιτικά ότι θέλετε, έχετε εκπροσώπους να μιλήσουν και από κάτω… “αει στο διάβολο“».

«Εγώ το είπα»; Ηταν η αντίδραση της κ. Χριστοδουλοπούλου για να συμπληρώσει ο κ. Δένδιας ότι «ο κ. Αθανασίου δικαιούται να λάβει τον λόγο» ενώ ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η φράση.

«Δεν τον έθιξα» τον διέκοψε η αντιπρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε… «Πρώτον εγώ δεν το άκουσα όπως δεν το άκουσε κανείς. Να εξαλειφθεί από τα πρακτικά δεδομένου ότι όποιος το είπε ήταν όχι απλά αστοχία και αγένια αλλά οτιδήποτε άλλο», συμπλήρωσε.

Ανακοίνωση Χριστοδουλοπούλου: «Κάποιοι ενδεχομένως μου  την έχουν “στημένη”»

Η σκηνή πήρε τέτοια έκταση που η Τασία Χριστοδουλοπούλου αναγκάστηκε να κάνει γραπτή δήλωση:

«Σε καμία στιγμή της διαδικασίας την οποία διηύθυνα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής δεν χρησιμοποίησα απαξιωτική ή υβριστική έκφραση και ειδικά ενάντια στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου», τονίζει.

«Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, όταν πήρε το λόγο ο κ. Αθανασίου και κατήγγειλε το ως άνω περιστατικό, δεν κατάλαβα ότι αναφερόταν σε εμένα και δήλωσα ότι δεν άκουσα τι ειπώθηκε και ότι όποιος και αν το είπε είναι τουλάχιστον αστοχία και αγένεια εκ μέρους του, γι’ αυτό πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά». «Κάποιοι ενδεχομένως μου την έχουν “στημένη”, αλλά η συγκεκριμένη κατασκευή καλό είναι να μην τους οδηγεί να θεωρούν ότι μπορούν να την αξιοποιήσουν για να με πλήξουν», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν ο πρώτος από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που πήραν το λόγο στην ολομέλεια:

Στουρνάρας: Αισχρές και ψευδείς οι κατηγορίες εις βάρος μου

«Αισχρές και ψευδείς» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας τις κατηγορίες σε βάρος του ιδίου αλλά και της συζύγου του κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

«Οι αιωρούμενες ψευδείς κατηγορίες πλήττουν βάναυσα την τιμή και την αξιοπρέπειά μου και διαχύθηκαν στον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό και πλήττουν το κύρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.

Ζητώ να συγκροτηθεί η επιτροπή ώστε να διερευνηθούν» ανέφερε και τάχθηκε κατά της πρότασης για μη δίωξη.

«Δίστασα προς στιγμήν να αποφασίσω αν θα παραστώ ή αν θα στείλω υπόμνημα.  Ωστόσο η απουσία μου από το κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένως. Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στους προστατευόμενους μάρτυρες τους χαρακτήρισε «ψευδολόγους που φορούν την κουκούλα της ανωνυμίας» και τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αναμασούν όσα γράφει κυριακάτικη εφημερίδα».

Παπαγγελόπουλος: Μαφιόζικες οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε προηγηθεί στο βήμα, για το θέμα της Novartis. Η ομιλία του ήταν προσωπική πολιτική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αν και αρχικά έσπευσε να επισημάνει πως το «τεκμήριο της αθωότητας αποτελεί θεσμική εγγύηση της Δικαιοσύνης» πρόσθεσε στην συνέχεια πως «αντιλαμβάνομαι την δυσχερή θέση που βρίσκονται ορισμένοι. Εύχομαι ειλικρινά  να αποδειχθούν αθώοι».

Κατά την εισαγωγή ο κ. Παπαγγελόπουλος παραδέχθηκε ότι το ενδεχόμενο αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί για να συνεχίσει «Θεωρώ ότι η πράξη της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί γιατί δεν γίνεται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων αλλά επ ευκαιρία αυτών. Δεν έχω χρόνο να το εξηγήσω και καταθέτω σχετικά αποσπάσματα των Καστανίδη και Παυλόπουλου».
«Το τεκμήριο αθωότητας είναι θεσμική εγγύηση της Δικαιοσύνης. Ωε εισαγγελέας το τήρησα με ευλάβεια. Θα προσπαθήσω και σήμερα να το κάνω μολονότι τα ανήθικα ψέματα κάποιον με έχουν εξοργίσει. Αρωγό μου έχω και την ιδιαίτερη εκτίμηση για ορισμένους εκ των εμπλεκομένων και θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα εις βάρος τους. Αλλά ακόμα και αν προκύψει εγώ δεν θα πω κάτι εναντίον τους. Άφιλος δεν υπήρξα ποτέ» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος για να συνεχίσει «Όμως το τεκμήριο αθωότητας κατακρεουργήθηκε από τον Σαμαρά με την μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού και εμού. Αστείες οι επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον μου για εκφοβισμό.  Αντιλαμβάνομαι την δυσχερή θέση και εύχομαι ειλικρινά να αποδειχθούν αθώοι όλοι».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «παρανοϊκούς» τους ισχυρισμούς περι σκευωρίας επικαλούμενος ότι στην υπόθεση έχει εμπλακεί και το FBI.

Αντικρούοντας την κριτική της αντιπολίτευσης που τον καταγγέλλει ότι έσπευσε να χαρακτηρίσει την υπόθεση Novartis ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο είπε «την δήλωση την έκανα μετά από μερική – και όχι άτυπη – ενημέρωση που είχα από τον κ. Κοντονή για το μέγεθος της υπόθεσης. Υπενθυμίζω ότι ο αρμόδιος υπουργός κ.  Κοντονής δήλωσε ότι το σκάνδαλο Νοβάρτις είναι μεγαλύτερο από της Siemens». Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και σε αποσπάσματα της επιστολής παραίτησης της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου λέγοντας μεταξύ άλλων «Μήπως η κα Ράικου με την πείρα και την  εξυπνάδα της έβλεπε που οδηγεί η έρευνα και μήπως θέλησε να αποφύγει όσα τραβά σήμερα η αντικαταστάτριά της;».

«Η έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis θα συνεχιστεί και απ’ την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και απ’ το FBI» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Η επιχείρηση τρομοκρατίας δεν θα περάσει. Επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν μάρτυρες, δικαστές, ακόμη και τον πρωθυπουργό της χώρας» ειπε σε άλλο σημείο.

«Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε σύσταση συμμορίας. Είναι εμφανή τα εμφυλιοπολεμικά ένστικτα που τον κατακλύζουν. Ανέφερε και την θητεία μου ως επικεφαλής της ΕΥΠ. Εγώ δεν ντρέπομαι. Ας αναλογιστούν οι ψηφοφόροι τις καταγγελίες του. Για να λύσει τα προβλήματά του δημιουργεί πρόβλημα στην παράταξή του» ανέφερε για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόσθεσε «Προσπαθείτε να συνδέσετε την δήθεν σκευωρία με το Μακεδονικό.  Πως μπορώ να γνωρίζω ότι θα προέκυπτε θέμα μακεδονικού όταν ξεκίναγε έρευνα το FBI; Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαμαράς χρησιμοποιεί το Μακεδονικό ως άλλοθι. Τι έκανε και το 1992. Θυμίζω ότι και τότε υπήρχε έντονη συζήτηση για τα πραγματικά κίνητρα της πτώσης της κυβέρνησης».

«Είναι δείγμα πανικού η τακτική σας και δείγμα φασίζουσας νοοτροπίας. Είναι μέγιστη δημοκρατική εκτροπή» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του επιχειρώντας να επιστρέψει τις καταγγελίες στην αντιπολίτευση: «Οι απειλές ότι θα μας κλείσετε φυλακή και τα υπονοούμενα προσομοιάζουν σε μαφιόζικες πρακτικές. Τι εννοεί ο Σαμαράς ότι θα μας πάει έως τέλους. Ελπίζω ότι δεν εννοεί το τέλος της ζωής μας και την φυσική μας εξόντωση. Με το σύνολο των απειλών αναλαμβάνουν κάποιοι μεγάλη ευθύνη. Για ότι συμβεί εναντίον εισαγγελέων και προστατευόμενων μαρτύρων ακόμα και μια γλάστρα να πέσει στο κεφάλι τους  ξέρετε τι θα υποθέσουν όλοι;  Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν απόπειρες αυτοκτονίας» τόνισε στο τέλος.

Αγριος καυγάς Άδωνι με Παπαγγελόπουλο

Η τοποθέτηση του κ. Παπαγγελόπουλου προκάλεσε την παρέμβαση του Αδωνι Γεωργιάδη που κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να απαντήσει εάν θα δεχθεί την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν συνομιλίες με τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα.

«Γιατί δεν ανοίγετε τα τηλέφωνα; Μήπως γιατί μιλάγατε με την κυρία Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα; Αν ανοίξετε τα τηλέφωνα θα πάτε φυλακή αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα».

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Γεωργιάδη σε σόου εντυπώσεων. Δεν φοβάμαι τίποτα. Να μου μιλάτε στον πληθυντικό. Εκπροσωπείτε μια μεγάλη παράταξη. Δεν έχετε το ήθος να μιλάτε στο κοινοβούλιο. Δεν φοβάμαι. Προαναγγέλλω από τώρα πως όταν έρθει η δικογραφία για την εις βάρος μου μήνυση θα ζητήσω να  γίνει προανακριτική και να ανοίξουν τα τηλέφωνά μου γιατί τα τηλεφωνήματα δεν έχουν τίποτα παράνομο» απάντησε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Δάκρυσε ο Παναγιώτης Πικραμμένος: Ψεύδη και μυθιστορηματικές συκοφαντίες ότι δωροδοκήθηκα

«Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, τώρα όμως κατατρύχομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης» είπε ο κ. Πικραμμένος και πρόσθεσε, σχεδόν δακρυσμένος:

«Κατηγορούμαι ότι ως ενεργεία δικαστικός λειτουργός δωροδοκήθηκα».
«Είναι πρόδηλο ότι οι μυθιστορηματικές αυτές κατηγορίες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να κατηγορείται άδικα και να σπιλώνεται βάναυσα ένας άνθρωπος που υπηρέτησε 40 χρόνια την ελληνική δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές.

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύσκολα προβλήματα: Τεταμένες σχέσεις με δανειστές, κίνδυνο μπλακ άουτ στη χώρα, τεράστιες αναλήψεις καθημερινώς από τα ATM, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» είπε ο συνταξιούχος δικαστικός. ταραγμένος.

«Έργο μας ήταν να οδηγηθεί η χώρα σε ομαλές εκλογές» τόνισε ο κ. Πικραμμένος.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί» είπε αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της ανώνυμης προστατευόμενης μάρτυρα με τον κωδικό όνομα Αικατερίνη Κελέση «είναι αποκύημα της φαντασίας του μάρτυρα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα διότι επί πρωθυπουργίας μου ουδέποτε καταβλήθηκαν χρήματα ούτε στην ελεγχόμενη ούτε σε καμία άλλη φαρμακευτική εταιρεία. Εμείς το μόνο που κάναμε είναι να δώσουμε χρήματα στον ΕΟΠΥΥ» επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός και έκανε λόγο για «αόριστους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς όπως αυτοί της ανώνυμου μάρτυρος».

 



Spread the love