Spread the love


«Μετά από χίλια κύματα, η Ελλάδα βρίσκει ξανά λιμάνι», είπε ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο.

Λιμάνι απάγγειο και ασφαλές -συμπλήρωσε- ώστε να ξεκινήσουμε πλέον ένα νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του λαού.

«Θα μπορούσα να έλθω για να κάνω διάγγελμα, αλλά δεν θα το κάνω», είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του στο Καστελόριζο ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό το όμορφο φόντο δεν το βρίσκει κανείς εύκολα.

Ξεκαθάρισε έτσι ότι δεν πήγε στο νησί για επικοινωνιακούς λόγους, για να φτιασιδώσει, όπως είπε, κακόμορφα σχέδια, όπως έγινε στο παρελθόν.

Εκεί από όπου ανακοινώθηκε η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, από τον Γιώργο Παπανδρέου, στις 23 Απριλίου 2010, από αυτόν τον τόπο ο πρωθυπουργός σημείωσε στην ομιλία του:

«Έτσι λοιπόν και σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στις μέρες που πλέον αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελορίζου, από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ».

Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το παράδειγμα καλής συνεργασίας που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες στις δύο πλευρές, στο Καστελόριζο και αλλού.

Κάποιες φορές οι πολιτικές ηγεσίες είναι που δεν ακολουθούν, πρόσθεσε.

Και συνέχισε τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, και «δεν διαπραγματεύουμε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της. Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο. Φυσικά, η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού.

Ειδική αναφορά στον εκλιπόντα σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο έκανε ο πρωθυπουργός.

«Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερούς μας πιλότους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο εκλιπών είναι στο Πάνθεον των Ηρώων μας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης, το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του, κινήσεις όμως -συμπλήρωσε- που πρέπει να έχουν συνέχεια.

Δεν πρέπει να γίνονται προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις, ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και έστειλε προς την Άγκυρα «μήνυμα συνεργασίας αλλά και αποφασιστικότητας», όπως επί λέξει είπε.

«Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει», υπογράμμισε και εξήγησε ότι η χώρα μας υπερασπίζεται διαχρονικές αξίες και θα το ξανακάνει με όποιο τρόπο και αν χρειαστεί.

«Δεν θα αφήσουμε την κακή πινελιά, που από ατύχημα -θέλω να πιστεύω- δόθηκε σε αυτόν τον τόπο, με το διάγγελμα των κακών μαντάτων του μνημονίου», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει:

«Δεσμεύομαι ότι τη μέρα που θα βγαίνουμε -και τυπικά- από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, θα είμαι εδώ μαζί σας. Όχι για διάγγελμα, αλλά για να γιορτάσουμε και να ατενίσουμε το μέλλον του τόπου με περισσότερη αισιοδοξία.

Σας ευγνωμονούμε», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.



Spread the love