Spread the love


Σταθάκης: Η ΔΕΗ δεν πουλά τα ασημικά της και δεν καταστρέφεται

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανταποκρινόμενος σε σχετικές εισηγήσεις βουλευτών αλλά και φορέων, προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές του νομοσχεδίου, αυξάνοντας στο 1,4% (από 1,2% το τοπικό λιγνιτικό τέλος που θα αποδίδεται στις Περιφέρειες από την περιβαλλοντική επιβάρυνση των μονάδων.

 Ταυτόχρονα, έκανε δεκτή τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Μπαλωμενάκη και Ευαγγελίας Βαγιωνάκη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα «για λόγους κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών, η μετακίνηση προσωπικού από τις ήδη υφιστάμενες θυγατρικές της ΔΕΗ Α.Ε. προς τη ΔΕΗ Α.Ε., μετά από αίτηση του εργαζόμενου και αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΗ Α.Ε. και της αντίστοιχης θυγατρικής εταιρίας».
 Σταθάκης: Η ΔΕΗ δεν πουλά τα ασημικά της και δεν καταστρέφεται
 «Το νομοσχέδιο αυτό συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της ΕΕ, αποδεσμεύει τη χώρα από την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διασφαλίζει διάφανη διαδικασία δημοπρασίας, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνονται ισχυρά εργασιακά δικαιώματα. Η ΔΕΗ δεν πουλά τα ασημικά της και δεν καταστρέφεται», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην Ολομέλεια.
 Ο κ. Σταθάκης επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι επέμεινε να ψηφίσει το νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», που προέβλεπε οριζόντια ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης και πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

«Η πολιτική της ΝΔ ήταν ένα πακέτο μέτρων που προέβλεπε καμία ΔΕΗ. Η δική μας κυβέρνηση λοιπόν, κατήργησε ευθέως ένα πλήρες σχέδιο της ΝΔ με το οποίο δεν έμενε καμία ΔΕΗ», ανέφερε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση αντίθετα από ό,τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, άνοιξε μια νέα διαδικασία για ένα πρόγραμμα ηπιότερο, βιώσιμο και πιο αναδιανεμητικό για τη ΔΕΗ, ενώ διαβεβαίωσε ότι το 51% του ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει στο δημόσιο.

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο

Την θέσπιση ηλεκτρονικής διεξαγωγής της διαδικασίας αξιολόγησης των υπαλλήλων και των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, η οποία διενεργείται μέσω ειδικής πλατφόρμας, που εντάσσεται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, επανακαθορίζεται η διαδικασία αξιολόγησης (ορισμός αξιολογητών, συμπλήρωση των εκθέσεων αξιολόγησης) και, ειδικότερα για το έτος 2017, παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με υπουργική απόφαση, του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο διενεργείται η αξιολόγηση, καθώς και των επιμέρους φάσεών της.

Ακόμα, επανακαθορίζεται:

– η μορφή και το περιεχόμενο του ανώνυμου ερωτηματολογίου αξιολόγησης των προϊσταμένων από τους υφιστάμενους, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της διαδικασίας αξιολόγησης

– η διαδικασία της συμβουλευτικής συνέντευξης μεταξύ του αξιολογούμενου υπαλλήλου και του άμεσου ιεραρχικά προϊσταμένου του.

Όπως τόνισε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη, στόχος της ηλεκτρονικής αξιολόγησης των περίπου 230.000 δημοσίων υπαλλήλων, είναι ο εκσυγχρονισμός ενός αναχρονικού, γραφειοκρατικού και κοστοβόρου συστήματος και η επιβολή κανόνων διαφάνειας και αξιοκρατίας

Με άλλη τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Τόσκα, ανανεώνεται «η πρόσληψη εκ νέου και με την οριζόμενη διαδικασία, των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ι.δ.ο.χ. οι οποίοι περιλαμβάνονται στους πίνακες επιτυχόντων όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί από το έτος 2003 μέχρι σήμερα, στην υπηρεσία αρχικής πρόσληψης για το έτος 2018, εφόσον το επιθυμούν και τηρούν τις προϋποθέσεις, με δυνατότητα επαναπρόσληψής τους για το έτος 2019».

Τέλος, με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανακαθορίζονται τα έσοδα του Υπολογισμού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι η χρέωση που επιβάλλεται στους εκπροσώπους φορτίου, ανέρχεται για το πρώτο τρίμηνο του 2018 στο 100% αυτής, και από 1/4/2018 στο 60% αυτής.

Περαιτέρω, παρέχεται η δυνατότητα για το 2018, αποκλειστικής μείωσης του ανωτέρου ποσοστού με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κατά το προβλεπόμενο πλεόνασμα του οικονομικού αποτελέσματος του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου μετά το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού ασφαλείας εκτάκτων δαπανών, ποσού 70 εκ ευρώ

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)Spread the love