Spread the love


Σήμερα η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Ντιμιτρόφ

Στη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον για το Σκοπιανό.

Μάλιστα το όνομα «Upper Macedonia» (Άνω Μακεδονία) φαίνεται να προτιμούν τα Σκόπια, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων που έκαναν την εμφάνισή τους ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Η πρόταση της ΠΓΔΜ προβλέπει επίσης την εθνικότητα της «Άνω Μακεδονίας» για τους πολίτες της. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν όλα τα παραπάνω.

Στην Αχρίδα έφθασε λίγο μετά τις 17.00 (18.00 ώρα Ελλάδος) χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η ελληνική αποστολή. Οι συνομιλίες για το ονοματολογικό μεταξύ του κ. Κοτζιά και του ομολόγου του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και των δύο αντιπροσωπειών θα αρχίσουν στις 9:00 και θα ολοκληρωθούν στις 12:00 το μεσημέρι.

«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσις, τόνισε ότι ήταν λάθος η αναγνώριση της πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα από την Γιουγκοσλαβία, ενώ επανέλαβε ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.

 



Spread the love