Spread the love


Στις φυλακές Κορυδαλλού θα κρατηθούν τόσο ο Γιάννος Παπαντωνίου όσο και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου.

Αυτό έγινε χθες το βράδυ, μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι για «δώρο» 2.800.000 ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός για τη σύμβασή εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού.

Το ζεύγος διανυκτέρευσε στη ΓΑΔΑ, όπως αποφάσισαν ανακριτής και εισαγγελέας. Μετά από μια μαραθώνια απολογία που κράτησε πάνω από 20 ώρες συνολικά, κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Κατά την αποχώρησή του από το ανακριτικό γραφείο, ο Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε: «Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά».

Το χρονικό των 20 ωρών

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, το ζεύγος απολογήθηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος το οποίο αφορά ποσό 2.800.000 ελβετικών φράγκων το οποίο φέρεται να έλαβε ως δώρο για να προωθήσει τη κύρια σύμβαση και αυτή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για το εκσυγχρονισμό εξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο Γιάννος Παπαντωνίου όσο και η σύζυγος ακολούθησαν την γραμμή της πλήρους άρνησης ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς τη γραμμή της πλήρους άρνησης των κατηγοριών.

Η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου διήρκησε 16 ώρες ενώ της συζύγου πέντε. Εν συνεχεία το ζευγάρι βρέθηκε τετ-α-τετ με την εισαγγελέα.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο κατά πληροφορίες στην απολογία του πλήρες αδιέξοδο «των διωκτών του» το οποίο, όπως ισχυρίζεται, τους ανάγκασε «να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο» συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν αγνοία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος», κάνοντας επίσης λόγο για «δόλιες συρραφες δήθεν στοιχείων».

Κατά την διήμερη απολογητική διαδικασία ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις για την σύμβαση που δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της, τον κατέστησε υπόλογο ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στο βαρύτατο κατηγορητήριο, που υπερίσχυσε έναντι των απαντήσεων του πρώην υπουργού και της συζύγου του στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική τους μεταχείριση, αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο κ. Παπαντωνίου έλαβε ως δώρο το επίμαχο χρηματικό ποσό. Μάλιστα οι ανακριτές θεωρούν τα χρήματα αυτά μέρος ενός ποσού περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ερευνάται καθώς πιθανολογείται πως διατέθηκαν για να προωθηθούν συγκεκριμένες συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας.

Το ποσό της δωροδοκίας που καταλογίζεται στον κ. Παπαντωνίου φαίνεται να είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου. Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών, από λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας, σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπος της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος.

Από εκεί τμηματικά μεταφέρονται στην Κύπρο από όπου γίνονται τμηματικές αναλήψεις ποσών. Τα επίμαχα ποσά κατά τους ανακριτές εμφανίζονται κατατεθειμένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου.

Ο μηχανικός που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στους Ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.Γιάννος Παπαντωνίου



Spread the love