Spread the love


Πλήρως ανακαινισμένο και με μια σύγχρονη έκθεση, ανοίγει, μετά από εννέα χρόνια, τις πόρτες του στο κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων.

Το Μουσείο θα εγκαινιάσει το Σάββατο 7 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Στην έκθεση, που ακολουθεί τις προτάσεις της σύγχρονης μουσειολογίας και αισθητικής, θα παρουσιαστούν αρχαιότητες από τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα που καλύπτουν μία χρονική περίοδο από το 5000 π.Χ. έως και τον 3ο αι. μ.Χ.

Σκοπός είναι να αναδειχθεί η πολιτισμική ταυτότητα των νησιών όπως διαμορφώθηκε από τη θέση τους στην πύλη του ελληνικού αρχιπελάγους και στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων της Ανατολικής Μεσογείου.

Η έκθεση απευθύνεται και σε παιδιά αφού διατίθενται μουσειοσκευές και εκπαιδευτικός σάκος που μετατρέπουν την περιήγηση σε ένα διασκεδαστικό και ταυτοχρόνως μορφωτικό ταξίδι. Υπάρχει, ακόμη, η κατάλληλη υποδομή ώστε η έκθεση να είναι επισκέψιμη από άτομα με προβλήματα όρασης και από ΑμεΑ.

Το αρχαιολογικό μουσείο Κυθήρων βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας, πρωτεύουσας του νησιού. Εξαιτίας βλαβών από τους σεισμούς το 2006, είχε παραμείνει κλειστό μέχρι το 2015 οπότε και ολοκληρώθηκαν πλήρως οι εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισής του, με βάση σύγχρονες μουσειολογικές μελέτες.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου βρίσκονται αγγεία και λίθινα σκεύη μινωικής εποχής από την Παλαιόπολη, ο αρχαϊκός λέων των Κυθήρων, ανδρική εικονιστική κεφαλή ανδρός αγενείου ρωμαϊκών χρόνων, μαρμάρινη κεφαλή νεανία, ρωμαϊκό αντίγραφο έργου του 4ου αιώνα π.Χ.

Για περισσότερα εδώ: odysseus.culture.gr



Spread the love