Spread the love


Οι ελβετικές αρχές, ενεργώντας κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προχώρησαν σήμερα στην κατάσχεση τριών πολύτιμων πινάκων ζωγραφικής.

Αυτά στο πλαίσιο μιας έρευνας που σχετίζεται με ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας το οποίο πλήττεται από σκάνδαλα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα.

Μια εκπρόσωπος του ελβετικού ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι πίνακες που διετάχθη να κατασχεθούν είναι ένας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ (La maison de Vincent ? Arles) και δύο του Κλοντ Μονέ (Saint-Georges Majeur και Νympheas avec Reflets de Hautes Herbes). Η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε με τη δήλωση αυτή πληροφορίες που δημοσίευσε πρώτη η Neue Luzerner Zeitung.

«Η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, έτσι δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν για το πού βρίσκονται οι πίνακες», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε αγωγές χθες Τετάρτη ζητώντας την κατάσχεση πόρων αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που πιστεύει ότι αποκτήθηκαν με χρήματα που κλάπηκαν από το κρατικό ταμείο της Μαλαισίας 1MDB.

Στην Κουάλα Λουμπούρ, ο μαλαίσιος πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά κρίση ώσπου να γίνουν γνωστά όλα τα γεγονότα μετά την άσκηση των αγωγών από την Ουάσινγκτον.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στις αγωγές που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ δεν κατονομάζει τον Νατζίμπ, αλλά αναφέρεται στον «μαλαίσιο αξιωματούχο 1». Όμως ορισμένες από τις κατηγορίες εναντίον αυτού του αξιωματούχου είναι οι ίδιες με αυτές που έχουν διατυπωθεί στο πλαίσιο της έρευνας η οποία διεξάγεται στη Μαλαισία για τη μεταφορά ενός ποσού ύψους 681 εκατομμυρίων ευρώ στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του πρωθυπουργού Ραζάκ.

Από το amna.gr



Spread the love