Spread the love


Το φαινόμενο λήψης βίντεο με κινητό σε συναυλίες δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο μία νέα ιδέα βοηθά τους θεατές να διασκεδάζουν χωρίς τα κινητά στο χέρι.

Τεντωμένα χέρια που κρύβουν τη θέα της σκηνής, φαν που βλέπουν τη συναυλία μέσα από τη φωτεινή οθόνη του κινητού τους και κουνημένα βίντεο που στο τέλος δεν βλέπει κανείς. Ο κύριος στην μπροστινή σειρά βιντεοσκοπεί όλη τη συναυλία, αλλά και ένας άλλος κύριος πιο πίσω θέλει να απαθανατίσει τη στιγμή για να έχει μια αναμνηστική φωτογραφία. Το ερώτημα που προκύπτει από αυτά είναι το εξής: είναι πραγματικά πιο διασκεδαστικό να έχουμε μια ολόκληρη συναυλία στη γκαλερί του κινητού μας και να τη ζούμε μέσα από μια οθόνη ή μήπως θα αποκτήσουμε διαφορετικές εμπειρίες εάν παρακολουθήσουμε μια συναυλία χωρίς να σκεφτόμαστε συνεχώς το κινητό μας;

Κάποιοι καλλιτέχνες αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια καινοτομία και να δώσουν τέλος σε αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο. Μία νέα καλιφορνέζικη startup εταιρεία ονόματι Yondr φαίνεται να δίνει μια αρκετά ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα: ένα μικρό τσαντάκι με κλειδαριά, μέσα στο οποίο θα μπαίνει το κινητό αναγκαστικά στην είσοδο της συναυλίας, θα κλειδώνει και θα ξανανοίγει στο τέλος της συναυλίας. «Θα δημιουργήσουμε ζώνες απαγόρευσης των κινητών σε σχολεία, συναυλίες, όπου είναι αναγκαίο» δήλωσε ο ιδρυτής της Yondr, Γκράχαμ Ντάγκονι σε άρθρο του στην «Washington Post». Μπορεί στο μέλλον να αρχίσουν να λάμπουν ξανά αναπτήρες και όχι οι φακοί από τα κινητά;

Ήδη υπάρχουν αρκετοί διάσημοι που έχουν υιοθετήσει αυτό το εξάρτημα και το έχουν χρησιμοποιήσει στις συναυλίες τους. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η συναυλία των Guns’n’Roses και το Warm-up-Show του παρουσιαστή των Όσκαρ Κρις Ροκ ήταν εκδηλώσεις με απαγόρευση της χρήσης των κινητών.

«Σταμάτα να με βιντεοσκοπείς, είμαι εδώ, αληθινή!»

Ακόμα και η Αλίσια Κιζ ανακάλυψε τα τσαντάκια με κλειδαριά. Η τραγουδίστρια παρουσίασε στο Βερολίνο καινούρια κομμάτια της που δεν είχαν κυκλοφορήσει και ήταν αναμενόμενο να μην θέλει να εμφανιστούν στο διαδίκτυο μετά τη συναυλία. «Η συναυλία ήταν πολύ διαφορετική. Ο κόσμος απλά χόρευε και διασκέδαζε περισσότερο από κάθε άλλη φορά», περιγράφει ένας από τους παρευρισκόμενους. Στο τέλος της συναυλίας τα κινητά επιστράφηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα στους ιδιοκτήτες τους. Η ερώτηση όμως που προβληματίζει τους διοργανωτές είναι αν θα λειτουργήσει το ίδιο σωστά και γρήγορα σε ένα μεγάλο στάδιο με χιλιάδες κόσμο. Και αν προκύψει κάποιο έκτακτο περιστατικό, πώς θα ενημερωθούν οι αρχές;

Ωστόσο, όλοι έχουν καταλήξει στην εξής διαπίστωση: οι καλλιτέχνες ενοχλούνται έντονα από την τόσο εκτεταμένη χρήση των κινητών κατά την διάρκεια των συναυλιών. Ένα πρόσφατο γεγονός που το αποδεικνύει είναι η αντίδραση της τραγουδίστριας Αντέλ προς έναν θαυμαστή της: «Σταμάτα να με βιντεοσκοπείς, είμαι εδώ, αληθινή. Αυτό δεν είναι DVD, είναι μια αληθινή συναυλία».

«Αν δεν έχεις βρεθεί ποτέ σε συναυλία με απαγόρευση κινητού δεν ξέρεις απλά τι χάνεις», εξηγεί ο Ντάγκονι. Ο θεατής αντιλαμβάνεται διαφορετικά το σόου, όταν δεν βγάζει συνεχώς βίντεο και το ανεβάζει στα social media. Ο δημιουργός του Yondr συνέλαβε αυτήν την ιδέα όταν είχε πάει σε μια συναυλία και είδε δύο παρευρισκόμενους να βιντεοσκοπούν έναν μεθυσμένο ξένο και να το ανεβάζουν στο YouTube.

Παράλληλα με το Yondr έχουν ξεκινήσει και άλλες πρωτοβουλίες με σκοπό τον περιορισμό της χρήσης των κινητών κατά τη διάρκεια των συναυλιών. Για παράδειγμα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Ευρεσιτεχνιών ενέκρινε πριν λίγες εβδομάδες την πρόταση της Apple, όπου η κάμερα του iPhone θα ελέγχεται μελλοντικά από υπέρυθρο φως, το οποίο θα εμποδίζει τη λήψη βίντεο κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας.

Εάν αυτή η ιδέα εφαρμοστεί πραγματικά, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο. Τελευταία πολλές ιδέες που εγκρίθηκαν από τον Οργανισμό δεν έφταναν ποτέ στις αγορές.

Των Τζένι Τόμπιεν, Μάριαμ Μιχαλέου / Δημήτρης Ελευθεράκης

Από το dw.com



Spread the love