Spread the love


Την Παρασκευή 15 Ιουλίου στις 22:00 στο Μέγαρο Χορού της πόλης αρχίζει το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. 

Στο φετινό πρόγραμμα που θα διαρκέσει έως και τις 26 Ιουλίου, συμμετέχουν 8 διεθνείς και ελληνικές ομάδες με 11 παραστάσεις και όπως πάντα παράλληλες εκδηλώσεις και εκπλήξεις με περφόρμανς μέσα στα λεωφορεία της γραμμής.

Με βασικές του κατευθύνσεις την εκ νέου συνεύρεση με τις αρχές του σύγχρονου χορού, με την έννοια της ανατροφοδότησης της σύγχρονης τέχνης με θεμελιώδεις ιδέες, φιλοσοφίες και πρακτικές και, δεύτερο, στο χορό για όλους, με έμφαση στην προβολή της «διαφορετικότητας» των ιδιωμάτων, ηλικιών και ταυτότητας των καλλιτεχνών, καθώς και στην ταυτόχρονη παρουσία στη χορευτική δράση καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, το φεστιβάλ, προβάλλει και υποστηρίζει ιδιαίτερα Έλληνες χορογράφους και ομάδες χορού.
Παράλληλα, σημαντική είναι και η παρουσία της βρετανική χορευτικής σκηνής τόσο στο κύριο πρόγραμμα όσο και στις παράλληλες εκδηλώσεις με παρουσίαση έργων (παραστάσεις, προβολές, installation) για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διακεκριμένων χορογράφων.

Η Πρεμιέρα του φετινού 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, γίνεται με την εντυπωσιακή παραγωγή Links του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που υπογράφει ο σπουδαίος Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του μπαλέτου της Λυρικής.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος, αφιερώνει τη νέα του δουλειά στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τον Γκεόργκ Φρήντριχ Χαίντελ, τους δύο κορυφαίους συνθέτες του Μπαρόκ, οι οποίοι, παρά το ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονιά (1685) σε κοντινές πόλεις, δεν συναντήθηκαν ποτέ όσο ζούσαν. Μέσα από τη σύνθεση των μουσικών τους και τη χορογραφία ο Φωνιαδάκης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο όπου το φανταστικό, υποσυνείδητο και μυστικιστικό στοιχείο εναλλάσσεται και συνομιλεί με τον ωμό ρεαλισμό, δημιουργώντας ένα ιδανικό «οικοσύστημα» συνάντησης των δύο μουσουργών. Η παράσταση αποτελείται από τρία μέρη: το Selon Désir, το οποίο ο Φωνιαδάκης έχει πρωτοπαρουσιάσει στο Μπαλέτο της Γενεύης, και τα Air και Links που χορογράφησε ειδικά για το μπαλέτο της ΕΛΣ.

Παράλληλες εκδηλώσεις-Περφόρμερ δημιουργούν μέσα σε λεωφορεία
Τransitions -Επιμέλεια: M. Eugenia Demeglio, Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης
Η εκδήλωση transitions είναι μια σειρά από παρεμβάσεις-performances που διαδραματίζονται μέσα στα λεωφορεία της τοπικής γραμμής 1 (και στις δύο κατευθύνσεις).

Οι περφόρμερ, διάσπαρτοι ανάμεσα στους επιβάτες τoυ αστικού λεωφορείου, θα μεταμορφώσουν το καθημερινό σκηνικό σε μια σειρά από ευχάριστα πρωτόγνωρες εμπειρίες. Οι επιβάτες καλούνται να βιώσουν αυτές τις εμπειρίες σαν αναπάντεχες εκπλήξεις μεταξύ πραγματικoύ και φαντασιακού, ένα καλειδοσκόπιο ονειρικών φυγών από την καθημερινή ρουτίνα. Κατά τη διάρκεια των transitions, μια «συνηθισμένη» διαδρομή με το λεωφορείο μπορεί να μεταμορφωθεί σε συναυλία τζαζ ή σε μια παράσταση χορού.

 



Spread the love