Spread the love


Ποιός ξέρει ότι το σμαραγδένιο δαχτυλίδι που δώρισε ο Ρίτσαρντ Μπάρτον στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν BVLGARI, δηλαδή ελληνικής καταγωγής;

Εδώ και εβδομάδες και έως τις 29 Ιανουαρίου, φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας, υπό τον γενικό τίτλο «Italian Jewels Bulgari Style».

Μόνο που πίσω από αυτά τα φημισμένα ιταλικά κοσμήματα κρύβεται μια ελληνική οικογένεια με μακρά ιστορία. Πόσοι γνωρίζουν ότι ο παγκόσμια γνωστός Οίκος Bulgari ανήκει σε Έλληνες που κατάγονται από την Ήπειρο;

Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον αγόρασε στη δεκαετία του ’60, το διάσημο πλέον εκείνο σμαραγδένιο δαχτυλίδι για την ομορφότερη γυναίκα της εποχής, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, δηλώνοντας μπροστά στις κάμερες: «Εγώ έμαθα στην Ελίζαμπεθ την μπύρα. Αυτή μου έμαθε την Bulgari».

lemagnifichecreazioni-necklace-bvlgari-261013-e-1

Σαράντα χρόνια μετά, ο οίκος Κρίστις δημοπράτησε το δαχτυλίδι στη Νέα Υόρκη έναντι 80.000 δολαρίων. Το ποσό αυτό διατέθηκε στον αγώνα της ηθοποιού κατά του AIDS. Επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο ποσό, αλλά και για δωρεάν διαφήμιση για την Bulgari.«Η μοναδική λέξη που ξέρει στα ιταλικά είναι Bulgari» είχε πει για τη Λιζ Τέιλορ, ο τέταρτος σύζυγός της Έντι Φίσερ. Στον απέραντο κατάλογο των πελατών του οίκου Bulgari, που με τα χρόνια άλλαξε το λογότυπό του σε BVLGARI, συναντά κανείς διάσημους σταρ, βασιλιάδες, ζάμπλουτους, σεΐχηδες, πολιτικούς και γενικώς όλη την αφρόκρεμα του 20ού αιώνα, από την πριγκίπισσα Σοράγια του Ιράν, την Εβίτα Περόν, την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, τη Σοφία Λόρεν και την Άννα Μανιάνι, μέχρι την Αντζελίνα Ζολί, την Νικόλ Κίντμαν, την Κίρα Νάιτλι, την Σαρλίζ Θερόν, την Βαλέρια Γκολίνο και αναρίθμητες άλλες σύγχρονες σταρ που δηλώνουν φανατικές του στιλ που χαρακτηρίζει τα κοσμήματα BVLGARI.

 kosmima-thumb-large-336x400

Κάποια από τα κοσμήματα αυτά παρουσιάζονται στην «Italian Jewels Bulgari Style» της Εθνικής Πινακοθήκης της Βικτώριας.

ΟΙ ΡΙΖΕΣ

Η ιστορία της Bulgari έχει έντονο ελληνικό χρώμα, αφού ιδρυτής της ήταν ο Σωτήριος Βούλγαρης από τους Καλαρρύτες Τζουμέρκων. Αρχικά, η οικογένεια Βούλγαρη έμεινε στο χωριό Ποταμιά για σχεδόν μισό αιώνα, αλλά κατέληξε μέσω Ζακύνθου και Νάπολης, το 1884 στη Ρώμη. Πέντε χρόνια αργότερα, άνοιξε το πρώτο κοσμηματοπωλείο στη Ρώμη, ενώ με τη βοήθεια των δύο γιων του, Κωνσταντίνο και Τζόρτζιο, άνοιξε το 1908 ένα ακόμη μαγαζί στη Ρώμη, το οποίο ακόμη και σήμερα θεωρείται η «ναυαρχίδα» της εταιρείας.

bulgari

Aυτό που δεν ξέρει ο πιο πολύς κόσμος είναι ότι υπήρξαν στη Ρώμη αρκετοί άλλοι από τους Καλαρρύτες που άνοιξαν αντίστοιχα καταστήματα, όπως οι αδελφοί Νέσση, οι οποίοι είχαν μαθητεύσει στην οικογένεια Βούλγαρη.

Ήταν μια εποχή που ο κόσμος είχε μικρύνει και έτσι η ζήτηση για την τέχνη τους έφτανε σε όλη την Ευρώπη, αλλά και την Μικρά Ασία ή την Αίγυπτο. Με την απελευθέρωση από τους Τούρκους αυξήθηκε και η ζήτηση για τα μοναδικά εκκλησιαστικά έργα τους. To πρώτο κατάστημα της οικογένειας Βούλγαρη υπάρχει ακόμα στους Καλαρρύτες.

Ο Βούλγαρης δεν λησμόνησε ποτέ την καταγωγή του, γι’ αυτό και κράτησε για πάντα το ελληνικό διαβατήριο. Φρόντισε, μάλιστα, να παντρευτεί κοπέλα που του έστειλαν από την Ελλάδα, ενώ το 1930 χρηματοδότησε την κατασκευή ενός καταπληκτικού σχολείου στη γενέτειρα του.

sotirios__leonidas_voulgaris

Ο Σωτήριος Βούλγαρης (πάνω φωτό) πέθανε το 1932 και ετάφη (όπως όλη η οικογένεια) στο νεκροταφείο των ξένων με το ελληνικό του όνομα. Οι δύο γιοι του ανέλαβαν την επιχείρηση μετά το θάνατο του πατέρα τους και στην ουσία ήταν αυτοί που της έδωσαν την εικόνα που έχει σήμερα, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο ιταλικό στυλ. Συγκεκριμένα, την περίοδο αυτή υιοθετήθηκε ένα μοναδικό στυλ εμπνευσμένο από τον ελληνικό κλασικισμό και την ιταλική αναγέννηση.

Ο επικεφαλής του Οίκου Νίκολας Bulgari (Βούλγαρης), επισκέφθηκε την Ήπειρο το 2005 και την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι πρόγονοί του, πριν φύγουν για την Ιταλία τον 19ο αιώνα, για να κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά αρχικά στο χώρο του κοσμήματος και στη συνέχεια σε μια σειρά από άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Όπως αναφέραμε, λοιπόν, η οικογένεια Βούλγαρη, μέχρι το 1819 ζούσε στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων και ήταν γνωστή για τα ασημικά που κατασκεύαζαν και εμπορεύονταν στην περιοχή, σε πολύ μικρές ποσότητες. Το 1819 μετοίκησαν στην Παραμυθιά, όπου ο Γεώργιος Βούλγαρης παντρεύτηκε την Παραμυθιώτισσα, Ελένη Στρουγγάρη. Εκεί τον Μάρτιο του 1857 γεννήθηκε ο Σωτήριος Βούλγαρης, παππούς του Νίκολα Bulgari.

Στην Παραμυθιά, ο Γιώργος Βούλγαρης, εργαζόταν στο χρυσοχοείο του πατέρα του, στην περιοχή του κριθαροπάζαρου, εκεί που σήμερα είναι η πλατεία «Βούλγαρη», μαθαίνοντας την τέχνη.

Το 1877 η οικογένεια Βούλγαρη, πάει στην Κέρκυρα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, περνάει στη Νάπολι της Ιταλίας. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Νάπολη και άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί με χρυσαφικά. Η έντονη εγκληματικότητα της πόλης δημιούργησε όμως πρόβλημα στο κοσμηματοπωλείο. Έπειτα από αρκετές διαρρήξεις αναγκάστηκαν να το κλείσουν ….

Επόμενος σταθμός τους η Ρώμη, όπου η οικογένεια Βούλγαρη συνέχισε να κατασκευάζει ασημένια και χρυσά κοσμήματα. Μετακομίζοντας στην Ρώμη, έφτιαχναν βραχιόλια και σκουλαρίκια και τα πουλούσαν στους επισκέπτες έξω από το Βατικανό.

Άνοιξαν καινούργιο μαγαζί στην οδό Βία Σιστίνα, και το ονόμασαν «Οld Curiosity Shop», όνομα εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς. Έπειτα από διαφωνίες, οι δύο συνεργάτες χώρισαν τους δρόμους τους και ο Σωτήρης Βούλγαρης ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση.

Μεταφέρθηκε στην οδό Βία Κοντότι (κάτω φωτό) και άνοιξε το γούρικο μαγαζί, που έκανε διάσημα τα κοσμήματα σε όλη την Ιταλία…. Μέχρι το 1897 αριθμούσε άλλα τέσσερα κοσμηματοπωλεία στην Ιταλία και έως το 1913, με τν βοήθεια των παιδιών του, Τζιότζιο και Κωνσταντίνο, η επιχείρηση άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς….

condotti-bulgari-yatzer-28-354x400Τα χρόνια περνούσαν, τα κοσμήματα Bulgari άρχισαν να γίνονται περιζήτητα, τα κέρδη αυξάνονταν και το 1937, ο Γεώργιος Βούλγαρης, μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, έκτισαν στην Παραμυθιά που την θεωρούσαν ιδιαίτερη πατρίδα τους αφού εκεί γεννήθηκαν, το μεγαλοπρεπές σχολικό συγκρότημα που και σήμερα εντυπωσιάζει.

Στα εγκαίνια του σχολείου, ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης τιμάται με τον «χρυσό σταυρό του τάγματος βασιλέως Γεωργίου Α’» για τις ευεργεσίες του προς την Παραμυθιά.

Το σχολείο κόστισε τότε 1.075.000 δραχμές, ποσό εξαιρετικά υψηλό για την εποχή. Το 1975 στο προαύλιο του σχολείου γίνονται τα αποκαλυπτήρια προτομής του Σωτήρη Βούλγαρη και η οικογένεια στέλνει στον Δήμο Παραμυθιάς ένα χρυσό ομοίωμα του Κολοσσαίου της Ρώμης, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο γραφείο του δημάρχου της πόλης.

Τα αδέλφια Βούλγαρη, παρόλο που αναγκάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να πάρουν την ιταλική υπηκοότητα, δεν ξέχασαν ποτέ την Ελληνική τους καταγωγή και βοήθησαν πολλούς Έλληνες που βρίσκονταν στην Ιταλία.

Στο σπίτι τους στη Ρώμη βρήκαν καταφύγιο πολλοί δραπέτες των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, πολλές Εβραίες κοπέλες, αλλά και ο αείμνηστος ευπατρίδης της πολιτικής, ο Ηπειρώτης στην καταγωγή Ευάγγελος Αβέρωφ.

Δείτε περισσότερα για τον Οίκο BVLGARI στο bulgari.com



Spread the love