Spread the love


Στην Αστόρια των Ελλήνων, στη Νέα Υόρκη που δεν κοιμάται ποτέ, το Ίδρυμα Ελληνικής Μουσικής έδωσε δείγμα μουσικού πολιτισμού.

Μια μαγευτική βραδιά Οπερας και Μπαλέτου προσέφερε στο φιλόμουσο κοινό της Ομογένειας η μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ελληνικής Μουσικής στο πλαίσιο του εορτασμού των ονομαστηρίων και της 89ης επετείου από την ίδρυσή της.

Για έβδομη συνεχή χρονιά το Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” φιλοξένησε ένα πολυμελές επιτελείο εξαιρετικών μουσικών και λυρικών τραγουδιστών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Ξυλά, καθώς και ταλαντούχων χορευτών μπαλέτου, για ένα υπερθέαμα που χειροκροτήθηκε θερμά από τον κόσμο που κατέκλυσε την αίθουσα.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα  Greeknews η Ρεβέκκα Παπαδοπούλου, συμμετείχαν εκτός από την πολυμελή συμφωνική ορχήστρα του Ιδρύματος Ελληνικής Μουσικής, τα φωνητικά σύνολα του Queensborough Community College, το Canoni Chorale, το Convivium Musicum από το Μεξικό, η Χορωδία του Παγκυπρίου και μέλη του Hudson Valley Singers, καθώς και χορευτές του Erin Pryor Dance Theater.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιελάμβανε αποσπάσματα από τη μουσική μπαλέτου για την όπερα “ΘΑΪΣ” του Jules Massenet και το φινάλε από την 8η Συμφωνία του Gustav Mahler.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν το “Bugler’s Dream” του Leo Arnaud, το “Ξύπνησε Πετροπέρδικα” από τις Πέντε Ελληνικές Μελωδίες του Maurice Ravel που ερμήνευσε η Φλώρα Κύρου, το φινάλε από την όπερα “Ισπανική Ωρα” του Maurice Ravel, η εισαγωγή από την οπερέττα “Candide” του Leonard Bernstein, καθώς και αποσπάσματα από την οπερέττα “Die Herzogin Von Chicago” (Η Δούκισσα του Σικάγου) του Emmerich Kalman.

Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να απολαύσει και έργα Ελλήνων μουσουργών, όπως ο “Ολυμπιακός Υμνος” (1896) του Σπύρου Σαμαρά, “Οι τρεις μούσες” από τον κύκλο τραγουδιών “Ο έρωτας και ο θάνατος στην κούπα του κρασιού” του Νικόλαου Αστρινίδη και το ντουέτο “Η καρδιά μου πονεί για σας” της Κικής με τον Συνταγματάρχη από τον Βαφτιστικό του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικής Μουσικής, Κάτια Ζάλλας, ερμήνευσε μοναδικά το “Love is Where you find it” από την ταινία The Kissing Bandit.

hellenic-comunity-of-astoria-89th-anniversary-7th-annual-opera-ballet-concert-september-232016-dsc_1834-449x300

“Αρχισε κάτι πριν από εφτά χρόνια δοκιμαστικά, με λίγους ενδοιασμούς κατά πόσο θα έχει επιτυχία μια Οπερα και μπαλέτο στο χώρο της Αστόριας. Για να είμαι ειλικρινής και εγώ ήμουν λίγο διστακτικός. Αλλά επειδή ο Γιάννης Ξυλάς είναι ένας καλός μουσικός και επαγγελματίας, του υποσχέθηκα ότι θα του δώσω την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε”, μας εξομολογήθηκε ο παραγωγός της συναυλίας, Νίκος Ανδριώτης, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Αγίου Δημητρίου και πρωτεργάτης, αλλά και χορηγός αυτής της προσπάθειας.

Από την πρώτη κιόλας συναυλία η ανταπόκριση του κοινού ήταν ικανοποιητική και το νέο αυτό εγχείρημα, μια πρωτότυπη για τα κοινοτικά δεδομένα εκδήλωση, έδειξε να καθιερώνεται στη συνείδηση των μελών της κοινότητας που με ενθουσιασμό το αναμένουν κάθε χρόνο.

Τα σχόλια, όπως μας είπε ο κ. Ανδριώτης, είναι πάρα πολύ καλά. “Το ότι ανεβάζουμε ποιοτικά το χώρο μας και την περιοχή της Αστόριας, αυτό ήταν για μένα ο απώτερος σκοπός. Εμείς οι πολύ παλιοί δεν ξεχνάμε ότι οι δήθεν προοδευτικοί, καλλιεργημένοι και επιχειρηματικώς φτασμένοι και επιτυχημένοι, στην Αστόρια δεν έστρεφαν την προσοχή τους για τέτοιου είδους εκδήλωση. Σίγουρα κάναμε και σ’ αυτούς ένα μάθημα ότι ο πολιτισμός δεν είναι ιδιαιτερότητα για κανέναν, δεν είναι αποκλειστικότητα για κανένα γκρουπ ανθρώπων. Τα αυτιά του Ελληνα, η διανοητική του ικανότητα και ο πολιτισμός του, τον έχουν πάντοτε ανοιχτό σε ποιοτικά έργα, ποιοτικές παραστάσεις και το χαίρομαι αυτό ιδιαίτερα”, δήλωσε ο κ. Ανδριώτης στη Greek News.



Spread the love