Spread the love


Η «Κυρία με την Ερμίνα», ένας από τους διασημότερους μικρούς πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, πέρασε στην κατοχή του πολωνικού Δημοσίου μαζί με τα εκατοντάδες άλλα έργα της Συλλογής Τσαρτορίσκι.

Αυτό είναι ο λόγος που στην Βαρσοβία πανηγυρίζουν για το πόσο φθηνά την αγόρασαν: Για ολόκληρη τη συλλογή, πληρώθηκαν μόνο 100 εκατ. ευρώ – δηλαδή κλάσμα της τρέχουσας αξίας της στην αγορά, σε σημείο που ο ιδιοκτήτης της συλλογής μίλησε για «δωρεά» αντί για πώληση.

Για τους επικριτές της συναλλαγής, ανάμεσά σε αυτούς και κάποιοι μέσα από το Ίδρυμα Τσαρτορίσκι, η αξία της Συλλογής θα έφτανε σήμερα στην αγορά τα 2 δισ. ευρώ.

Λεονάρντο ντα Βίντσι

Η κυβέρνηση της Πολωνίας πίεζε για την αγορά της συλλογής ως μέρος της προσπάθειάς της να «εθνικοποιήσει» καλλιτεχνικό «κεφάλαιο». Ο Πολωνός υπουργός Πολιτισμού, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους τη συλλογή, είπε θριαμβευτικά πως τα έργα αποκτήθηκαν με πολύ χαμηλό αντίτιμο.

Ο ιδιοκτήτης της συλλογής, ο Άνταμ Τσαρτορίσκι, ανέφερε πως «αισθάνεται ότι έκανε δωρεά, κατ’ επιλογήν». Είναι κληρονόμος της οικογένειας Τσαρτορίσκι, Πολωνο-ισπανικής αριστοκρατικής οικογένειας που ξεκίνησε τη συλλογή το 1802.

«Ακολουθώ το παράδειγμα των προγόνων μου, που πάντοτε εργάζονταν για την Πολωνία» δήλωσε.

Το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Τσαρτορίσκι δεν είχε την ίδια γνώμη. Παραιτήθηκε σύσσωμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εξευτελιστικά χαμηλό τίμημα (και τον αποκλεισμό του, όπως καταγγέλλουν τα μέλη του, από τις διαπραγματεύσεις για την πώληση).

Όσον αφορά το διαμάντι της συλλογής, την «Κυρία με την Ερμίνα» έργο του 1490, είναι το ένα από τα μόνο τέσσερα γυναικεία πορτρέτα που έφτιαξε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο πίνακας έχει ύψους 54,4 εκατοστά και μήκος που δεν ξεπερνά τα 40,3 εκατοστά εκτίθετο μέχρι τώρα στο Κάστρο Βάβελ της Κρακοβίας και πλέον περνά πλήρως στην κατοχή του Πολωνικού Εθνικού Μουσείου.

Η ασφάλιση μεταφοράς του πίνακα, σύμφωνα με το Reuters, είναι 331 εκατ. ευρώ. Ο τελευταίος πίνακας που πωλήθηκε στην αγορά και αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν το «Salvator Mundi» (O Σωτήρας του Κόσμου) και οι πληροφορίες γύρω από την αγοραπωλησία του 2014 μιλούσαν για αντίτιμο μεταξύ 75 και 127 εκατ. ευρώ.

Δείτε περισσότερα για τον πίνακα εδώ: wikipedia.org



Spread the love