Spread the love


Το πρώτο βραβείο απέσπασε η φωτογραφία, που έκανε τον γύρο του κόσμου, της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, αφού όλοι αναγνώρισαν το θάρρος του φωτογράφου να απαθανατίσει το γεγονός.

Το δάκτυλο στον αέρα, το όπλο στο χέρι και η οργή ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του: η φωτογραφία του δολοφόνου του ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, την οποία τράβηξε ο τούρκος φωτογράφος Μπουρχάν Οζμπιλιτσί (Burhan Ozbilici), κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πιο σημαντικό διαγωνισμό φωτορεπορτάζ, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τους διοργανωτές του World Press Photo.

Οι κριτές χαιρέτισαν το θάρρος του Οζμπιλιτσί, φωτορεπόρτερ του Associated Press, ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία αυτή στις 19 Δεκεμβρίου την ώρα που ο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, αστυνομικός 22 ετών, που πυροβόλησε με εννέα σφαίρες τον ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα Αντρέι Καρόφ.

Η φωτογραφία αυτή «κατέγραψε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Τουρκίας», δήλωσε ο Οζμπιλιτσί, υπογραμμίζοντας ότι «έπρεπε να κάνει τη δουλειά του»: «Ως δημοσιογράφος, δεν μπορούσα να φύγω για να σώσω το τομάρι μου».

 

Περισσότεροι από 5.000 φωτογράφοι από 125 χώρες υπέβαλαν στον διαγωνισμό περίπου 80.000 φωτογραφίες. Μεταξύ αυτών 45 βραβεύθηκαν σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, όμως τελικά είχαμε την αίσθηση ότι η εικόνα της χρονιάς ήταν μια εκρηκτική εικόνα που μαρτυρά πραγματικά το μίσος της εποχής μας», σχολίασε η Μέρι Φ. Κάλβερτ μέλος της κριτικής επιτροπής.

Δείτε περισσότερα εδώ: worldpressphoto.org



Spread the love