Spread the love


Η ένταξη του ιστορικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ, σφραγίστηκε την Κυριακή με μια πανηγυρική τελετή.

Η ένταξη του ιστορικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ, σφραγίστηκε την Κυριακή με μια πανηγυρική τελετή.

Εκεί όπου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια των σχετικών πινακίδων που τοποθετήθηκαν στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων.

 UNESCΟ

Οι πινακίδες επιβεβαιώνουν πλέον και τυπικά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Παράλληλα, ενημερώνουν τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες που κάθε χρόνο έρχονται στους Φιλίππους, ότι επισκέπτονται ένα διεθνές μνημείο με ιδιαίτερους συμβολισμούς, όχι μόνο για την ιστορία των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και τον χριστιανισμό.

UNESCΟ

Από τους Φιλίππους διαδόθηκε από τον Απόστολο Παύλο σε ολόκληρη την Ευρώπη το ευαγγελικό μήνυμα, ιδρύοντας την πρώτη χριστιανική εκκλησία στη Γηραιά Ήπειρο και βαφτίζοντας την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, την Αγία Λυδία. Εξάλλου, είναι ο τόπος όπου πραγματοποιήθηκε η μάχη των Φιλίππων, στην ομώνυμη πεδιάδα στον ίσκιο του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου, που μετέβαλε την πολιτική ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

UNESCΟ

Στην τελετή της Κυριακής, ακολούθησε η παρουσίαση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ενός αποσπάσματος από την ιστορική παράσταση του Οιδίποδα Τύραννου του 1961, και διαβάστηκαν αποσπάσματα από τις Πράξεις των Αποστόλων καθώς και η «προς Φιλιππησίους επιστολή», του Αποστόλου Παύλου.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, όπως σημείωσε στην ομιλία της η Λυδία Κονιόρδου, «αποτελεί μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, καθώς συνδέεται με μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε.

Δείτε πληροφορίες για τον Αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων εδώ

Είναι ο τόπος που βαπτίζεται με το όνομα του Βασιλιά Φιλίππου Β’, ο οποίος πρώτος διέβλεψε την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης. Είναι ο τόπος όπου δόθηκε η καθοριστική για την πολιτική ιστορία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ.. Είναι και ο τόπος όπου ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη.

Σ’ αυτόν τον τόπο αναφέρεται η “Προς Φιλιππησίους Επιστολή” του, όπου ευχαριστεί τους χριστιανούς των Φιλίππων για την συμπαράσταση τους.»

UNESCΟ

 

Πλήθος μνημείων 
Οι πολυετείς ανασκαφικές έρευνες, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές του 20ού αιώνα, έφεραν στο φως ένα πλήθος μνημείων, όπως το κέντρο της ρωμαϊκής πόλης, το Θέατρο, τα τείχη, την Αγορά, τα διάφορα ιερά καθώς και τις χριστιανικές βασιλικές.

 Γι’ αυτό και η ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, με αρχιτεκτονικά μνημεία που αποτυπώνουν σημαντικές περιόδους της ιστορίας, από τους προϊστορικούς χρόνους, τους ελληνιστικούς μέχρι και τα ύστερα βυζαντινά χρόνια.
UNESCΟ

Ενταξη στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ

Η εγγραφή επιτεύχθηκε στις 15 Ιουλίου 2016, μετά από την έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ στο πλαίσιο της 40ης Συνόδου της που έγινε στην Τουρκία.

UNESCΟ

Η κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων που είχε ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2015 υπήρξε αποτέλεσμα μιας συντονισμένης και συστηματικής προσπάθειας των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και ειδικά της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Σημαντική ήταν επίσης η αρωγή του πρώην Δήμου Φιλίππων και του νυν Δήμου Καβάλας, που εκφράζουν την ένθερμη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Ο πλήρης φάκελος της υποψηφιότητας και της πορείας που οδήγησε στην ένταξη του χώρου στον κατάλογο της Unesco παρουσιάστηκε δημόσια στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας.
Παρουσιάστηκε επίσης, το διαχειριστικό σχέδιο, καθώς και τα προγραμματιζόμενα έργα που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάδειξη και προβολή των Φιλίππων παγκοσμίως.

H επιτυχία αυτή μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και σε μία ήπια ανάπτυξη της περιοχής, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να μετατραπούν οι Φίλιπποι σε ένα πολιτισμικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, αναβαθμίζοντας σταδιακά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Δείτε το site της UnescoSpread the love