Spread the love


Η δημιουργία Survivor του street artist με το όνομα «Πλάτων» απεικονίζει έναν άστεγο, του οποίου όλα τα υπάρχοντα χωράνε στο καροτσάκι από super market.

Μια διαφορετική τοιχογραφία αντικρίζουν οι περαστικοί στην  πλατεία του 34ου Συντάγματος στον Πειραιά.

Ο τίτλος της παραπέμπει στη γνωστή τηλεοπτική παραγωγή, που έχει καθηλώσει το τηλεοπτικό κοινό και έχει τρελάνει τα μηχανάκια της AGB, το περιεχόμενο της όμως είναι αυτό που συγκινεί και μας προβληματίζει.

Ο λόγος για τη δημιουργία «Survivor» του street artist με το όνομα «Πλάτων» που, αντικρίζει καθημερινά τους περαστικούς και απεικονίζει έναν άστεγο, του οποίου όλα τα υπάρχοντα χωράνε στο καροτσάκι από super market που έχει δίπλα του.

Ο άστεγος αυτός θα μπορούσε να είναι κάποιος γνωστός μας, κάποιος γείτονας, ή ακόμα και κάποιος συγγενής μας που έχασε τη δουλειά του μέσα στη κρίση, Θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε ή ο ένας από τους πολλούς άστεγους που ήδη υπάρχουν,  μα σίγουρα είναι ένας από «όλους αυτούς που μάχονται καθημερινά για την επιβίωση στη δική τους ζούγκλα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αφιέρωση που υπάρχει στο συγκεκριμένο γκράφιτι, από το δημιουργό του.

Survivor

Δείτε και άλλο ένα θέμα του Lifeviews.gr με γκράφιτι

Δείτε πληροφορίες γενικά για τα γκράφιτι:

Γκράφιτι είναι η αναγραφή κειμένου όπως συνθημάτων ή η ζωγραφική σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (για παράδειγμα σε τοίχους). Πρωτοεμφανίστηκε την ίδια περίοδο και στα ίδια μέρη που αναπτύχθηκε το κίνημα του Χιπ χοπ, από τον ίδιο καταπιεσμένο κόσμο. Γι’ αυτό πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί μέρος της κουλτούρας Χιπ χοπ.

Η λέξη είναι ένα αντιδάνειο από το:

Γκράφιτι < graffiti < graffito < graffiato (λατ.) < graffiare (λατ. χαράσσω) < Γράφω

Στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται συνήθως τονιζόμενο στην προπαραλήγουσα (γκράφιτι) ή σπανιότερα στην παραλήγουσα (γκραφίτι). Η ξένη λέξη graffiti είναι στον πληθυντικό, ενώ στον ενικό γίνεται graffito. Στην ελληνική γλώσσα είναι συνηθέστερη η χρήση του γκράφιτι και στον ενικό και στον πληθυντικό (άκλιτο – ως ξένη λέξη). Μια λιγότερο συνηθισμένη ορθογραφία είναι η ελληνοποιημένη μορφή “γράφιτη”, “γκράφιτο” ή άτονο: “γραφιτι”, “γκραφιτο”.

Οι ελληνικοί όροι που περιγράφουν εν μέρει το γκράφιτι είναι τοιχογράφημα, ακιδογράφημα. Στην αργκό των γκραφιτάδων η πράξη του να κάνεις γκράφιτι λέγεται συνήθως “βάψιμο”.

 



Spread the love