Spread the love


Η ανανεωμένη 22η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2017, ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια εικαστικά γεγονότα στην Ελλάδα, θα ανοίξει τις πύλες της την Παρασκευή 26 Μαΐου, στο Τάε-κβον-ντο Παλαιού Φαλήρου.

Συνολικά δώδεκα ενότητες αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό άξονα της διοργάνωσης.

Την έκθεση συνθέτουν 56 συμμετέχουσες γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό,.

Έμφαση στο βίντεο και την περφόρμανς, το ντιζάιν και την ανεξάρτητη εικαστική σκηνή, αλλά και την ιστορία της διοργάνωσης, που θεμελίωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) το 1993, δίνεται μεταξύ άλλων στο φετινό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς κι ένα πλούσιο VIP πρόγραμμα απευθυνόμενο σε συλλέκτες.

Happening now! #opening #artathina2016

Δημοσιεύτηκε από Art Athina στις Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

Η νέα δομή της Art Αthina διαμορφώνεται συνολικά στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

MAIN

Σαράντα τρεις (43) γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους στον κεντρικό χώρο του Τάε-κβον-ντο.

HIGHLIGHT

Νέες γκαλερί από το εξωτερικό συμμετέχουν στην καινούρια ενότητα της Art Athina. Φέτος δίνουν το παρών 13 γκαλερί, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν έδρα στο Λος Άντζελες.

FEATURE

Ενότητα (μέρος των βασικών συμμετοχών) με θεματική που ορίζεται και οργανώνεται από έναν επιλεγμένο επιμελητή.

Η Μyriam Ben Salah, ανεξάρτητη επιμελήτρια και αρχισυντάκτρια της διεθνούς περιοδικής εικαστικής έκδοσης Kaleidoscope καλεί τις γκαλερί The third line (Ντουμπάι) και Gregor Staiger (Ζυρίχη), οι οποίες συμμετέχουν στην Αrt Athina με ατομικές παρουσιάσεις των Sophia Al Maria και Shana Moulton αντίστοιχα.

Ο τίτλος του πρότζεκτ είναι Alternatives και επικεντρώνεται στην αγχώδη διαταραχή της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, όπως αυτή παρουσιάζεται με αιχμηρό χιούμορ και σκοτεινή ακρίβεια στη δουλειά των δύο καλλιτεχνών.

VIDEO

Πρόγραμμα βίντεο και προβολών που παρουσιάζεται κάθε χρόνο από διαφορετικό επιμελητή.

Για το 2017 την επιµέλεια έχει ο καλλιτέχνης, επιµελητής και κριτικός τέχνης Alexander Burenkov (Αλεξάντερ Μπουρένκοφ, γεννηµένος το 1987 στην Αγία Πετρούπολη). Η ερευνητική δραστηριότητά του Burenkov αφορά την ανερχόµενη ρωσική εικαστική σκηνή, καθώς και τις αναδυόµενες πρακτικές και τάσεις στη διεθνή σύγχρονη τέχνη.

SURVEY

Οµαδική έκθεση µε ιστορικό υλικό από τις βασικές συμμετοχές της Art Athina, υπό την επιµέλεια της Γαλήνης Νόττι. Σε αυτή την ενότητα εντάσσεται και η παρουσίαση της εγκατάστασης «Ρωτώντας» της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, σε συνεργασία µε τον Οργανισμό ΝΕΟΝ.

PERFORMANCE

Το πρόγραµµα περφόρµανς περιλαµβάνει καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις συµµετέχουσες γκαλερί.

Art Athina

Astrolavos, Δημήτρης Μυταράς

TRIBUTE

Τιµητικό αφιέρωµα σε έναν καλλιτέχνη ή εικαστικό φορέα. Στην Art Athina 2017 παρουσιάζεται αφιέρωµα στο έργο των Γιάννη Κουνέλλη σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και ∆ηµήτρη Μυταρά σε συνεργασία µε την Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.

DESIGN

Ενότητα αφιερωμένη στο design.

TALKS

Συζητήσεις, πάνελ και συνεντεύξεις. Το πρόγραµµα τροφοδοτείται από όλες τις κατηγορίες της Art Athina και παρουσιάζεται σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο.

PUBLICATIONS

Ο εκδοτικός οίκος Ommu επιλέγει και παρουσιάζει για την Art Athina µια σειρά από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές εκδόσεις και καταλόγους σε µορφή συλλογικού βιβλιοπωλείου. Η παρουσίαση πλαισιώνεται µε σειρά οµιλιών από εκδότες και καλλιτέχνες γύρω από το καλλιτεχνικό βιβλίο.

Υπαίθρια εγκατάσταση στον χώρο της Αrt Αthina.

Πρόγραµµα βασισµένο σε εκπαιδευτικά workshops. Παράλληλα µε την νέα δοµή της Art Athina, αυτή τη χρονιά παρουσιάζεται και το νέο VIP πρόγραµµα, εστιασµένο σε διακεκριμένους συλλέκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε νεαρούς συλλέκτες.

Art Athina

Το φετινό πρόγραμμα της Art Athina διαμόρφωσε η νέα της καλλιτεχνική διευθύντρια  Σταματία Δημητρακοπούλου.

Το νέο της πρόσωπο, συνθέτουν επίσης η Ξένια Καλπακτσόγλου ως καλλιτεχνική σύμβουλος και ο Αντώνης Κούρκουλος ως γενικός συντονιστής.

Η παραγωγή έχει ανατεθεί στην εταιρεία Be Best.

Art Athina

Eleni Koroneou Gallery_Nick Mauss

Αναλυτικότερα:

Το Radio Athènes συμμετέχει την Art Athina με ηχητική εγκατάσταση από την Ραλλού Παναγιώτου και την Ελένη Μπαγάκη.

Τα έργα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του πρότζεκτ «All: Collected Voices» που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα υπό την επιμέλεια των Thomas Boutoux και Έλενας Παπαδοπούλου.

Oι Enterprise Projects – το εγχείρημα της επιμελήτριας Δανάης Γιαννόγλου και του εικαστικού Βασίλη Παπαγεωργίου-  συμμετέχουν με ένα fundraising πρότζεκτ: την περιορισμένη έκδοση ενός σταχτοδοχείου (200 αντίτυπα) με το χαρακτηριστικό λογότυπο τους που έγινε σε συνεργασία με το γραφιστικό γραφείο bend.

Οι Νεωτερισμοί Τουμάζου (Νeo Toum) από τη Λευκωσία θα διαμορφώσουν ένα lounge- αναγνωστήριο με την ιδιαίτερη αισθητική τους όπου και θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό το έργο των εκδόσεων «Neo Toum».

Οι 3137 παρουσιάζουν το συμμετοχικό εγχείρημα «Leftovers» των Amelia Groom, Angharad Williams, Gianmaria Andreetta και Marion Goix που συνδυάζει περφόρμανς, συγγραφή και γλυπτική.

Η ΣΕΡΑΠΙΣ είναι μια ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που μεταξύ άλλων παράγουν ρούχα και αντικείμενα τέχνης με θέματα από το σύμπαν της ναυτιλίας.

Ειδικά για την Art Athina 2017, η ΣΕΡΑΠΙΣ έχει δημιουργήσει ένα μεταξωτό μαντήλι σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, που προορίζεται για να φορεθεί από τα μέλη του προσωπικού της διοργάνωσης.

Η εικαστική ομάδα Arbit City Group παρεμβαίνει στον εξωτερικό χώρο της φουάρ με μία εγκατάσταση που τιτλοφορείται “Trophy Wife” και αποτελείται από δέκα ναυτικές σημαίες που αντιστοιχούν στα γράμματα του τίτλου του έργου. Όπως σχολιάζουν οι Arbit City Group μεταξύ άλλων, «Γυναίκα Τρόπαιο» είναι η Αθήνα, και η Αθήνα είναι η γυναίκα τρόπαιο.

Το ελληνο-γαλλικό brand Pressure με έδρα το Παρίσι, συμμετέχει στην Art Athina 2017 με μία ειδική συλλογή για τη φουάρ σε συνεργασία με τον φωτογράφο Ilyes Griyeb του οποίου τις φωτογραφίες επίσης παρουσιάζει.

Art Athina

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Πέμπτη: 25 Μαΐου 14:00 – 21:00 (μόνο με προσκλήσεις)

Παρασκευή: 26 Μαΐου 12:00 – 21:00

Σάββατο:  27 Μαΐου 12:00 – 21:00

Κυριακή: 28 Μαΐου 12:00 – 21:00

Είσοδος: Εισιτήριο: 8 ευρώ

Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, ΑμεΑ): 5 ευρώ

Ομαδικό (15+ άτομα): 5 ευρώ

Ελεύθερη είσοδος: Παιδιά έως 12 ετών, φοιτητές της ΑΣΚΤ, μέλη της ΑΙCA και του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η Art Athina τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 28 Μαΐου.

Δείτε το site και το Facebook της Έκθεσης

 

 

 Spread the love