Spread the love


Σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες , Αιγύπτου και Ρώμης θα παρουσιαστούν, σε περίπου ένα χρόνο, στην ίδια έκθεση στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ.

Σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες , Αιγύπτου και Ρώμης θα παρουσιαστούν, σε περίπου ένα χρόνο, στην ίδια έκθεση στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ.

Έκθεση για τον αιγυπτιακό πολιτισμό και τις επιρροές του στον ελληνικό και ρωμαϊκό, που εχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2018, στο Κέντρο Γκετί (Getty Center).

Τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου θα δανείσουν περίπου 200 έργα για την έκθεση «Αίγυπτος – Ελλάδα – Ρώμη: Εφαπτόμενοι πολιτισμοί» («Egypt-Greece-Rome: Cultures in Contact»), η οποία αφορά τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των τριών αυτών πολιτισμών, από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1100 π. Χ) ως τα υστερορωμαϊκά χρόνια, με κέντρο βάρους την Αίγυπτο.

ελληνικές αρχαιότητες

Κεφαλή της Αθηνάς 

Από την Ελλάδα ζητήθηκαν 25 αρχαιότητες, οι οποίες επιλέχθηκαν από τους διοργανωτές, με βάση κυρίως την αιγυπτιακή καταγωγή τους ή τις επιδράσεις τους από αιγυπτιακά έργα, με τα περισσότερα να προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τα υπόλοιπα από τα μουσεία Δίου, Μυκηνών, Ναυπλίου, Ρόδου και Βαθέως Σάμου.

ελληνικές αρχαιότητες

Κυκλαδικό ειδώλιο 

ελληνικές αρχαιότητες
Κορμός χάλκινου αγαλματίου ανδρικής μορφής, 6ος αι. π.Χ., από το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως Σάμου, φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο προσωρινός δανεισμός τους συζητήθηκε, χτες, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν το «πράσινο φως» για τα 20 από αυτά.

Τα πέντε που δεν θα σταλούν στις ΗΠΑ είναι ευπαθή ή εμβληματικά έργα, όπως το μαρμάρινο άγαλμα Αντίνοου από τον Μαραθώνα (150-170 μ.Χ.), που ανήκει στην Αιγυπτιακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ή την Αττική ερυθρόμορφη πελίκη (τύπος αγγείου), έργο του ζωγράφου Πανός, με απεικόνιση της πάλης Ηρακλέους και Βουσίριδος (α΄ μισό 5ου αι. π.Χ.) από το ίδιο μουσείο, για τα οποία έγιναν αντιπροτάσεις.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε, επίσης, η περίπτωση ενός αρχαίου έργου που βρίσκεται σήμερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το οποίο προτάθηκε από τους διοργανωτές να συμμετάσχει στην έκθεση.
Πρόκειται για ένα μαρμάρινο λιοντάρι επιτιθέμενο σε ταύρο (περίπου 525 – 500 π.Χ.), προερχόμενο πιθανότατα από τύμπανο αετώματος.

Όπως διαπιστώθηκε από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, το έργο συν-ανήκει με ένα άλλο που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να το διεκδικήσει.

Μάλιστα, είναι πιθανόν τα δυο τμήματα να προέρχονται από τον Ναό του Διονύσου στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης.

ελληνικές αρχαιότητες ελληνικές αρχαιότητες

 

Αιγυπτιακές αρχαιότητες 

Η έκθεση στο Κέντρο Γκετί είναι αποτέλεσμα του μνημονίου συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού που υπογράφτηκε μεταξύ του Getty και του ΥΠΠΟΑ το 2011.

ελληνικές αρχαιότητες

«Αίγυπτος – Ελλάδα – Ρώμη: Εφαπτόμενοι πολιτισμοί»

ελληνικές αρχαιότητες

Στο πλαίσιο αυτού, το αμερικανικό μουσείο θα κατασκευάσει ειδικές βάσεις αντισεισμικής στήριξης σε έργα που φιλοξενούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρέχοντας τη σχετική τεχνογνωσία σε Έλληνες ειδικούς, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού θα συμμετάσχει με δανεισμό στη διεθνούς εμβέλειας έκθεση «Αίγυπτος – Ελλάδα – Ρώμη: Εφαπτόμενοι πολιτισμοί».

Δείτε και άλλα θέματα σχετικά με αρχαία Ελλάδα και πολιτισμός στο Lifeviews.gr  (ΦΩΤΟ+VIDEO)



Spread the love