Spread the love


Τεκμήρια του βίου και του γλύπτη του Φωκίων Ρωκ, ο οποίος φιλοτέχνησε μαζί με τον Κώστα Δημητριάδη το ανάγλυφο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Εϋνάρδου στην Αθήνα.

Η έκθεση πραγματοποιείται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στο οποίο περιήλθε όλο το εικαστικό αρχείο του καθώς και μεγάλο μέρος του έργου του ύστερα από δωρεά του γιου του, Νικόλαου Ρωκ-Μελά (1938-2015). 

Σκοπός της έκθεσης είναι αφενός να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο καλλιτέχνης στην ελληνική σκηνή των εικαστικών τεχνών στις αρχές του 20ού αιώνα και αφετέρου να αποτυπώσει μέσα από το ευρύ φάσμα των ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων του, όπως προκύπτει από το αρχείο του, το κλίμα της εποχής του.

Ο γλύπτης Φωκίων Ρωκ (Αργοστόλι 1891 – Αθήνα 1945) αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη των αρχών του 20ού αιώνα. Απόγονος του Γάλλου Πιερ-Νικόλαου Ρωκ, που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1789, ο Φωκίων Ρωκ σπούδασε στο Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα στο Παρίσι.

Γυναίκα με μαντήλα 1925-1930

Το 1919, μαζί με τους ζωγράφους Περικλή Βυζάντιο και Παύλο Καλλιγά, νοίκιασε ατελιέ στην Πλάκα, το οποίο λειτούργησε ως επαγγελματικό-καλλιτεχνικό εργαστήριο και παράλληλα ως τόπος συνάντησης για καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Το 1927 συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στη Λέσχη Καλλιτεχνών «Ατελιέ», που το 1936 μετονομάστηκε σε «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών».

Το 1931 ανέλαβε και εκτέλεσε το ανάγλυφο του Άγνωστου Στρατιώτη για το Μνημείο του Συντάγματος, συνεργαζόμενος στενά με τον γλύπτη Κώστα Δημητριάδη. Εκτέλεσε δημόσιες και ιδιωτικές παραγγελίες, κυρίως προτομές, καθώς και ελεύθερα έργα.

Εγκαίνια του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου (25 Μαρτίου 1932)

Το σημαντικότερο έργο του Φωκίωνα Ρωκ είναι το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, όπου ο Ρωκ φιλοτέχνησε την ανάγλυφη σε γκρίζο πωρόλιθο πλάκα του “Νεκρού Οπλίτη” (1932) με αρχαϊκή περικεφαλαία και ασπίδα. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τα αρχαϊκά αγάλματα του Ναού της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα, που βρίσκονται σήμερα στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Τα λοιπά καλλιτεχνικά στοιχεία του μνημείου συμπλήρωσε ο καθηγητής γλυπτικής Κώστας Δημητριάδης. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 25 Μαρτίου 1932

Το ατελιέ του Φωκίωνα Ρωκ στην Αθήνα (Πλάκα)

Δείτε το βιογραφικό του στη wikipedia.org

Γιατί ήθελαν να ανατινάξουν το γλυπτό του Άγνωστου Στρατιώτη ως «ανουσιούργημα εις βάρος της ελληνικής τέχνης». Αρχικά διαφωνούσαν για την τοποθεσία, μετά για τη μορφή του γλυπτού και στο τέλος μιλούσαν για τέρας.

Δείτε όλο το ιστορικό του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη



Spread the love