Spread the love


Το Μουσειακό θέατρο είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος ερμηνείας της πολιτισμικής κληρονομιάς που ζωντανεύει μέσα σε κάποιον μουσειακό χώρο.

Το Μουσειακό θέατρο είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος ερμηνείας της πολιτισμικής κληρονομιάς που ζωντανεύει μέσα σε κάποιον μουσειακό χώρο.

Η Heterotopia σε συνεργασία με την Εφορία Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων μας προσκαλεί σε  ένα ταξίδι στο χρόνο για πρώτη φορά σε μουσειακό χώρο.

Θα μεταφερθούμε στον Πειραιά του 391 π.Χ., παραμονή της γιορτής της Μουνιχίας Αρτέμιδος, για να συναντήσουμε την Ξανθίππη, την μέτοικο πανδοχέα, που έχει να μας πει πολλά για την πόλη, τη γιορτή και την χαλασμένη της δεξαμενή.

Το μουσειακό θέατρο είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος ερμηνείας της πολιτισμικής κληρονομιάς που ζωντανεύει μέσα σε κάποιον μουσειακό χώρο.

Μουσειακό Θέατρο

Όπως εφαρμόζεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Ευρώπης, το μουσειακό θέατρο εναρμονίζει την τρέχουσα ακαδημαϊκή έρευνα με τις τεχνικές του θεάτρου, ώστε ο μουσειακός χώρος να αναδεικνύεται με τον πιο τεκμηριωμένο και ευχάριστο τρόπο.

Ενα είδος θεάτρου που ζωντανεύει την ιστορία

Το κοινό γνωρίζει από κοντά χαρακτήρες από το παρελθόν που του μιλούν από τη δική τους σκοπιά για την εποχή τους.

H ζωντανή ιστορία είναι η εφαρμογή του μουσειακού θεάτρου σε μεγάλη κλίμακα. Καθώς ο επισκέπτης περιδιαβαίνει το χώρο, χαρακτήρες από το παρελθόν κάνουν τις δουλειές τους ή συζητούν μεταξύ τους αυτά που θα συζητούσαν, σαν να μην υπάρχουν επισκέπτες από το «μέλλον».

Πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση στην πολιτισμική κληρονομιά, μια νέα μορφή μουσειακή ερμηνείας για την ελληνική μουσειολογία.

Πειραιάς 391 π.Χ.: Μια μέρα στης Ξανθίππης

Είναι παραμονή της γιορτής της Μουνιχίας Αρτέμιδος, της σπουδαιότερης ίσως γιορτής του Πειραιά.

Πολλοί θα είναι οι επισκέπτες που θα πάνε στη γιορτή. Πολίτες, μέτοικοι και ξένοι. Και η Ξανθίππη, μια σκοροδοπανδοκευτριαρτόπωλις (πανδοχέας που πουλάει σκόρδα και άρτους) κάθεται σ’ αναμμένα κάρβουνα.
Όπου νά ‘ναι θα φτάσουν οι επισκέπτες και εκείνη αντιμετωπίζει πρόβλημα με την κεντρική δεξαμενή του νερού.

Τρεις μέρες τώρα, η ίδια παλεύει με τη λάσπη και περιμένει τον τεχνίτη που όλο της λέει ότι θα έρθει, αλλά δεν έρχεται ποτέ.
Ο άντρας της είναι άφαντος από το πρωί κι έτσι έχει στείλει το δούλο να βρει τον τεχνίτη. Αλλά οι ώρες περνάνε και ούτε δούλο βλέπει, ούτε τεχνίτη.

Το νερό στο πηγάδι είναι λίγο κι αν δε λυθεί το πρόβλημα οι πελάτες θα φύγουν και θα πάνε σ’ άλλο πανδοχείο. Κι εκεί που δεν ξέρει τι να κάνει, βλέπει έντρομη τους επισκέπτες να καταφθάνουν.

Μουσειακό Θέατρο

Το μουσειακό θέατρο γεννήθηκε στη Σουηδία το 1897 και εξαπλώθηκε σε όλο το δυτικό κόσμο, γνωρίζοντας μεγάλη απήχηση.
Η Heterotopia φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μουσειακό θέατρο και μας καλεί να το γνωρίσουμε από κοντά.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στον αρχαιολογικό χώρο των Αστικών Πυλών του Πειραιά στην παρακάτω διεύθυνση και ημερομηνίες:

Αστικές Πύλες – Ξυλαποθήκη
Πύλης 8, Πειραιάς

Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Ιουνίου, έναρξη 18:00
Διάρκεια: 75’
Είσοδος ελεύθερη, Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας με e-mail στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 6947889608 (εργάσιμες 10:00- 16:00)

 



Spread the love