Spread the love


Το συναρπαστικό ταξίδι της documenta στην Αθήνα, για καλλιτέχνες και κοινό, φτάνει στο τέλος του.

Την Κυριακή 16 Ιουλίου πέφτει η αυλαία της documenta14, της κορυφαίας έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης, που κατά την 60χρονη ιστορία της, η Αθήνα είχε την τιμή και την τύχη να είναι η πρώτη πόλη που τη φιλοξένησε, παράλληλα με τη μόνιμη έδρα της, τη γερμανική πόλη του Κάσελ.

Χιλιάδες κόσμου, όλων των ηλικιών και από κάθε σημείο της γης έφτασε στην Αθήνα για να θαυμάσει, να δει, να ακούσει, να βιώσει, όσα διεθνούς φήμης καλλιτέχνες είχαν να του μεταφέρουν, μέσα από περφόρμανς, προβολές, εγκαταστάσεις, προβολές, συναυλίες.

documenta

Η Αθήνα και οι χώροι τέχνης που φιλοξένησαν τα δρώμενα έγιναν προορισμός για χιλιάδες κόσμου από όλα τα μέρη της γης.

300.000 επισκέπτες 

«Δεν είναι ακόμη ώρα για απολογισμό αλλά είμαι βέβαιος ότι και η documenta τελικά έμαθε από την Αθήνα αλλά και η πόλη μας κέρδισε πάρα πολλά, αφού επί τρεις μήνες τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος» δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, για την έκθεση που υπολογίζεται ότι έχουν επισκεφθεί περίπου 300.000 επισκέπτες.

Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση επισκεπτών, που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο του Κάσελ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Dr. Michael Hellstern, ο οποίος διεξάγει την έρευνα επισκεπτών της documenta εδώ και 20 χρόνια, ποσοστό 47% των επισκεπτών είναι Έλληνες, 25% Γερμανοί, ενώ οι υπόλοιποι επισκέπτες προέρχονται από 57 χώρες απ’ όλο τον κόσμο.

documenta
Συζητήσεις και γεύμα κάτω από τα πολύχρωμα στέγαστρα 

Μέχρι και την Κυριακή συνεχίζεται στο πλαίσιο της documenta το Food for Thought: Μαγείρεμα και γεύμα, κάθε απόγευμα 18:00–19:30, 20:00–21:30
στην Πλατεία Κοτζιά, κάτω από τα πολύχρωμα στέγαστρα.

Είναι εμπνευσμένα από τη shamiana (παραδοσιακή γαμήλια σκηνή στο Πακιστάν) και ο Araeen προσκαλεί τους ανθρώπους να κάτσουν όλοι μαζί και να απολαύσουν ένα γεύμα με συνταγές από όλη τη Μεσόγειο, μαγειρεμένο σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη.

documenta

Επισκέψιμες θα είναι για όλη την εβδομάδα οι μόνιμες εγκαταστάσεις της documenta στο ΕΜΣΤ και στο Ωδείο Αθηνών, οι προβολές στην Ταινιοθήκη και οι συζητήσεις στο Πάρκο Ελευθερίας στο κέντρο τεχνών του Δήμου της Αθήνας.

Ολόκληρο το πρόγραμμα της documenta μέχρι και την Κυριακή ΕΔΩ. 

Το ενδιαφέρον πλέον απανταχού καλλιτεχνών και κοινού μετατοπίζεται έως και τις 17 Σεπτεμβρίου, όπου η έκθεση συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στο Κάσελ.

 



Spread the love