Spread the love


Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, η Documenta 14, γιορτάζει τη λήξη της συλλογής των απαγορευμένων βιβλίων για τον Παρθενώνα.

Είναι το εμβληματικό έργο της έκθεσης στην πλατεία Friedrichsplatz στο Κάσελ της Γερμανίας, απομίμηση του Παρθενώνα, που χτίστηκε αποκλειστικά με βιβλία που έχουν απαγορευμένο περιεχόμενο.

Ο Παρθενώνας θα αποδομηθεί παρουσία της καλλιτέχνιδας Marta Minujín.

Documenta14

Οι επισκέπτες προσκαλούνται να συμμετάσχουν στην ανοιχτή σκηνή του Παρθενώνα των Βιβλίων με ποικίλους τρόπους, είτε διαβάζοντας κάποιο απόσπασμα, από τα κάποτε απαγορευμένα βιβλία σε διάφορες γλώσσες, είτε απαγγέλλοντας δικά τους κείμενα ή ποιήματα, είτε παρουσιάζοντας σιωπηλούς χορούς ή επιτελεστικές χειρονομίες, παίζοντας εναλλακτική μουσική ή απλώς ακούγοντας μέσα στον Παρθενώνα μαζί με την καλλιτέχνιδα, τους επιμελητές της documenta 14 και μέλη της ομάδας.

Documenta14

Μετά τον εορτασμό ξεκινάει η «κατεδάφιση» του Παρθενώνα των Βιβλίων, ούτως ώστε τα κάποτε απαγορευμένα βιβλία να ξαναέρθουν στα χέρια του κοινού και να ξαναδιαβαστούν.

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 στις 12 το μεσημέρι, η Marta Minujín ξεκινάει την επαναδιανομή των βιβλίων στους κατοίκους του Κάσελ και στους επισκέπτες. Documenta14

Με αυτή την πράξη αναδιανομής η καλλιτέχνις θέλει να εκφράσει το εφήμερο και μεταβατικό αυτού του αντι-μνημειώδους έργου τέχνης.

Αυτός ο συλλογικός δημόσιος χώρος έχει διαμορφωθεί και έχει καθοριστεί από τα δωρισμένα βιβλία και πολλά περισσότερα ακόμα, τονίζοντας την αντίσταση στη λογοκρισία.

Αυτή η μοναδική και επισφαλής αρχιτεκτονική σχεδιάστηκε από όλους τους δωρητές, τους επισκέπτες και τους φορείς που, μέσω των δωρεών τους, δήλωσαν τη σημασία του δώρου και την αξία του προβληματισμού.

Documenta14

 

 



Spread the love