Spread the love


Η Καρθαία Κέας, με τα μνημεία της αρχαίας πόλης υποδειγματικά συντηρημένα μέσα στο φυσικό τοπίο, ανοίγουν για το κοινό με ένα διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου. 

Εκδηλώσεις για να αποκαλύψουν στους επισκέπτες την ποιότητα του έργου συντήρησης και ανάδειξης της αρχαίας Καρθαίας, ένα έργο που κέρδισε το βραβείο της πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra 2017 «για την ανάκτηση και την ανάδειξη του Κλασικού τοπίου της Ευρώπης» όπως τόνισε η κριτική επιτροπή.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο ανυπέρβλητης ομορφιάς, που παραμένει ακατοίκητο και αυθεντικό από την αρχαιότητα στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, θα ηχήσει την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά μετά από αιώνες το θέατρο της αρχαίας πόλης.

Καρθαία

Ένα μικρό κομψοτέχνημα σε απόσταση περίπου 80 μ. από τη θάλασσα, μέσα σε φυσική κοιλότητα του λόφου, στην άκρη του οποίου απλώνεται η ακρόπολη της αρχαίας πόλης.

Παράσταση όπως στην αρχαιότητα 

Χωρίς μικροφωνικές εγκαταστάσεις, χωρίς γεννήτριες, χωρίς ρεύμα, με το φως της ημέρας όπως συνέβαινε στην αρχαιότητα, θα διαβαστεί η ακροτελεύτια Ραψωδία «Ω» της Ιλιάδας σε μετάφραση του αείμνηστου Δημήτρη Μαρωνίτη.

Από την ηθοποιό Μαρία Σκουλά και τον συνθέτη Κορνήλιο Σελαμσή και με τη συνοδεία τεσσάρων μουσικών με κλασικά και παραδοσιακά όργανα σε πρωτότυπες συνθέσεις του Βαγγέλη Τούντα, εμπνευσμένες από τη μουσική παράδοση της Κέας. Στο διήμερο θα γίνει ξενάγηση από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας.

Καρθαία

Αναλλοίωτο από τα χρόνια 

«Έχετε περπατήσει τον λόφο ως τα αρχαία; Ελπίζω να μας βοηθήσει ο καιρός να μην φυσάει νοτιάς, σ’ αυτό το σημείο του νησιού το πιάνει. Ή αν φυσά να είναι μόνο λίγα μποφόρ» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαμογελώντας ενόψει των εκδηλώσεων, η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του έργου, ομότιμη καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, Εύα Σημαντώνη -Μπουρνιά.

Ο αρχαιολογικός χώρος στην Καρθαία είναι προσιτός είτε από θαλάσσης με βάρκα είτε με τα πόδια από ξηράς, μέσα από τα αρχαία μονοπάτια. Ίσως γι αυτό το φυσικό τοπίο της έμεινε σχεδόν αναλλοίωτο.

Καρθαία

«Ούτε τα υλικά είναι εύκολο να μεταφερθούν έως εδώ ούτε οι εργάτες μπορούν εύκολα να έρθουν να δουλέψουν».
Περιγράφει το οικοσύστημα της περιοχής, ζώα, ερπετά, πτηνά, που ζουν και αναπαράγονται σε αυτό το αρχαιολογικό πάρκο.
Μιλά για το τοπίο την άνοιξη με τα ανθισμένα κυκλάμινα, τους κρόκους, τις πικροδάφνες δίπλα στους χείμαρρους που πλαισιώνουν την ακρόπολη, μία ποικιλία φυτών που ξαναφυτρώνει παρόμοια εδώ και χιλιετίες και επισημαίνει την προσπάθεια της επιστημονικής επιτροπής και των συνεργείων «να μην πειραχτεί τίποτε από το φυσικό τοπίο, να παραμείνει το γνήσιο της αρχαϊκής εποχής.
Η ιδέα, ήδη από το 1994, για ένα αρχαιολογικό πάρκο υλοποιήθηκε εδώ πλήρως» τονίζει.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τον Δήμο Κέας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Φωτογραφίες: AΠΕ-ΜΠΕ, wikipedia, arch.uoa.gr

 



Spread the love