Spread the love


Από το έτος 2008 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων σχεδίασε και έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή την επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός».

Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.

Ο αέρας και οι αρχαίοι φιλόσοφοι 

Εφέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της παρουσίασης των τεσσάρων στοιχείων της φύσης εγκαινιάζοντας τη θεματική του «αέρα», με το γενικό τίτλο «Πνοές Ανέμων».
Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής.

Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή.

Εκδηλώσεις σε 68 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με ελεύθερη είσοδο 

Εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα στις 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου.

Σε αυτές συμμετέχουν 52 Φορείς από 32 νομούς από όλη την επικράτεια, ενώ 68 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία θα υλοποιήσουν ποικίλες δράσεις όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά εργαστήρια, προβολές, δράσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και άλλα.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 19 – 22 Οκτωβρίου, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Για παράδειγμα 

Στην Ακαδημία Πλάτωνος θα πραγματοποιηθεί η δράση «Άνεμοι και αρχαία Ακαδημία» την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, που θα περιλαμβάνει θεματικές ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες, με προσδιορισμό ώρας κατόπιν συνεννόησης. Ο Αέρας και ο Άνεμος συνδέονται με την αρχαία Ακαδημία με τρείς τρόπους. Ως φυσικά φαινόμενα, γονιμικά και καταστροφικά. Ως θεότητες μέσα από τη σχέση των Ίππων των Διοσκούρων με τον Ποσειδώνα, τον Κύριο των Ανέμων, με τη χθόνια υπόστασή του ως Ιππίου. Ως φυσικές ουσίες που περνούν στη φιλοσοφική και φυσική θεωρία μέσα από τους προσωκρατικούς και φυσικούς φιλοσόφους και φθάνουν στον Πλάτωνα για να πάρουν τη μορφή οκταέδρου.

Στον αρχαιολογικό χώρο των Λόφων, στο αναπαυτήριο Πικιώνη, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό ο οστέινος πλαγίαυλος που αποκαλύφθηκε σε τάφο του 2ου αι. π.Χ. κατά την ανασκαφή του νεκροταφείου της αρχαίας οδού Κοίλης.
Ο ακέραιος χαλκόδετος πλαγίαυλος αποτελεί μοναδικό εύρημα και εξαιρετικό δείγμα μουσικού οργάνου που ήταν σχεδιασμένο να παίζει σε δύο κλίμακες, την διατονική και την χρωματική μελωδική. Η έκθεση θα περιλαμβάνει ομιλίες και εποπτικό υλικό σχετικό με τις συνθήκες εύρεσής του, τα στάδια συντήρησης και τον τρόπο λειτουργίας του.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με επίσκεψη και ξενάγηση στο Ηρώο του μυθικού ποιητή Μουσαίου, στο λόφο των Μουσών, καθώς και στα ιερά των Νυμφών και του Πανός, θεότητες κατεξοχήν συνδεδεμένες με τη μουσική και το χορό, που εμπνέονται από τις «Πνοές Ανέμων», καθώς ο αέρας αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της φύσης και κατ’ επέκταση της ίδιας της ζωής.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ. 

 



Spread the love