Spread the love


Σε μια διεθνούς φήμης έκθεση τέχνης στο Λονδίνο βγήκαν προς πώληση δύο κλεμμένα αρχαιοελληνικά αγγεία του 4ου π.Χ. αιώνα, όπως αποκάλυψε Ελληνας ειδικός στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. 

Η υπόθεση αυτή ήρθε στο «φως» από τον 44χρονο Χρήστος Τσιρογιάννης, τον Ελληνα «εγκληματολόγο» του κόσμου της αρχαιολογίας που έχει ως έδρα το Κέμπριτζ και αποκαλύπτει κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τα δύο αγγεία είναι λήκυθοι και τέθηκαν προς πώλησε με τιμή εκκίνησης 100.000 λίρες το καθένα. Τελικώς, όμως, δεν πωλήθηκαν.

Τον Ιανουάριο του 2015, μια ομάδα Ιταλών καραμπινιέρι πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου στην Ρώμη κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασαν πάνω από 5.000 αρχαία αντικείμενα, που διακινούνταν παράνομα. Η αξία τους άγγιζε τα 50 εκατ. ευρώ και τα έργα αυτά επαναπατρίστηκαν στην Ιταλία από την Ελβετία μετά τη σύλληψη του συλλέκτη και πωλητή τέχνης Τζιανφράνκο Μπετσίνα από τη Σικελία. Ο ίδιος άντρας είχε συνδεθεί με δίκτυα αρχαιοκαπηλίας από ολόκληρο τον κόσμο και τελικώς καταδικάστηκε.

Φωτογραφία από τα αγγεία 

αγγεία

Το «ντιμπέιτ» για το στοκ του Μπετσίνα αναζωπυρώθηκε, καθώς αποδείχτηκε ότι οι δύο λήκυθοι είχαν περάσει από τα χέρια του. Παρότι τα έγγραφα που συνοδεύουν τα πολύτιμα αγγεία δεν αναφέρουν πουθενά το όνομα του Σισιλιάνου, ο Χρήστος Τσιρογιάννης αναγνώρισε τα μαρμάρινα αγγεία και τα συσχέτισε με τον καταδικασμένο έμπορο τέχνης. Οι λήκυθοι ήταν  μεταξύ των περίπου 1.200 αντικειμένων της συλλογής που επιστράφηκαν στο ελβετικό καντόνι Βασιλείας-Σταντ από τις ιταλικές αρχές, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους.

Το καντόνι έστειλε προς πώληση στη λονδρέζικη έκθεση τις ληκύθους με μεσάζοντα έναν Ελβετό έμπορο έργων τέχνης.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι πολλά αντικείμενα από προηγούμενα «σκοτεινά» deals του Μπετσίνα κυκλοφορούν ακόμη στη νόμιμη αγορά αρχαίων αντικειμένων.

«Τα ονόματα των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτή την αγοροπωλησία έχουν εμπλακεί και σε άλλες υποθέσεις» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Τσιρογιάννης, και συμπλήρωσε: «Είναι το συνηθισμένο μοτίβο που έχω εντοπίσει αρκετές φορές σε διεθνείς υποθέσεις τράφικινγκ αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια της καριέρας μου».

Παράλληλα, ο Guardian τονίζει ότι η απόφαση του ελβετικού καντονιού να θέσει προς πώληση τα δύο αυτά αγγεία στο Λονδίνο εγείρει ερωτηματικά ενώ, την ίδια ώρα, διερωτάται για ποιους λόγους οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να επιστρέψουν τα αρχαία αντικείμενα στην Ελβετία. Οπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για την υπόθεση από την Interpol και εναπόκειται πλέον σε αυτό να υποβάλει αίτημα για τη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας των ληκύθων.

 



Spread the love