Spread the love


Ο πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο Ντα Βίντσι πωλήθηκε για 450,3 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie’s, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του πιο ακριβού πίνακα παγκοσμίως

Η αγοραπωλησία διήρκεσε μολις 19 λεπτά και ο πίνακας «Salvator Mundi» (Ο Σωτήρας του Κόσμου), ο τελευταίος πίνακας του ζωγράφου που παρέμενε σε χέρια ιδιώτη, πέρασε στα χέρια άγνωστου συλλέκτη που τον αγόρασε τηλεφωνικά. Η τιμή του πίνακα του Ντα Βίντσι ξεπέρασε κατά πολύ τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Les Femmes d’ Alger» («Οι Γυναίκες του Αλγερίου»), που πωλήθηκε έναντι 179,4 εκατ. δολάρια το 2015.

 Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την πώληση, οι υπεύθυνοι του οίκου Christie’s αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τον αγοραστή.

Ο πίνακας του Ντα Βίντσι ήταν μέχρι τώρα στην κατοχή του Ρώσου εκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, εξόριστου ολιγάρχη και προέδρου της ομάδας ποδοσφαίρου του Μονακό AS Monaco. Ο μεγιστάνας φέρεται να αγόρασε το έργο αντί 127,5 εκατ. δολαρίων από τον Ελβετό έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ, ο οποίος τον είχε αγοράσει λίγο καιρό νωρίτερα αντί 80 εκατ. δολαρίων.

Τιμή εκκίνησης για τον «Σωτήρα του Κόσμου» ήταν τα 70 εκατ. δολάρια. Στη συνέχεια το ποσό αυξήθηκε 53 φορές έως τα 400 εκατ. δολάρια που έγιναν 450,3 εκατ. με τις προμήθειες, τα έξοδα και τους φόρους. Οι τουλάχιστον έξι πλειοδότες στη μέση της δημοπρασίας έγιναν ουσιαστικά δύο επίδοξοι αγοραστές που δεν κατονομάστηκαν και οι οποίοι έδιναν εντολές τηλεφωνικά μέσω των πωλητών του Christie’s. Χειροκροτήματα και επευφημίες κατέκλυσαν την αίθουσα μόλις ακούστηκε το τελικό χτύπημα του σφυριού.

 



Spread the love