Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ παρουσιάζει την πρώτη μονογραφική έκθεση του Mike Kelley (1954-2012) στην Αθήνα, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες της εποχής μας, σε επιμέλεια του Douglas Fogle.

Με το βλέμμα στραμμένο στο παιχνίδι της μνήμης και της λησμονιάς, η έκθεση Fortress of Solitude συγκεντρώνει μια σειρά από εμβληματικά έργα από τη σταδιοδρομία του Mike Kelley για να καταδείξει την αλλόκοτη αίσθηση ψυχολογικής απατρίας που επικρατεί στον σύγχρονο κόσμο.

 Mike Kelley

 

Η μυθολογία γύρω από τον Σούπερμαν -που αποτέλεσε εμμονή για τον καλλιτέχνη- αντικατοπτρίζει το θέμα της νοσταλγίας.


Ο Kelley ο σούπερμαν και η επιστροφή στο σπίτι 

Το πρόβλημα του Σούπερμαν ήταν ότι δεν μπορούσε να γυρίσει σπίτι, και, παρά τις υπερφυσικές του ικανότητες, παρέμενε ανυπεράσπιστος μπροστά στην αρρώστια της νοσταλγίας.
Ο πλανήτης του ο Κρύπτον είχε καταστραφεί, ενώ τα θραύσματα του κρυπτονίτη μπορούσαν να του στερήσουν τις δυνάμεις του.
Στον κόσμο του Σούπερμαν, το σπίτι σκοτώνει.

Mike Kelley

φωτογραφία: mikekelleyfoundation.org

Ο Mike Kelley, είτε χρησιμοποιώντας πάνινες κούκλες ως συναισθηματικά ομοιώματα μιας χαμένης παιδικότητας, είτε επικαλούμενος την ψυχική απατρία του Σούπερμαν -όπως ο ίδιος ερμήνευσε την αδυναμία του υπερήρωα να επιστρέψει στην γενέθλια πόλη του το Kandor- μέσα από την έκθεση Fortress of Solitude μας υπενθυμίζει ότι όσο και να προσπαθήσουμε, δεν μπορούμε να γυρίσουμε σπίτι.

Mike Kelley

Ο Kelley μεγάλωσε στις εργατικές συνοικίες του Ντιτρόιτ, όπου μετείχε στις εναλλακτικές σκηνές του noise και του punk rock.
Φτάνοντας από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες στην Καλιφόρνια για σπουδές στο CalArts, ο Kelley έφερε την τραχιά και μαχητική ενέργεια εκείνης της μουσικής στην καλλιτεχνική σκηνή του Λος Άντζελες και συνέβαλε στη διαμόρφωσή της κατά τη δεκαετία του 1980, μαζί με τους Paul McCarthy, Raymond Pettibon και πολλούς άλλους.
Κατά τον Kelley, όσο κι αν προσπαθούμε δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό που ο Bruce Springsteen αποκαλεί ειρωνικά “glory days.”

Η έκθεση παρουσιάζει 17 εμβληματικά έργα, μαζί με video και βιογραφικό υλικό από τα αρχεία του Mike Kelley Foundation στο Λος Άντζελες.
Με την συνεργασία της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα

Mike Kelley: Fortress of Solitude
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου, Αθήνα, Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1, Αθήνα
Διάρκεια: 16 Νοεμβρίου 2017 – 25 Φεβρουαρίου 2018
Εγκαίνια: 16 Νοεμβρίου 2017, 7μμ
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο: 10:00 – 17:00
Πέμπτη: 10:00 – 20:00, Κυριακή: 11:00 – 17:00, Τρίτη: κλειστά

Mike Kelley