Spread the love


Oι κρατούμενοι του Γκουαντάναμο ζωγραφίζουν και μάλιστα εκθέτουν τα έργα τους στη Νέα Υόρκη.

Δηλώνουν ότι η ζωγραφική, τους έχει βοηθήσει να επιβιώσουν στο Γκουαντάναμο και ανεξάρτητα αν διαθέτουν τα μέσα, φτιάχνουν τους πίνακές τους με κάθε τρόπο. Ζωγραφίζουν για παράδειγμα με υπολείμματα καφέ ή άμμο.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της DW τα έργα των φυλακισμένων θα παρουσιαστούν σε μία έκθεση με τίτλο «Ωδή στη Θάλασσα. Τέχνη από το Γκουαντάναμο» η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό στην President’s Galley του Κολλεγίου Ποινικής Επιστήμης Τζον Τζέι της Νέας Υόρκης έως και τις 26 Ιανουαρίου.

Γκουαντάναμο

«Λουλούδια μέσα από τα κάγκελα»
Ο Μοχάμαντ Αλ Ανσί γεννήθηκε στην Υεμένη. Εξέτισε ποινή κάθειρξης 15 ετών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Γκουαντάναμο. Ο ίδιος ισχυρίζεται σήμερα ότι είχε πέσει θύμα βασανιστηρίων μέσα στις φυλακές.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες δεν σταμάτησε ποτέ να ζωγραφίζει. Η ζωγραφική τον βοήθησε να επιβιώσει στο Γκουαντάναμο.

Γκουαντάναμο

«Ίλιγγος στο Γκουαντάναμο»
«Ίλιγγος στο Γκουαντάναμο» είναι ο τίτλος αυτού του πίνακα με ακουαρέλες που ζωγράφισε ο Αμάρ Αλ Μπαλούτσι, τρόφιμος του Γκουαντάναμο από το Πακιστάν. Ο ίδιος πέρασε 10 χρόνια της ζωής του στις αμερικανικές φυλές στην περιοχή της νοτιοδυτική Κούβας. Πριν από αυτό είχε εκτίσει άλλα τρία χρόνια κάθειρξης σε φυλακές της CIA.
Μέσα από τα έργα του θέλησε να εκφράσει όλα αυτά που ένιωθε στη φυλακή.

Γκουαντάναμο
«Νεκρή φύση στη φυλακή»
Και ο Αχμέντ Ραμπανί μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο αφότου είχε εκτίσει δύο χρόνια σε φυλακές της CIA. Όπως πολλοί άλλοι τρόφιμοι του Γκουαντάναμο έτσι και ο Ραμπανί συνελήφθη με την κατηγορία ότι είχε σχέση με την Αλ Κάιντα και το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Τα έργα του δεν παραπέμπουν όμως σε τίποτα από όλα όσα έχει ζήσει ως φυλακισμένος.

Γκουαντάναμο

«Τιτανικός»
Όταν οι φυλακισμένοι στο Γκουαντάναμο δεν είχαν κανονικά χρώματα και μολύβια αναγκάζονται να αυτοσχεδιάσουν και να χρησιμοποιήσουν ευφάνταστα υλικά.
Ο Καλίντ Κασίμ, ένας από τους 41 ανθρώπους που κρατούνται ακόμη σε απομόνωση στο Γκουαντάναμο, χρησιμοποίησε για τον «Τιτανικό» του σκόνη από καφέ και άμμο. Φυλακίστηκε με την κατηγορία ότι εκπαίδευε άλλους νέους τζιχαντιστές.

Γκουαντάναμο

«Τοπίο πόλης»
Σε πολλούς πίνακες που έχουν φιλοτεχνήσει φυλακισμένοι του Γκουαντάναμο υπάρχει η θάλασσα και γενικά το υδάτινο στοιχείο. Τα μεγάλα κύματα που χτυπούν στα βράχια του Γκουαντάναμο κάνουν έντονο θόρυβο και ακούγονται μέχρι τα κελιά.
Ο Αμπντέλ Μαλίκ Αλ Ραχαμπί που αφέθηκε ελεύθερος το 2015 μετά από 15 χρόνια ζωγράφισε αυτό το τοπίο μιας φανταστικής πόλης.

Γκουαντάναμο

«Ο πνιγμένος Αϋλάν»
Εικόνες σαν κι αυτή, του μικρού Αϋλάν Κούρντι από τη Συρία που έχασε τη ζωή του στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, έκαναν το 2015 τον γύρο του κόσμο. Έφτασαν μάλιστα μέχρι το Γκουαντάναμο, μιας και από το 2008, μετά από απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα, επετράπη η τηλεόραση.
Ο Μοχάμαντ Αλ Ανσί από την Υεμένη, που το 2017 μεταφέρθηκε στο Ομάν, εμπνεύστηκε από την ιστορία του μικρού Αϋλάν.

Γκουαντάναμο

«Ωδή στη Θάλασσα. Τέχνη από το Γκουαντάναμο» στην President’s Galley

πηγή: dw

 

 



Spread the love