Spread the love


To KAΣ έδωσε το σύνθημα  για την ολική επανατοποθέτηση του κρηναίου οικοδομήματος του σταθμού Αγίας Σοφίας.

Η άριστη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της εταιρείας Αττικό Μετρό και του δήμου Θεσσαλονίκης, η βούληση της εταιρείας για την κατασκευή ενός έργου που θα αναδείξει στο μέγιστο επιτρεπτό βαθμό τις αρχαιότητες στο πλαίσιο του δόγματος «και αρχαία και μετρό», αλλά και η ανάγκη να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, καθώς η πόλη επιζητεί την παράδοσή του, τονίστηκαν από τα εμπλεκόμενα μέρη κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

«Βλέπουμε την ολοκλήρωση του έργου. Τον Νοέμβριο του 2020 παραδίδουμε το μεγαλύτερο μέρος του, από τη Νέα Ελβετία ως το Συντριβάνι. Εξαιρούμε τους δυο σταθμούς “Αγίας Σοφίας” και “Βενιζέλου” όπου, για ευνόητους λόγους, θα υπάρχει μια καθυστέρηση, ενός με δύο έτη. Δηλαδή, τέλος 2020 με τέλος 2021 ή αρχές 2022, υπολογίζουμε ότι θα παραδοθούν κι αυτοί».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, κατά την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την ανάδειξη του κρηναίου οικοδομήματος, το οποίο βρέθηκε στη βόρεια είσοδο του σταθμού Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος δε, συμπλήρωσε ότι «έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας, και πως από δω και πέρα πλέον κοιτάμε ολοκλήρωση», τονίζοντας ότι «θα πρέπει να τρέξουμε, ώστε στο τέλος του 2018 να ολοκληρώσουμε τις αρχαιολογικές εργασίες στην Αγ. Σοφίας», με τη Βενιζέλου να αποτελεί «λίγο διαφορετική περίπτωση, γιατί εκεί έχει συναφθεί νέα σύμβαση”.

Επανατοποθετείται το κρηναίο οικοδόμημα

Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση του ΚΑΣ της Τρίτης, συνεχίστηκε η συζήτηση που είχε διακοπεί την προηγούμενη βδομάδα (23/1), όταν οι δυο λύσεις που προτάθηκαν από μέλος του ΚΑΣ και από τη διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, απέτρεπαν να «θυσιαστεί» τμήμα του κρηναίου / νυμφαίου οικοδομήματος, μήκους περίπου 4,5 μ., στο πλαίσιο της ανάδειξής του.

Στις λύσεις αυτές είχε επιφυλαχθεί να απαντήσει η Αττικό Μετρό, η οποία έδωσε τελικά το «πράσινο φως» στην πρόταση που αφορούσε την αλλαγή φοράς του φρεατίου εξαερισμού, η οποία παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση επεξεργασμένη.

«Το “και αρχαία και μετρό” είναι ένα δόγμα το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε. Και δεν μιλάω μόνο ως Αττικό Μετρό, αλλά μεταφέρω και τη βούληση του υπουργού Υποδομών.
Θέλουμε το έργο να τελειώσει στην ώρα του με την καλύτερη δυνατή συνεργασία με το ΥΠΠΟ και τον δήμο Θεσσαλονίκης κι αυτό θα το περιφρουρήσουμε ως “κόρη οφθαλμού”», συμπλήρωσε ο κ. Μυλόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 



Spread the love