Spread the love


Ο ακούραστος ΄Ελληνας αρχαιολόγος, Χρήστος Τσιρογιάννης, εντόπισε παράνομο, κορινθιακού τύπου, ειδώλιο σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s.

Εντοπίστηκε στον κατάλογο προσεχούς δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s χάλκινο ειδώλιο αλόγου, κορινθιακού τύπου που είχε περάσει από τα χέρια των περίφημων αρχαιοκάπηλων Σάιμς- Μιχαηλίδη. Αυτό οφείλεται στον ακούραστο ερευνητή, δρ. Χρήστο Τσιρογιάννη, τον 45χρονο Ελληνα που ζει στο εξωτερικό και ξεσκεπάζει κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας διεθνώς.

O ακούραστος αρχαιολόγος, που κάνει τις ταυτίσεις εθελοντικά από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης που είναι η έδρα του, ειδοποίησε την υπεύθυνη της ΙΝΤΕΡΠΟΛ Φρανσουάζ Μπορτολότι, στέλνοντας πληροφορίες και φωτογραφίες από το κατασχεμένο αρχείο των δύο.

Το χάλκινο ειδώλιο – με τιμή εκτίμησης 150. 000 – 250.000 λίρες Αγγλίας – φαίνεται πως ανασκάφθηκε λαθραία ή στην Ελλάδα ή στην Ιταλία. Ο οίκος Sotheby’s στο ιστορικό προέλευσης αναφέρει πως το γλυπτό είχε βγει σε δημοπρασία του οίκου του οίκου  Münzen und Medaillen AG στη Βασιλεία της Ελβετίας, 6 Μαΐου 1967, από την οποία πιθανώς το απέκτησε ο Ρόμπιν Σάιμς. Στη συνέχεια, από τον Σάιμς το απέκτησαν οι Howard και Saretta Barnet στη  Νέα Υόρκη, 16 Νοεμβρίου 1973.

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης ζητά από την κα Μπορτολότι να ενημερώσει «τις αμερικανικές δικαστικές αρχές στη Νέα Υόρκη καθώς και τις ιταλικές και ελληνικές αστυνομικές αρχές, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξεταστεί η «Münzen und Medaillen AG» στη Βασιλεία, προκειμένου να ανακαλυφθεί η ταυτότητα του αποστολέα αυτού του χάλκινου αλόγου το 1967, μια πολύτιμη πληροφορία που θα οδηγήσει τελικά στη χώρα όπου ανακαλύφθηκε το αντικείμενο».

Πηγή thetoc.gr



Spread the love