Spread the love


Μπορεί τα μουντιάλ να μονοπωλεί τα βράδια κάποιων ωστόσο οι πολιτιστικές προτάσεις στην πόλη είναι πολλές και μας καλούν να βγούμε από το σπίτι.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/6

«Βαμβακάρης, Μπιθικώτσης …Ο Ρεμπέτης κα ο Σερ» στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα

Την ιστορική πορεία & συνεργασία του Μάρκου Βαμβακάρη με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση ζωντανεύουν επί σκηνής καταξιωμένοι ερμηνευτές, μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτικά σύνολα συστήνοντας μια υψηλής αισθητικής μουσικοθεατρική παράσταση.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης και η Άννα Μπιθικώτση, δυο «ρομαντικοί παραβάτες» με αυστηρά δικό τους προσωπικό στυλ, με αγάπη και χρέος μεταλαμπαδεύουν την ιστορική πορεία που ένωσε τους μύθους γονείς τους. Οπτικοποιημένες περιπλανήσεις, δραματοποιημένες αφηγήσεις, τραγούδια αθάνατα του Ρεμπέτη Μάρκου, του σερ Μπιθί, του μοναδικού μεγάλου εν ζωή «ρεμπέτη του ντουνιά» Στέλιου Βαμβακάρη και ξεχωριστών καλεσμένων – έκπληξη, συνδέουν νοσταλγικά, εποχές, ήχους και συναισθήματα. Η επίσημη ένταξη φέτος της μουσικής παράδοσης του Ρεμπέτικου στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO για την «Άυλη Πολιτιστική κληρονομιά της Ανθρωπότητας» έρχεται να επισφραγίσει το δυναμικό χαρακτήρα του ρεμπέτικου και την εξέλιξή του, αναδεικνύοντας το ισχυρό σημείο αναφοράς για την συλλογική μνήμη και την ταυτότητα των Ελλήνων. Σκηνοθεσία: Κώστας Νικολόπουλος, Τραγουδούν: Στέλιος Βαμβακάρης, Βαγγέλης Κορακάκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, LOCOMONDO, Δημήτρης Σταρόβας, Μάρθα Φριτζήλα, Λεωνίδας Μπαλάφας, Παντελής Θεοχαρίδης, Εβελίνα Αγγέλου, Σωτήρης Δογάνης, Νίκος Γραίγος & Ελεάνα Φινοκαλιώτη. Δραματοποιημένη αφήγηση: Άννα Μπιθικώτση, Ελεάνα Φινοκαλιώτη.

Στέρεο Νόβα στο ΚΠΙΣΝ

Το ελληνικό συγκρότημα που έγραψε ιστορία στην ηλεκτρονική μουσική και στιγμάτισε μία ολόκληρη γενιά, οι Στέρεο Νόβα, έρχονται για μια ιστορική κοινή εμφάνιση στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ. Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία τους κοινή δουλειά, οι Κωνσταντίνος Βήτα και Μιχάλης Δέλτα, θα παρουσιάσουν στο Summer Nostos Festival παλιότερο αλλά και νέο υλικό από τη μουσική τους.

Οι Στέρεο Νόβα δημιουργήθηκαν το 1989 και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ το 1992. Ήταν συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής με στοιχεία trip hop, ambient και techno. Τα μέλη τού συγκροτήματος ήταν οι Κωνσταντίνος Βήτα, Μιχάλης Δέλτα και Αντώνης Παλάσκας. Ηχογράφησαν 5 άλμπουμ που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, με το MTV να αναφέρει ότι η μουσική τους επηρέασε την ελληνική ηλεκτρονική μουσική όσο και την ποπ. Το συγκρότημα διαλύθηκε το καλοκαίρι του 1997 ενώ τα μέλη του γκρουπ συνέχισαν την μουσική τους πορεία ξεχωριστά.

«Κινηματογράφος και Ποίηση» στο Atopos Contemporary Visual Culture

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αθήνα ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, ο οργανισμός Atopos Contemporary Visual Culture, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, διοργανώνει τριήμερο δράσεων με αντικείμενο την Κινηματογραφική Ποίηση (16-18 Ιουνίου 2018). Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση «Κινηματογράφος και Ποίηση».
Συζητούν η Ρέα Βαλντέν, ο Φιλ Ιερόπουλος, ο Tom Konyves… και το κοινό.
Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά. Στο Atopos Contemporary Visual Culture (Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο). Τηλ.: 210 8838151. Ώρα: 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

Μεταμορφώσεις του Οβιδίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει μια ιδιαίτερη εκδήλωση στην αίθουσα της περιοδικής έκθεσης «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο». Δύο ξεχωριστοί καλλιτέχνες συμπράττουν με το κοινό για να διαβάσουν μαζί του και να ερμηνεύσουν με τη συνοδεία αρχαίας λύρας μέρη από το έργο «Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου: Η Μπετίνα Τζόι ντε Γκούζμαν (Bettina Joy De Guzman), πολύπλευρη μουσικός και ιστορικός, που αναβιώνει την αρχαία Λατινική και Ελληνική Μουσική και συνθέτει με ανακατασκευασμένα ιστορικά όργανα χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς ρυθμούς και ερμηνείες, θα παίξει αρχαία φόρμιγγα και θα τραγουδήσει αξιοποιώντας το λατινικό κείμενο. Πλάι της, ο Δρ Νίκος Ξανθούλης, συνθέτης και βραβευμένος μελετητής της αρχαίας ελληνικής μουσικής, που πρόσφατα έγραψε και παρουσίασε στην Ελλάδα και την Ευρώπη το πρώτο σολιστικό έργο για αρχαία λύρα και συμφωνική ορχήστρα, θα συνοδεύσει μουσικά το κοινό στην ανάγνωση αποσπασμάτων από το κείμενο του Οβιδίου (μετάφραση Ανδρέας Ν. Μιχαλόπουλος και Χαρίλαος Ν. Μιχαλόπουλος). Θα διαβαστούν επίσης ποιήματα του Αντώνη Μακρυδημήτρη από το βιβλίο ΟΒΙΔΙΑΝΑ, εμπνευσμένα από τον σπουδαίο Ρωμαίο ποιητή και το έργο του, προσφέροντας μια σύγχρονη διάσταση στους τρόπους που μπορούν να προσεγγιστούν και να αναπλαστούν οι αρχαίοι μύθοι. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44). Τηλ.: 213214 4856/-4858. Ώρα: 18:00. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.

ΤΡΙΤΗ 19/6

Viva Momix στο Μέγαρο Μουσικής

Έχοντας παρουσιάσει τη δουλειά τους στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και έχοντας πλέον κατακτήσει μία σταθερή θέση στην προτίμηση και τις καρδιές εκατομμυρίων θεατών, οι ΜΟΜΙΧ επιστρέφουν στην Αθήνα για να μαγέψουν το ελληνικό κοινό για ακόμα μία φορά. Χορός, ακροβατικά, θέατρο, βίντεο, ειδικά εφέ -το πολυσυλλεκτικό ύφος των ΜΟΜΙΧ είναι σίγουρα αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Υπό την καθοδήγηση του πολυβραβευμένου χορογράφου Moses Pendleton, έχουν συμμετάσχει στις μεγαλύτερες εκδηλώσεις και φεστιβάλ του κόσμου, με πιο πρόσφατη την παρουσίασή τους στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, ενώ έχουν διακριθεί και με βραβείο Emmy.
Αυτή τη φορά, έχουν δημιουργήσει μια επετειακή παράσταση, επ’ ευκαιρίας των 35 και πλέον χρόνων παρουσίας τους, με τίτλο VIVA MOMIX, που θα ικανοποιήσει τους πιστούς ακόλουθους της ομάδας, αλλά και θα κερδίσει όσους δεν έχουν ξαναέρθει σε επαφή με το φαινόμενο που λέγεται ΜΟΜΙΧ. Μία παράσταση γεμάτη χιούμορ, ευαισθησία, εφευρετικότητα και καλλιτεχνική αρτιότητα, που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους. Στο Μέγαρο Μουσικής (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 25-65 ευρώ.

Tiger Lillies στο Βεάκειο

Οι ζωντανοί θρύλοι της alternative σκηνής και κάποτε υποψήφιοι για Grammy Tiger Lillies, παρουσιάζουν μια παράσταση με τα καλύτερα (η μάλλον… «αθλιότερα») τραγούδια της 29χρονης καριέρας τους. Το cult μουσικό trio από το Λονδίνο επιστρέφει στην Ελλάδα με τη μουσική παράσταση «The Very Worst of the Tiger Lillies», μια παράσταση αφιερωμένη στα πιο γνωστά και αγαπημένα κομμάτια τους. Στο Βεάκειο (Λόφος Προφήτη Ηλία). Τηλ.: 210 4194520. Ώρα: 21:30. Εισιτ.: 15-20 ευρώ.

ΤEΤΑΡΤΗ 20/6

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ παρουσιάζει σε πανελλαδική πρεμιέρα, μια ταινία-ντοκουμέντο που εστιάζει στα παιδιά πρόσφυγες. Το ντοκιμαντέρ «Τα ξεχασμένα χαμόγελα» βασίστηκε σε μαρτυρίες που κατέγραψε η νεαρή καλλιτέχνις Lynda Thalie, πρόσφυγας και η ίδια από την Αλγερία, η οποία ζει και εργάζεται στον Καναδά.
Η Lynda Thalie επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2016, και με την κάμερα του φωτογράφου Jeff Malo κατέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, κυρίως των παιδιών, που ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, σκηνές στην ύπαιθρο και συχνά πίσω από συρματοπλέγματα. Η ταινία φιλοδοξεί να δείξει πώς πίσω από τους αριθμούς κρύβεται μια προσωπική ιστορία, ανεξερεύνητη σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα, αλλά απαραίτητη προκειμένου να κατανοήσουμε την απάνθρωπη όψη της σύγχρονης προσφυγικής κρίσης στις ζωές των ανθρώπων. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, παρουσία της σκηνοθέτριας. Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-135). Τηλ.: 210 3609695. Ώρα: 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

Τα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης

Τα εννιά χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης. Οι εκθεσιακοί χώροι και το εστιατόριο θα παραμείνουν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8.00 το βράδυ. Την ημέρα αυτή, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια» με οδηγούς τους αρχαιολόγους-φροντιστές του Μουσείου και να ανακαλύψουν σημαντικά έργα για τα μεγάλα μυστήρια της Ελευσίνας, καθώς και τη σύνδεση της Ελευσίνας με την Αθήνα και την Ακρόπολη. Επίσης, στις 9.00 το βράδυ, οι επισκέπτες θα απολαύσουν μια συναυλία στον προαύλιο χώρο του Μουσείου με αγαπημένες jazz μουσικές που θα ερμηνεύσει η Big Band του Δήμου Αθηναίων. Στο Μουσείο Ακρόπολης (Δ. Αρεοπαγίτου 15). Τηλ.: 210 9000900. Ώρες: Για τις θεματικές περιηγήσεις: Ελληνικά: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00 (ελληνικά) και 12:30, 17:30 (αγγλικά). Εισιτ.: απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου της περιοδικής έκθεσης (3 ευρώ).

ΠΕΜΠΤΗ 21/6

Γιορτή της Μουσικής στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Εδώ και 36 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από χιλιάδες εκδηλώσεις σε πάνω από 700 πόλεις του κόσμου.
Το Μέγαρο συμμετέχει και φέτος στη Γιορτή με ένα μωσαϊκό καλλιτεχνών και συνόλων από πολλούς διαφορετικούς μουσικούς χώρους. Camerata Junior, Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής, μουσική διεύθυνση, διδασκαλία Δημήτρης Σέμσης. Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μουσική διεύθυνση Στέφανος Τσιαλής. Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας», «A barca da fantasia» [Στο καράβι της φαντασίας], Μελωδίες και δημοφιλή τραγούδια από τις ομορφότερες γωνιές της Μεσογείου και την τσιγγάνικη μουσική παράδοση των Βαλκανίων (Ιωάννα Φόρτη τραγούδι, Έλενα Σδόγκου διεύθυνση ορχήστρας). Γιάννα Βασιλείου and Band. Πρόγραμμα jazzy αποχρώσεων, με ελληνικά ελαφρά τραγούδια του ’60 αλλά και επιτυχίες του Σινάτρα και της Φιτζέραλντ σε ευφάνταστες ενορχηστρώσεις (Δημήτρης Παπαδόπουλος τρομπέτα, Τζιμ Σταρίδας τρομπόνι, Μιχάλης Καταχανάς βιόλα, Αλέξανδρος Δανδουλάκης κιθάρα, Γιάννης Παπαδόπουλος πιάνο, Ντίνος Μάνος μπάσο, Βασίλης Ποδαράς τύμπανα). Στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Μουσικής (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

Art Athina 2018 στο Ωδείο Αθηνών

Κάθε χρόνο από το 1993, η Art Athina συγκεντρώνει ένα διεθνές κοινό που απαρτίζεται από συλλέκτες, επιμελητές, εκπροσώπους μουσείων και φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους από τον τοπικό και διεθνή Τύπο, καθώς και το φιλότεχνο κοινό, παρουσιάζοντας μια επιλογή των σημαντικότερων ελληνικών και διεθνών γκαλερί. Φέτος από την Πέμπτη 21 έως την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 θα υποδέχεται τους επισκέπτες της στους χώρους του Ωδείου Αθηνών.
Στο Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης & Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19). Ώρες: 12 Τηλ.: 210 7240673. Εισιτ.: 5-8 ευρώ.

O Νίκος Πορτοκάλογλου με τη «Σχολική Εκδρομή» στο θέατρο Βράχων  

Η «Σχολική Εκδρομή» είναι το ταξίδι ενός καταξιωμένου και διαχρονικού τραγουδοποιού και μιας ομάδας επαγγελματιών μουσικών για να συναντήσουν τους ταλαντούχους ερασιτέχνες μαθητές των Μουσικών Σχολείων που ονειρεύονται το μέλλον της ελληνικής μουσικής.
Έχοντας στις αποσκευές του το νέο του δίσκο «Εισιτήριο» και την εξαιρετική μπάντα του, τους «Ευγενείς Αλήτες», ο Νίκος Πορτοκάλογλου επέλεξε φέτος να γιορτάσει τα γενέθλια των 60 του χρόνων ξεκινώντας ένα οδοιπορικό αναζήτησης της νέας γενιάς μουσικών. Είναι μια πραγματικά διαφορετική περιοδεία καθώς σταθμούς της έχει τα θέατρα των μεγάλων πόλεων και πρωταγωνιστές, εκτός από τον τραγουδοποιό και την μπάντα του, τις χορωδίες των Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων. Είναι δηλαδή μια “εκδρομή” αναψυχής και συνεργασίας με τους σημερινούς εφήβους που θα αποτελέσουν τους επόμενους τραγουδοποιούς, τραγουδιστές και μουσικούς της χώρας μας.
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου συνέλαβε αυτήν την ιδέα ως έναν φόρο τιμής στα Μουσικά Σχολεία (που αισίως πλησιάζουν τα 50 σε όλη την Ελλάδα) τα οποία εδώ και χρόνια, έχουν διαμορφώσει νέες γενιές μουσικών με βαθιά γνώση και αγάπη για την τέχνη τους.
Την Πέμπτη καει στάση στην Αθήνα, στο θέατρο Βραχων στο Βύρωνα, παρέα με τους Μάρκο Κούμαρη (Locomondo), Νατάσσα Μποφίλιου, Ελένη Τσαλιγοπούλου. Συμμετέχουν οι χορωδίες των Μουσικών Σχολείων Πειραιά & Λάρισας και η παιδική χορωδία Con Anima

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/6

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Θέατρο Βράχων

Μετά από έναν sold out χειμώνα στο Σταυρό του Νότου, και με τη νέα του κυκλοφορία, τον δίσκο «Τραγούδια Που Ζούνε Λαθραία», ο Μίλτος ξεκινάει την καλοκαιρινή του περιοδεία.
Το ραντεβού στην Αθήνα είναι για την Παρασκευή 22 Ιουνίου στο θέατρο Βράχων Βύρωνα.
Γνωστός για την αυθεντική, γεμάτη συναίσθημα, σκηνική του παρουσία και την αμφίδρομη σύνδεσή του με τον κόσμο, ο Μίλτος ανεβαίνει στο Βύρωνα, με πολλή διάθεση, έτοιμος για μια αξέχαστη βραδιά.

Μια βραδιά μεγάλη με μπαλάντες, ροκ ενέργεια, παραδοσιακά κομμάτια, χιούμορ, τραγούδια «σταθμούς,» αλλά και τις νέες του επιτυχίες και απρόβλεπτες επιλογές.
Θα ξεκινάει με αγαπημένα τραγούδια του όπως «το Παραμύθι Με Λυπημένο Τέλος»,  «Τα Μπλουζ της Άγριας Νιότης», «Σ’ τα Είπα Όλα» και τις «Πεθαμένες Καλησπέρες» και θα συνεχίζει με τα κομμάτια του νέου του δίσκου «Τραγούδια Που Ζούνε Λαθραία» σε μουσική του Μάριου Τόκα και στίχους του Άλκη Αλκαίου. Ήδη «η Ρωξάνη», «Στις ξερολιθιές» και «Οι έρωτες του δρόμου» έχουν βρει τη θέση τους στην καρδιά μας.

 



Spread the love