Spread the love


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς εγκαινιάζει την περιοδική έκθεση «Διά χειρός Κουρτζή», την Πέμπτη 5 Ιουλίου και ώρα 19:30 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Η έκθεση, που οργανώθηκε με την επιστημονική συνδρομή του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής, φωτίζει πτυχές της πολύχρονης διαδρομής της οικογένειας αγγειοπλαστών Κουρτζή από το 1820 μέχρι τις μέρες μας.

Μέσα από τη διαδρομή αυτή αναδεικνύονται στοιχεία τοπικής ιστορίας, ήθη και έθιμα, τεχνικές που σχετίζονται άμεσα με την πορεία της αγγειοπλαστικής τέχνης, τόσο στο νησί της Λέσβου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ζωόμορφα αγγεία Εργαστηρίου Ν. Κουρτζή-Χ. Πανταζή, Αγιάσος, Λέσβου, (δεκαετία 1970)Ζωόμορφα αγγεία Εργαστηρίου Ν. Κουρτζή-Χ. Πανταζή, Αγιάσος, Λέσβου, (δεκαετία 1970)

Περισσότερα από 100 σκεύη

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από εκατό χαρακτηριστικά κεραμικά της οικογένειας Κουρτζή από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα. Τα αντικείμενα μαρτυρούν τη μακρά διαδοχή των έξι γενεών, αλλά και των αγγειοπλαστικών εργαστηρίων που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Οπτικοακουστικό υλικό, αυθεντικές φωτογραφίες βιβλία και αρχεία πλαισιώνουν την έκθεση.

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας ΛέσβουΤο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Ο εκθεσιακός χώρος τοποθετείται στις μπατές του Μουσείου (μικρές αποθήκες όπου παρέμεναν οι ελιές μέχρι την άλεσή τους) προσδίδοντας αυθεντικότητα και πρωτοτυπία στην εκθεσιακή αφήγηση, διατηρώντας τη γοητεία ενός βιωμένου χώρου.

Τα αντικείμενα που αξιοποιούνται ανήκουν κυρίως στα μέλη της οικογένειας Κουρτζή, καθώς και στις ιδιωτικές συλλογές των Πέτρου Βέργου, Νίκης Ελευθεριάδη, Ντίνου Κόγια και Λαογραφικού Μουσείου του Πνευματικού Κέντρου Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης προέρχεται από τα αρχεία της οικογένειας Κουρτζή και του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής.

 Διακοσμητικά πιάτα με φυτικά μοτίβα (1960-1980) Διακοσμητικά πιάτα με φυτικά μοτίβα (1960-1980)

Διάρκεια έκθεσης: 6 Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Το εργαστήριο του Νικόλα Κουρτζή του πρεσβύτερου στις αρχές του 20ού αιώνα. Η  οικογένεια περιστοιχισμένη από δείγματα της δουλειάς τηςΤο εργαστήριο του Νικόλα Κουρτζή του πρεσβύτερου στις αρχές του 20ού αιώνα. Η οικογένεια περιστοιχισμένη από δείγματα της δουλειάς της

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Αγία Παρασκευή, 811 02 Λέσβος

 



Spread the love