Spread the love


Αφιέρωμα στην Αρχαία Αίγινα διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων (ΕΦΑΠΝ), η οποία προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει την πόλη, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που έχουν αποκαλύψει οι ανασκαφικές έρευνες.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στον λόφο της Κολώνας όπου βρίσκονται ορατά κατάλοιπα του ιερού του Απόλλωνα.

Η παρουσίαση με τίτλο «Γνωριμία με την αρχαία πόλη της Αίγινας» θα γίνει την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, ώρα 10.30 – 12.00, από την αρχαιολόγο Σοφία Μιχαλοπούλου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας.
Στη συνέχεια το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην περιήγηση που διοργανώνει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, παρουσίαση και υποβρύχια ξενάγηση στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης της Αίγινας, διοργανώνει στις 12-14 Οκτωβρίου η ΕΕΑ στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, με θέμα ΠΟΛ(ε)ΙΣ.

Στην κορυφή του λόφου της Κολώνας υπήρχε ο περίπτερος ναός του Απόλλωνα

Στην κορυφή του λόφου της Κολώνας υπήρχε ο περίπτερος ναός του Απόλλωνα

Οι εκδηλώσεις, που γίνονται με την υποστήριξη του Δήμου Αίγινας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας, είχαν προγραμματιστεί για τη διάρκεια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (28-30/9/2018), αλλά αναβλήθηκαν λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στα μνημεία και στον πολιτισμό. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό, διοργανώνοντας παράλληλα ποικίλες εκδηλώσεις και επικοινωνιακές δράσεις. Οι εκδηλώσει περιστρέφονται γύρω από ένα θέμα και η κάθε χώρα επιλέγει το δικό της. Στην Ελλάδα για τη διετία 2017/18 το θέμα είναι ΠΟΛ(ε)ΙΣ.

Αρχαιολογικός χώρος Κολώνας

Αρχαιολογικός χώρος Κολώνας

Το πρόγραμμα της ΕΕΑ έχει ως εξής:

• Παρασκευή 12/10, ώρα 7.30 μμ., στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.
«Οι αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας και η συμβολή τους στην ακμή της πόλης». Παρουσίαση των καταλοίπων της αρχαίας λιμενικής εγκατάστασης της Αίγινας από την αρχαιολόγο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Δέσποινα Κουτσούμπα.
• Σάββατο 13/10, υποβρύχιες ξεναγήσεις στις 11.00 στην Κολώνα και στις 15.00 στον κρυπτό λιμένα Αίγινας.
• Κυριακή 14/10, υποβρύχιες ξεναγήσεις στις 13.00 στον κρυπτό λιμένα Αίγινας και στις 15.30 στην Κολώνα.

Ο περίφημος Ναός της Αθηνάς Αφαίας

Ο περίφημος Ναός της Αθηνάς Αφαίας

Σημειώνεται ότι τo ραντεβού για τον πολεμικό λιμένα Αίγινας είναι στην είσοδο της περίφραξης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας και για τα βυθισμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα στην παραλία της Κολώνας στο κέντρο της παραλίας Κολώνα (“Ξεφλούδα”).

Για τη συμμετοχή στις υποβρύχιες ξεναγήσεις είναι απαραίτητα μάσκα, αναπνευστήρας και βατραχοπέδιλα.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2109235105 (ΕΦΑΠΝ) και 2104590700, 2104590707, 2297022248 (ΕΕΑ). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 



Spread the love