Spread the love


Ο Πέτρος ο πελεκάνος είναι το brand name της Μυκόνου. Η πιο διάσημη μασκότ όχι μόνο του νησιού των Ανέμων αλλά του κόσμου, αφού όλοι οι τουρίστες του νησιού θέλουν να φωτογραφηθούν μαζί του.

Ο λόγος για τον Πέτρο τον πελεκάνο που μπορεί να έχει φιγουράρει στα προσωπικά άλμπουμ εκατοντάδων λαμπερών ονομάτων της υφηλίου, αλλά και των εκατομμυρίων τουριστών που έχουν επισκεφθεί το κοσμοπολίτικο κυκλαδονήσι, ωστόσο στην Μύκονο φαίνεται πως δεν έχει κατακτήσει ακόμα την θέση που του αξίζει.

Το βαλσαμωμένο σώμα του που φιλοξενείται στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού προς τιμήν του πρώτου πελεκάνου που εμφανίστηκε στην Μύκονο το 1958, βρίσκεται όμως σε άθλια κατάσταση στο υπόγειο του κτηρίου σκορπίζοντας απογοήτευση στους επισκέπτες του και όχι μόνο.

Το βαλσάμωμα έγινε από ειδικό τεχνίτη από την Θεσσαλονίκη και όταν ο γιος του επισκέφθηκε το μουσείο έμεινε έκπληκτος από το θλιβερό θέαμα που αντίκρυσε, καθώς το σώμα έχει βαφτεί με λευκή μπογιά.

Όπως δήλωσε στην κάμερα του Myopia TV κάτοικος του νησιού, οι αλλοδαποί ελαιοχρωματιστές που φροντίζουν για την συντήρηση του μουσείου είτε από απροσεξία είτε από άγνοια βάφουν και τα εκθέματα!

Εξάλλου, σταδιακή καταστροφή των εκθεμάτων συντελείται εξαιτίας και της έλλειψης συστήματος κλιματισμού και αφυγραντήρων στους χώρους του μουσείου, με αποτέλεσμα κάποια κειμήλια χρόνο με τον χρόνο να σαπίζουν.

Είναι πραγματικά κρίμα που ενώ τα εκατομμύρια ρέουν άφθονα κάθε καλοκαίρι στην Μύκονο, δεν δίνεται δεκάρα για έναν χώρο που αναδεικνύει τον πολιτισμό και την πλούσια παράδοση του νησιού..

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Δείτε την ιστορία του στη wikipedia.org



Spread the love