Spread the love


Αποκαλυπτικός για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο την περίοδο της διαπραγμάτευσης του 2015 εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM και τον Ανδρέα Μαζαράκη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι θα δημιουργήσει ένα ελληνικό κόμμα με ελληνικό όνομα ως παρακλάδι του πανευρωπαϊκού κινήματος DiEM25, το οποίο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του 2019.

Ερωτηθείς για τη φράση του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως «με την κυβέρνηση Τσίπρα είναι όλα πιο εύκολα», απάντησε με αιχμές για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η σχέση μου με τον Ευκλείδη είναι επίπονη. Την περίοδο της διαπραγμάτευσης ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Πλέον δεν μπορώ να τον αναγνωρίσω. Ο Ευκλείδης έγινε “yes man” στις 6 Ιουλίου, μέχρι τότε δεν ήταν. Με την περίπτωση του Ευκλείδη πονάω γιατί είδα αυτήν τη μεταλλάγη. Δεν θα υποστηρίξω ποτέ όσα είπε ο Ευκλείδης μετά τις 6 Ιουλίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον Μάριο Ντράγκι, αποκάλυψε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είχε συμφωνήσει σε κούρεμα, προτού «μου τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια μου».

«Ο Τσίπρας δεν ήθελε να κερδίσουμε το δημοψήφισμα»
Μιλώντας για τη νύχτα του δημοψηφίσματος, είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής δεν ήθελε να κερδίσει. «Εγώ δεν πίστευα ότι θα κερδίσουμε, αλλά το ποθούσα. Ο Τσίπρας δεν ήθελε με τίποτα να φτάσουμε το 51%» τόνισε.

Είπε ότι στο Μαξίμου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος τα πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα και των κυβερνητικών στελεχών ήταν θλιμμένα, παρά τη νίκη στο δημοψήφισμα.

«Είσαι εντελώς ηλίθιος;»
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν όταν μίλησε για το τετ-α-τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν έμαθε ότι ο πρωθυπουργός υποχώρησε και έδωσε στους δανειστές πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, χωρίς να συμβουλευτεί τον ίδιο.

«Του είπα “είσαι εντελώς ηλίθιος; Εσένα τι σου έδωσαν ως αντάλλαγμα;”. Και μου απάντησε: Α, έκανα βλακεία; Εντάξει, θα το πάρουμε πίσω» αποκάλυψε ότι του είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα τον αποκάλεσε με πιο σκληρό τρόπο απ’ ό,τι «ηλίθιος».

Σκληρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στο πρόσωπο του Γιώργου Χουλιαράκη, τονίζοντας ότι ήταν εξαρχής εντολοδόχος της τρόικας. «Ο Γιώργος Χουλιαράκης από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως εντολοδόχος της τρόικας. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν δούλευε για μένα, ούτε για το υπουργείο μου» είπε.

«Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης άξιζε λιγότερο από το χαρτί που γράφτηκε»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

«Όταν διάβασα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, γιατί είχαμε συμφωνήσει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα το είχαν περάσει και από μένα να δω δεδομένου ότι ήθελαν τη βοήθειά μου, αυτό δεν έγινε ούτε καν συμβουλευτικά, το είδα στο διαδίκτυο, έφριξα και όχι γιατί οι στόχοι ήταν κακοί αλλά γιατί τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνονταν οι στόχοι είχαν μικρότερη αξία από το χαρτί πάνω στο οποίο είχαν γραφτεί. Θύμωσα τόσο πολύ που έκατσα όλο το βράδυ και έγραψα ένα πύρινο άρθρο. Και θεώρησα ότι αυτό ήταν το διαζύγιό μου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μετά όταν ξαναήρθαν σε επαφή μαζί μου και μου ζήτησαν να πάω να συζητήσουμε. Μου είπαν “άλλο το κομματικό και άλλο το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έτσι κι αλλιώς εσύ δεν είσαι ΣΥΡΙΖΑ”» ήταν γα λόγια του.

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε ως «όπλο» την αναδιάρθρωση των ομολόγων της ΕΚΤ. Δήλωσε πως ο Μάριο Ντράγκι πίεσε για να μη συμβεί αυτό, υπό τον φόβο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. «Δεν ξέρω πότε αποφάσισε να συνθηκολογήσει ο Τσίπρας» πρόσθεσε για τον πρωθυπουργό, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος δεν είχε πει στα Eurogroup ούτε μία λέξη με την οποία δεν ήταν σύμφωνος ο πρωθυπουργός.

«Είναι δυνατόν να μην ηχογραφούν τα Eurogroup;»
Σχολίασε ακόμα και το γεγονός ότι ηχογραφούσε όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα τις έχει όλες κρατημένες. «Στις συνεδριάσεις αυτές κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν πρακτικά;» διερωτήθηκε, αφήνοντας αιχμές για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο δήμαρχος Φιλιατρών έχει μεγαλύτερη εξουσία από τον Έλληνα πρωθυπουργό με αυτά που έχουμε υπογράψει. Τι τσάρος της οικονομίας μου έλεγαν ότι ήμουν, εγώ δεν μπορούσα να κάνω κουμάντο στο γραφείο μου! Μη μου μιλάτε για εξουσίες!» τόνισε ακόμη. Μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι «η ποιότητα σκέψης της ομάδας του Τσίπρα δεν ήταν καθόλου υποδεέστερη από τις ομάδες των άλλων κομμάτων». «Αν δεις τις προτάσεις που κατέθετα στο Eurogroup, δεν υποσχέθηκα πουθενά ούτε ένα ευρώ. Δεν υπήρχε τίποτα που δεν ήταν κοστολογημένο. Εγώ υποσχόμουν μόνο αναδιάρθρωση χρέους» είπε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θυμήθηκε τη φράση της συζύγου Δανάης Στράτου, η οποία του είπε ότι «θα πληρώσει» το γεγονός πως εξελέγη με 140.000 σταυρούς στις εκλογές.

Αποθέωσε τον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι τότε ως υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας τον είχε στηρίξει πολύ, υποστηρίζοντας ότι η Μέρκελ τότε απαίτησε ως αντίποινα από τον Ολάντ ο Μακρόν να μην έχει πια καμία σχέση με την Ελλάδα. «Πολιτικά είμαστε σε σύγκρουση με τον Μακρόν, αλλά προσωπικά τον εκτιμώ και με βοήθησε».

Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν είχε συναντήσεις με πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Πριν από αυές τις συναντήσεις, είχα κάνει συναντήσεις με πρώην υπουργούς από το ΠΑΣΟΚ, με τη ΝΔ, γιατί από το 2006 είχα αρχίσει να πανικοβάλλομαι ως οικονομολόγος. Έβλεπα ότι η Ελλάδα είχε πτωχεύσει ότι η πτώχευση αν δεν είχε έρθει θα ερχόταν, έβλεπα ότι θα προσπαθούσαν οι κρατούντες, όποιοι και αν ήταν -ανεξαρτήτως κόμματος- να κουκουλώσουν τη χρεοκοπία, κάτι το οποίο είναι εγκληματικό, γιατί ο μόνος τρόπος να κουκουλώσεις τη χρεοωκοπία είναι να πάρεις και άλλα δάνεια και να τα προσθέσεις στα ήδη μη βιώσιμα δάνεια υπο όρους που τα κάνουν ακόμη πιο μη βιώσιμα. Έχω μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Αντώνη Σαμαρά, με όλους σχεδόν από το ΠΑΣΟΚ που ήταν στον οικονομικό τομέα» εξήγησε.

 

Πηγή Parapolitika.gr

 

 

 



Spread the love