Spread the love


Πόρος … γραφικός και μοναδικός. Η ομορφιά του Πόρου υμνήθηκε από κορυφαίους ποιητές και λογοτέχνες, όπως τον Γεώργιο Σεφέρη, την Ιουλία Δραγούμη και τον Αμερικανό συγγραφέα Henry Miller.

Πόρος … γραφικός και μοναδικός. Η ομορφιά του Πόρου υμνήθηκε από κορυφαίους ποιητές και λογοτέχνες, όπως τον Γεώργιο Σεφέρη, την Ιουλία Δραγούμη και τον Αμερικανό συγγραφέα Henry Miller.

Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων είναι δήμος της Περιφέρειας Αττικής που συστάθηκε το 2011 σε εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης, από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Τροιζήνος και Μεθάνων. Αντιστοιχεί στην παλαιότερη ομώνυμη επαρχία, εάν αφαιρεθεί το νησί του Πόρου που αποτελεί ξεχωριστό δήμο.

Αρχικά, το όνομα του δήμου ήταν Δήμος Τροιζηνίας. Από το 2014, το όνομα είναι Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων. Έχει πληθυσμό 7.143 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.[1] Έδρα του είναι ο Γαλατάς.

Το στενό του Πόρου, με την ακτή του Γαλατά, κατάφυτη από πεύκα, ελιές και λεμονιές, και τη γραφική πόλη του Πόρου, με τα νεοκλασικά της παραλίας, αποτελεί τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Το καταπράσινο νησί του Αργοσαρωνικού διαθέτει πευκοδάση που καλύπτουν τους λόφους και φτάνουν μέχρι τις αμμώδεις παραλίες. Έχει έκταση 23 τ. χλμ., μήκος ακτών 29 χλμ. και πληθυσμό 5.000 κατοίκους.

Κατοικήθηκε από τους πρωτοελλαδικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξή του τον 5ο αι. π.Χ. Από την αρχαιότητα αποτελείται από δύο νησιά, τη Σφαιρία (που πήρε το όνομά της από τον ηνίοχο του Πέλοπα, Σφαίρο) και την Καλαύρεια (καλή αύρα), τα οποία σήμερα είναι ενωμένα με μικρή γέφυρα. Η Καλαυρεία, αρχικά αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα ο οποίος την παραχώρησε στον θεό Ποσειδώνα ως αντάλλαγμα για τους Δελφούς είναι κατάφυτη, με άφθονα νερά. Η μικρότερη Σφαιρία, είναι ένας βράχος ηφαιστειακής προέλευσης, όπου είναι χτισμένη η σημερινή πόλη.

Ο Πόρος διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821, από την περίοδο της οποίας σώζονται πολλά μνημεία. Υπήρξε έδρα της κυβέρνησης από τις 15 Απριλίου έως τις 16 Ιουνίου 1827, ενώ τον Οκτώβριο του 1828 πραγματοποιήθηκε στο νησί η σύσκεψη των Τριών Δυνάμεων, οι οποίες καθόρισαν τα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Απέχει 32 ν.μ. από τον Πειραιά.

Η πόλη του Πόρου, και λιμάνι του νησιού, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη απέναντι από τις ακτές της Τροιζηνίας. Τα γραφικά σοκάκια του, το Νεώριο και το νησάκι Μπούρτζι συνθέτουν μια υπέροχη εικόνα στο κέντρο του νησιού. Πολλά από τα σπίτια αποτελούν υπέροχα δείγματα νεοκλασικισμού. Ξεχωρίζουν το κτίριο του Δεϊμέζη, κτισμένο από γκρίζα και κόκκινη πέτρα, και το μαγαζί του Γρίβα, με τις μεγάλες πόρτες και τον πολύ όμορφο εσωτερικό διάκοσμο. Από τα ωραιότερα σπίτια του νησιού είναι η Βίλα Γαλήνη (μετά τη θέση «Άσπρος Γάτος»), κτίριο του 1892, που κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης.

Δείτε το official site  του νησιού

Περίπατος στην πόλη

Στο ιστορικό ρολόι του Πόρου, «σήμα κατατεθέν» του νησιού, που βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή του λόφου ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα. Από εδώ η θέα στο λιμάνι, τις απέναντι ακτές και στο Λεμονοδάσος είναι εξαιρετική. Το ρολόι «ξεπροβάλλει» από κάθε σημείο, αποτελώντας το στολίδι της πόλης.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην πλατεία Κορυζή, στο οποίο εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή. Προέρχονται από τις ανασκαφές στον ναό του Ποσειδώνα, στην αρχαία Τροιζήνα, στους βασιλικούς τάφους της Μαγούλας και της Απάθειας, στο Μόδι και στον Άγιο Κωνσταντίνο Μεθάνων.

Στο Μπούρτζι, το μικρό κάστρο του χτίστηκε το 1827 για την προστασία του λιμανιού. Βρίσκεται στον όρμο της Μονής, κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου, και μπορεί να το επισκεφθεί κανείς κολυμπώντας. Σήμερα είναι ακατοίκητο.

Στο ναύσταθμο, τον πρώτο που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, το 1830.

Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, που ξεχωρίζει για τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του Kωνσταντίνου Παρθένη.

Στο διατηρητέο μνημείο του Ερνέστου Τσίλερ, που στεγάζει τη συνεδριακή αίθουσα του Δήμου Πόρου. Το νεοκλασικό κτίριο αναπαλαιώθηκε το 2002 με στοιχεία ιδιαίτερης αισθητικής και σήμερα φιλοξενεί εκδηλώσεις του δήμου.

Στη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, με δανειστικό τμήμα και αίθουσα προβολών.

Στα ερείπια του ρωσικού ναυστάθμου, 5 χλμ. ΒΔ της πόλης. Εκεί το 1834 οικοδομήθηκαν αποθήκες και φούρνοι για να ανεφοδιάζεται ο ρωσικός στόλος, που έπλεε στα νερά του Αιγαίου. Οι Ρώσοι διατήρησαν την ιδιοκτησία μέχρι το 1900.

Στα Παλάτια (5,5 χλμ. ΒΑ), όπου υπάρχουν τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα (520 π.Χ.) Ο κυρίως ναός ήταν δωρικού ρυθμού, ορθογώνιος περίπτερος με έξι και δώδεκα κίονες στις πλευρές του. Σώζονται η τάφρος θεμελίωσης του αρχαϊκού ναού, οι στοές της αγοράς και το βουλευτήριο.

Ο Πόρος είναι ιδανικός προορισμός για θαλλάσιες δραστηριότητες όπως κολύμπι στο Μικρό και το Μεγάλο Νεώριο καθως και στο Λιμανάκι της Αγάπης, ψαροντούφεκο, καταδύσεις στα κρυστάλλινα νερά και ιστιοπλοΐα στα κοντινά νησιά και στις ακτές της Πελοποννήσου. Ο Πόρος προσφέρεται επίσης  για ποδηλασία και πεζοπορία στα πευκοδάση του νησιού.  Εαν σας αρέσει η πεζοπορία κάντε μια επίσκεψη στο Ασκέλι και στο Γαλατά.

Πρόσβαση

Με ΙΧ αυτοκίνητο:

Ακολουθώντας την διαδρομή για Επίδαυρο, συνεχίζουμε τον καινούριο παραλιακό δρόμο και φθάνουμε μέσα σε 10 λεπτά στην Καλλονή.

Στη συνέχεια, σε 15 περίπου λεπτά, φθάνουμε από την Καλλονή στον Γαλατά, που βρίσκεται

απέναντι από τον Πόρο.

Η διάρκεια διαδρομής είναι περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά και η απόσταση περίπου 150 χλμ.

Τέλος σε 5 λεπτά με μικρά ferry ή βάρκες περνάτε απέναντι στον Πόρο.

Με ferryboat:

Καθημερινά αναχωρούν τα πλοία της γραμμής από το λιμάνι του Πειραιά (πλ. Καραϊσκάκη) και φθάνουν στον Πόρο μετά από 2 ώρες και 15 λεπτά.

Με ιπτάμενο δελφίνι η Καταμαράν:

Από το λιμάνι του Πειραιά και μπροστά απο την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα αναχωρούν καθημερινά τα ιπτάμενα δελφίνια.

Η διαδρομή μέχρι τον Πόρο είναι μία ώρα.

Με δικό σας σκάφος:

Οσοι πάτε με δικό σας σκάφος, μπορείτε να αγκυροβολήσετε στους γραφικούς όρμους που σχηματίζει το φυσικό λιμάνι του Πόρου ή κατά μήκος της προκυμαίας.

 



Spread the love