Spread the love


Ύδρα: Η Αριστοκρατορική «κυρία» του Αργοσαρωνικού. Η Πόλη της Ύδρας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο μέσον περίπου της βόρειας ακτής του νησιού, στο μυχό ενός κλειστού όρμου που περιβάλλεται από γυμνά και βραχώδη βουνά.

Ύδρα: Η Αριστοκρατορική «κυρία» του Αργοσαρωνικού. Η Πόλη της Ύδρας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο μέσον περίπου της βόρειας ακτής του νησιού, στο μυχό ενός κλειστού όρμου που περιβάλλεται από γυμνά και βραχώδη βουνά.

Ο επισκέπτης που την προσεγγίζει για πρώτη φορά εντυπωσιάζεται από τη θέα των ψηλών και επιβλητικών Αρχοντικών που δεσπόζουν στο λιμάνι της Πόλης.

Δεξιά και αριστερά από την είσοδο του λιμανιού βρίσκονται οι Προμαχώνες με τα κανόνια που προστάτευαν παλαιότερα την πόλη.

Σήμερα το λιμάνι της Ύδρας είναι γεμάτο από σκάφη που δένουν εκεί, προερχόμενα από κάθε γωνιά του κόσμου.

Στην Ύδρα δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Για να περιηγηθείτε στην Πόλη εμπιστευθείτε τα πόδια σας ή προτιμήστε τον παραδοσιακό τρόπο μεταφοράς μα τα γραφικά γαϊδουράκια.

Μπορείτε να περπατήσετε στην προκυμαία, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης, να θαυμάσετε τα παλιά Αρχοντικά και να επισκεφθείτε τα μουσεία της Ύδρας.

Μπορείτε επίσης να ανηφορίσετε στα στενά, γραφικά δρομάκια και να βρεθείτε στην παλαιότερη συνοικία της Πόλης, στον μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας και από εκεί να απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο.

Για κολύμπι μέσα στην Πόλη προσφέρονται τα βράχια της Σπηλιάς, η Υδρονέτα και σε μικρή απόσταση από την πόλη, το Αυλάκι, το Καμίνι και το κοσμοπολίτικο Μαντράκι.

Η σύνδεση της πόλης με τις άλλες πανέμορφες παραλίες του νησιού, Βλυχό, Άγιο Νικόλα, Μπίστι κ.λ.π., γίνεται μόνο από θαλάσσης. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι της Ύδρας δεν ξεπερνούν τους 3.000 και ασχολούνται σχεδόν όλοι με τον τουρισμό.

Το νησί φημίζεται για τις φυσικές καλλονές, την έντονη ζωή του και δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.Η Πόλη, φαντάζει σαν ένας πίνακας ζωγραφικής με γκρι, άσπρα και μπλε χρώματα πάνω από το γαλάζιο της θάλασσας, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής.

Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη βραχώδη πλαγιά, γύρω από το λιμάνι, δημιουργώντας μια μοναδική αρμονία μεταξύ αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος.

Με την πρώτη σας επίσκεψη, ένα συναίσθημα μαγείας σας περιβάλλει.

Ίσως να είναι η μοναδική αρχιτεκτονική και γραφικότητα του νησιού, ίσως πάλι να είναι η μακρόχρονη και η πολιτιστική κληρονομιά του ή ίσως όλα μαζί. Δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του λιμανιού της Ύδρας, βρίσκονται οι Προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν την Ύδρα.

Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, δυτικά από το άγαλμα του Α. Μιαούλη, κατά μήκος της προκυμαίας, βρίσκεται το Λιμεναρχείο, που στεγάζεται στην παλιά, πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη.

Δίπλα στο Λιμεναρχείο, βρίσκεται το μαρμάρινο κτίριο, που στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας και ακολουθεί το σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού, όπου στεγάζεται η φημισμένη Σχολή των Εμποροπλοιάρχων.Στη συνέχεια ο πρώτος δρόμος οδηγεί στο Γυμναστήριο και στην πευκόφυτη περιοχή της Μονής της Αγίας Φωτεινής.

Ο δρόμος που ξεκινάει από το μέσο του λιμανιού, οδηγεί στα Καλά Πηγάδια, και στη συνέχεια, ανηφορίζει προς τη Μονή του Προφήτη Ηλία και τη Μονή της Αγίας Ευπραξίας. Στο κέντρο του λιμανιού βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός της Ύδρας, που χτίστηκε το 1648 και ανακατασκευάστηκε το 1774.

Παλαιότερα ο Ναός λειτουργούσε ως Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σήμερα, μέσα στο Ναό, λειτουργεί και έχει την έδρα του το Δημαρχείο και το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Δεξιότερα της Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αρχίζει ένας στενός, πλακόστρωτος και γραφικός, ανηφορικός δρόμος, ο οποίος οδηγεί στην παλιά πόλη, την Κιάφα.

Ο δρόμος περνά από το Γηροκομείο και στη συνέχεια οδηγεί στον Βλυχό. Μπροστά από τη Μονή υπάρχει η Πλατεία Παύλου Κουντουριώτη, με το άγαλμα του Έλληνα πολιτικού να δεσπόζει στο κέντρο της.

Ένα ανηφορικό δρομάκι στα αριστερά μας οδηγεί στο Αρχοντικό του Τομπάζη, που σήμερα στεγάζεται η Σχολή Καλών Τεχνών. Στη δεξιά πλευρά του λιμανιού, ο παραλιακός δρόμος περνά κάτω από το Αρχοντικό του Κουντουριώτη, από το Περίπτερο, τη Σπηλιά, τους Μύλους και φθάνει στο Αυλάκι για να καταλήξει στο Καμίνι.

Κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιού είναι ότι δεν υπάρχουν τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με τα γαϊδουράκια, γεγονός που κάνει την Ύδρα ακόμα πιο γραφική. Το λιμάνι της Ύδρας κατακλύζεται καθημερινά από μικρά και μεγάλα κότερα, βάρκες και κρουαζιερόπλοια. Στο νησί θα απολαύσετε ρομαντικές περαντζάδες, στα στενά, γραφικά και πλακόστρωτα σοκάκια.

Γενικά η Ύδρα φημίζεται για την ήρεμη ζωή που προσφέρει στους επισκέπτες της την ημέρα, αλλά και για την έντονη, κοσμοπολίτικη ζωή, τη νύχτα. Bar, pub, disco με Ελληνική και ξένη μουσική και ξεφάντωμα μέχρι το πρωί.

Η Ύδρα, με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική της και τη συνεχή προσφορά της στον τουρισμό και στην πολιτιστική ζωή της χώρας μας, παραμένει το στολίδι του Αργοσαρωνικού και ένα από τα σπουδαιότερα θέρετρα της Ελλάδας.

Στην Ύδρα βρίσκεται η έδρα της Μητρόπολης των νησιών : Ύδρα – Σπέτσες – Πόρος και Αίγινα. Μητροπολίτης Ύδρας είναι ο Σεβασμιότατος Εφραίμ και η Μητρόπολης βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου και του Εκκλησιαστικού Μουσείου.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την Ύδρα στο Wikipedia.org

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού δεσπόζει το άγαλμα του Ναύαρχου Ανδρέα Μιαούλη. Ο δρόμος που ξεκινάει κοντά στο άγαλμα οδηγεί ανατολικά στο Μαντράκι, που ήταν το πολεμικό λιμάνι του νησιού στα χρόνια της Επανάστασης. Σήμερα υπάρχει εκεί οργανωμένη παραλία, με ξενοδοχείο, bagalows, ταβάρνες και θαλάσσια σπορ.

Δυτικά από το άγαλμα του Μιαούλη, κατά μήκος της προκυμαίας, συναντάμε την παλιά μπαρουταποθήκη, όπου σήμερα στεγάζεται το Λιμεναρχείο, και δίπλα της το κτίριο όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το αρχοντικό του Τσαμαδού, στο οποίο στεγάζεται η Σχολή των Εμποροπλοιάρχων.

Στο σημείο του λιμανιού που βρίσκεται απέναντι από τον κυματοθραύστη χτυπάει η καρδιά της πόλης. Υπάρχουν τράπεζες, Δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες.

Στη μέση περίπου του παραλιακού δρόμου θα συναντήσουμε τη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και δύο μαρμάρινα καμπαναριά, που χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Σε κάποια από τα κτήρια της Μονής στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο και στα παλιά κελιά, ένα μικρό Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο.

Μπροστά από τη Μονή υπάρχει η Πλατεία Παύλου Κουντουριώτη, με το άγαλμα του Έλληνα πολιτικού να δεσπόσει στο κέντρο.Ένα ανηφορικό δρομάκι στα αριστερά μας οδηγεί στο αρχοντικό Τομπάζη, ιδιοκτησία σήμερα της Σχολής Καλών Τεχνών.

Από τον κυματοθραύστη κι έπειτα, ο δρόμος ανηφορίζει πλάι στη βραχώδη ακτή. Σε λίγο φτάνουμε στο Περίπτερο, το δυτικό κανονιοστάσιο του λιμανιού και μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Ύδρας.

Κάτω από το Περίπτερο υπάρχει η βραχώδη ακτή της Σπηλιάς, όπου κολυμπούν ντόπιοι και ξένοι ή απολαμβάνουν τον ήλιο ξαπλωμένοι στα βράχια. Στα αριστερά μας υπάρχει ένα μικρό πευκοδάσος, με το Αρχοντικό του Γεωργίου Κουντουριώτη να υψώνεται ανάμεσα στα πεύκα, και στην κορυφή του λόφου στέκουν σε παράταξη οι ερειπωμένοι Μύλοι.

Όμως ο δρόμος από το Περίπτερο συνεχίζεται και φτάνει στη συνοικία Αυλάκι, μια γραφική συνοικία χτισμένη στην απότομη πλαγιά του βουνού, για να καταλήξει στα γραφικά Καμίνια.

Δείτε το official site του νησιού

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δεξιά από τη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αρχίζει ένας ανηφορικός δρόμος που οδηγεί στα ενδότερα της πόλης.

Σε λίγο συναντάμε το Αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη, που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και λειτουργεί σήμερα ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Πλάι βρίσκεται η Εκκλησία της Υπαπαντής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ανατολικά της Εκκλησίας υπάρχει μία μικρή πλατεία και πίσω της το παραδοσιακό και διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το φαρμακείο του Ραφαλιά, το οποίο λειτουργεί από το 1890. Κοντά στο φαρμακείο του Ραφαλιά περνάει η οδός Μιαούλη και ο κεντρικός δρόμος της Ύδρας, που καταλήγει στα Καλά Πηγάδια.

Το όνομα της συνοικίας οφείλεται στα δύο πηγάδια που υπάρχουν εκεί και που τροφοδοτούσαν με νερό τους κατοίκους της πόλης για περισσότερο από 200 χρόνια. Από τα Καλά Πηγάδια ο ανηφορικός δρόμος συνεχίζεται και οδηγεί στο λόφο της Κιάφας, όπου είναι χτισμένη η παλαιότερη συνοικία της πόλης, ένας αμυντικός οικισμός με λιθόχτιστα σπίτια, ψηλούς μαντρότοιχους και στενά δρομάκια.

Στην κορυφή του λόφου υψώνεται η Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, χτισμένη στη θέση όπου ήταν το σπίτι του Αγίου. Στην Κιάφα υπάρχει επίσης η παλιά Εκκλησία του Άϊ Γιάννη του Νηστευτή, με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Το ανηφορικό μονοπάτι που σκαρφαλώνει στο βουνό οδηγεί στο Μοναστήρι του προφήτη Ηλία, όπου έμεινε για ένα διάστημα φυλακισμένος ο Κολοκοτρώνης και στη γυναικεία Μονή της Αγίας Ευπραξίας. Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα που φτάνει από την πόλη και το λιμάνι της Ύδρας, μέχρι τις απέναντι Πελοποννησιακές ακτές.

Δείτε το official site του Δήμου Ύδρας

Οι καλύτερες παραλίες της Υδρας

Η Υδρα έχει αρκετές παραλίες σε ακτές με άμμο και βότσαλα ή βραχώδεις. Η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή με τα πόδια, γαϊδουράκια ή θαλάσσιο μέσο (θαλάσσιο ταξί ή βάρκες που εκτελούν συχνά δρομολόγια), καθώς στο νησί δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα.

Μερικές καλές επιλογές είναι οι εξής:

  1. Μπίστι (οργανωμένη παραλία, με βότσαλο στη νοτιοδυτική άκρη του νησιού, ιδανική για μακροβούτια και ψαροντούφεκο)
  2. Άγιος Νικόλαος (οργανωμένη με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά, στη νοτιοδυτική πλευρά της Υδρας, σε όρμο, με πλαγιές κατάφυτες από πεύκα)
  3. Μαντράκι (ανατολικά του οικισμού της Υδρας, οργανωμένη παραλία μα βότσαλο και άμμο, καθώς και υποδομή για θαλάσσιες δραστηριότητες)
  4. Σπηλιά και Υδρονέτα (στον οικισμό, κοντά στο λιμάνι, βραχώδεις, ιδανικές για βουτιές από τα βράχια της Σπηλιάς και την προβλήτα της Υδρονέτας)
  5. Πλάκες Βλυχού (με κρυστάλλινα νερά, ταβερνάκια και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, πάνω στο βράχο)
  6. Άγιος Γεώργιος (παραλία στη δυτική ακτή, κοντά στο ακρωτήριο Μπίστι)
  7. Καουμίθι και Νήσιζα (παραλίες με βότσαλο και άμμο, προσεγγίζονται με θαλάσσιο ταξί)
  8. Με ιδιωτικό σκάφος
  9. Λιμιόνιζα (όμορφη παραλία της νότιας ακτής, με βότσαλα, ιδανική για υποβρύχιο ψάρεμα). 

    Πρόσβαση

  1. Με τα Ιπτάμενα Δελφίνια Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν Ιπτάμενα Δελφίνια κάθε ήμερα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 1.30 ώρες.
  2. Με ιδιωτικό σκάφος: Μπορείτε να αγκυροβολήσετε στο κεντρικό λιμάνι ή στο Μανδράκι ή δυτικά του λιμανιού, στα Καμίνια, στον Βλυχό, στον Παλαμιδά, στο Μπίστι, στον Μώλο, στον Άγιο Νικόλαο και στη Δοκό, στον όρμο του Σκίντου, που ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο.
  3. Οδικώς: Αν έχετε δικό σας αυτοκίνητο ή έχετε νοικιάσει κάποιο, μπορείτε να έρθετε εύκολα από την Αθήνα σε 2 περίπου ώρες και 45 λεπτά.
  4. Ακολουθώντας την Αττική Οδό και εν συνεχεία την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, μετά τον Ισθμό, κάνετε αριστερά προς την Επίδαυρο (Κόρινθος Έξοδος Β’ – Επίδαυρος). Οδηγείτε για 30 περίπου λεπτά και φθάνετε στη διασταύρωση για την Επίδαυρο.
  5. Λίγο πριν θα δείτε πινακίδες προς Πόρο ή Σπέτσες. Εκεί θα στρίψετε δεξιά και αμέσως κάτω από την γέφυρα αριστερά.Στη συνέχεια ακολουθείτε τον καινούργιο δρόμο, προσέχοντας να δείτε την πινακίδα προς Πόρο.
  6. Στο σημείο αυτό θα κάνετε λοξώς αριστερά για τον Πόρο και θα φθάσετε από τον παραλιακό δρόμο σε 20 λεπτά στο Γαλατά. Μέχρι τον Γαλατά για τη συνολική διαδρομή με μία μέση ταχύτητα, χρειαζόμαστε περίπου 1 ώρα και 45′. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, σε μισή ώρα και λιγότερο, βρίσκεστε στο Μετόχι.
  7. Το Μετόχι είναι μια περιοχή απέναντι από την Ύδρα, στην οποία υπάρχει χώρος για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας. Μπορείτε να περάσετε σε 25 λεπτά απέναντι στην Ύδρα ή με σκάφη.
  8. Από την Ερμιόνη, για όσους έρχονται με το αυτοκίνητό τους από το Κρανίδι, το Πόρτο Χέλι, την Κόστα ή άλλες περιοχές της Πελοποννήσου ή ακόμα και από την Αθήνα, ακολουθώντας την άλλη διαδρομή μέσω Κρανιδίου, μπορούν να περάσουν στην Υδρα με σκάφος.
  9. Με ελικόπτερο


Spread the love