Spread the love


Αυλαία με τους «Επτά επί Θήβας» ανοίγει το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017

Η αισχύλεια τραγωδία του ΚΘΒΕ «Επτά επί Θήβας» θα αποτελέσει την εναρκτήρια παράσταση των φετινών Επιδαυρίων.

Αφού απέσπασε πέρυσι τον Ιούλιο το χειροκρότημα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, η επιτυχημένη παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Επτά επί Θήβας» θα κατηφορίσει ξανά στο αργολικό θέατρο. Η κατά Τσέζαρις Γκραουζίνις αισχύλεια τραγωδία για τη σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα, Ετεοκλή και Πολυνείκη θα παρουσιαστεί 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου και θα αποτελέσει την εναρκτήρια παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Ο Γιάννης Στάνκογλου θα είναι αυτός που θα «κρατήσει» το ρόλο του Ετεοκλή, ενώ στη θέση της «Αντιγόνης» Νάντιας Κοντογεωργή θα δούμε την Κλειώ- Δανάη Οθωναίου.

Σημειώνεται ότι ο διεθνούς φήμης Λιθουανός σκηνοθέτης θα παρουσιάσει με τη νέα σεζόν στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ παράσταση εμπνευσμένη από την Οκτωβριανή Επανάσταση, με αφορμή τη φετινή επέτειο των 100 χρόνων από το ξέσπασμα της ρωσικής επανάστασης.

Πληροφορίες για το Φεστιβάλ

Το φεστιβάλ Επιδαύρου ή Επιδαύρια είναι ένα φεστιβάλ αρχαίου δράματος που πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά τους θερινούς μήνες στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου μέσα στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών.

\Εγκαινιάστηκε επίσημα στις 19/6/1955 με την Εκάβη του Ευριπίδη (σε σκηνοθεσία Μινωτή με την Παξινού στον ομώνυμο ρόλο), καθιερώθηκε με τις παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας και λίγο αργότερα (1957) και με τις παραστάσεις αρχαίας κωμωδίας του Εθνικού Θεάτρου. Το 1975 δόθηκε για πρώτη φορά η άδεια και σε θιάσους εκτός Εθνικού να χρησιμοποιήσουν το αρχαίο θέατρο.

Από το 1955 μέχρι σήμερα το θέατρο της Επιδαύρου έχει φιλοξενήσει τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς καθώς και πληθώρα άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών ως συντελεστών παραστάσεων. Παρουσιάστηκαν επίσης γνωστοί ξένοι θίασοι ή συνεργασίες με επιφανείς ξένους συντελεστές. Οι παραστάσεις του φεστιβάλ συχνά γνώρισαν τεράστια επιτυχία ή παταγώδη αποτυχία και δεν ήταν λίγες οι φορές που προκάλεσαν σκάνδαλο.

Σήμερα, εν μέρει εξαιτίας των αιτιάσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου περί καταστροφής του μνημείου αλλά και σύμφωνα με την πολιτική του νέου διευθυντή φεστιβάλ Αθηνών Γ. Λούκου, ο αριθμός των παραστάσεων έχει περιοριστεί.

Παράλληλα με το φεστιβάλ Επιδαύρου λαμβάνουν χώρα (αρχικά μόνο μουσικές και αργότερα και θεατρικές) παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Ο θεσμός ξεκίνησε δοκιμαστικά το 1995 με τον «Μουσικό Ιούλιο» και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία που τον οδήγησε στην καθιέρωση.

Δείτε τον Γιάννη Στάνκογλου στο facebook, και το instagram

Δείτε το site του Φεστιβάλ

Διαβάστε πληροφορίες για τους «Επτά επί Θήβας» στο wikipedia.org



Spread the love