Spread the love


Η τέχνη είναι και προκλητική! Το Φεστιβάλ Αθηνών στηρίζει κάθε έργο τέχνης που έχει λόγο ύπαρξης. Που είναι αυθεντικό και που στέκεται με ειλικρίνεια απέναντι στο κοινό.

Με αυτή τη λογική, το φετινό καλοκαίρι παρουσιάζει 4 ακατάλληλες παραστάσεις και προτρέπει το κοινό να αφήσει τα παιδιά στο σπίτι και διαλέξει, ποια από τις τέσσερις παραγωγές με την ένδειξη «ακατάλληλη» θέλει να δει.

Χορός και θέατρο για τολμηρούς καλλιτέχνες και θεατές.

«Greek Freak / all star game»

Φεστιβάλ Αθηνών

Σίμος Κακάλας – Εταιρεία Θεάτρου Χώρος, Greek Freak / all star game
Θέατρο Ολύμπια, 12-14 Ιουνίου, 21:00

Ο Σίμος Κακάλας καταπιάνεται με το αγαπημένο του είδος, δίνοντας ένα αυτοσαρκαστικό, αυτοαναφορικό βαριετέ «πριν καταρρεύσει το οικοδόμημα του θεάτρου πάνω στα σαστισμένα κεφάλια μας».
Μας παρουσιάζει έναν χορό σεσημασμένων καλλιτεχνών, καταδικασμένων από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Διαδικτύου να βρίσκονται ισοβίως επί σκηνής, με την υποχρέωση να παράγουν συνεχώς άρτια καλλιτεχνικά προϊόντα, να διασκεδάζουν και να γοητεύουν κοινό και κριτικούς.

Μέσα τους βαθιά ξέρουν ότι, σε περίπτωση αποτυχίας, τους περιμένει ο καλλιτεχνικός Καιάδας του καλοκαιριού, η πείνα και ο θάνατος.
Πλειάδα προσωπικοτήτων θα τους συντρέξει στη μάταιη αυτή προσπάθεια να αποδείξουν ότι, αν και κουρέλια, τραγουδάνε ακόμα.

Θα υπάρξει άραγε ένας από μηχανής θεός που θα τους γλιτώσει από το θέαμα που είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν;

Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη των «εκατοντάδων θυμάτων της διαδικτυακής κριτικής», και είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία – Σύνθεση: Σίμος Κακάλας
Σκηνικό: Αντώνης Δαγκλίδης
Κοστούμια: Claire Bracewell
Μάσκες: Μάρθα Φωκά, Jonathan Becker
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός
Ενορχήστρωση: Χρίστος Θεοδώρου
Ειδικά εφέ: Αλέξανδρος Λόγγος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καλακίδης
Εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Λόξας
Παίζουν οι: Σίμος Κακάλας, Δήμητρα Κούζα, Μιχάλης Βαλάσογλου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Guest Star: Κλέων Γρηγοριάδης, Έλενα Μαυρίδου
Παίζουν οι μουσικοί: Χρίστος Θεοδώρου (πιάνο, πλήκτρα, μεταλλόφωνο), Γιώτης Παρασκευαΐδης (κιθάρες), Αντώνης Αρβανίτης (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο), Ρόλη Γιαμοπούλου (τύμπανα)

«Πορνό»

Φεστιβάλ Αθηνών

Ιωάννα Πορτόλου-Ομάδα GriffÓn: Πορνό
Πειραιώς 260, Ε, 15-17 Ιουνίου, 21:00

Με το Πορνό η ομάδα Griffόn ολοκληρώνει την τριλογία έργων που ξεκίνησε το 2014 («Δάσος» /2014 σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης, «Ταμπού» /2015 και «Πορνό» /2017) σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών.
Διερευνώντας την έννοια των προσωπικών και κοινωνικών ορίων, την υπέρβαση, αλλά και τη λειτουργία τους, το έργο δομείται μέσα από ένα παλίμψηστο εικόνων που αντικατοπτρίζουν τη μεταβαλλόμενη φύση τους, εστιάζοντας στο ζευγάρι των ερμηνευτών.

Ο κόσμος του πορνό, φευγαλέος, τεχνητός, υπερβολικός, εύθραυστος, απαιτητικός, ονειρικός και τρομακτικός, καλυμμένος και επικίνδυνος, απαγορευμένος και μυστικός, βιώνεται σε μια ιερή στιγμή, του εορτασμού-στο-χείλος-του-γκρεμού, την στιγμή της άρσης των απαγορεύσεων, γιορτάζοντας την πράξη της κατάργησης ενός συστήματος, μιας πρακτικής, ακόμη και του ίδιου του εαυτού.

Συντελεστές, Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου

Μουσική: Αντώνης Παλάσκας
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Συνεργάτης Προβολής – Επικοινωνίας: Γιώργος Κατσώνης
Χορεύουν: Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και ομάδα Griffόn
Διάρκεια: 40 λεπτά

«Festen – Οικογενειακή γιορτή»

Φεστιβάλ Αθηνών
Γιάννης Παρασκευόπουλος-ΚΘΒΕ, Festen – Οικογενειακή γιορτή / Βασισμένο στην ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ – Θεατρική διασκευή: David Eldridge
Εθνικό Θέατρο, Αίθουσα Εκδηλώσεων, 6-9 Ιουλίου, 21:00

Μια οικογενειακή γιορτή γίνεται αφορμή να διαταραχτεί η επίπλαστη αρμονία που για χρόνια επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Χάνσεν.
Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο πατέρας, ο Χέλγκε, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος γιορτάζει τα εξηκοστά του γενέθλια περιστοιχισμένος από συγγενείς και στενούς φίλους.
Τα καλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειας αποκαλύπτονται, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να συγκλονίζουν κανέναν.
O καλοκουρδισμένος μεγαλοαστικός μηχανισμός αντιστέκεται. Η γιορτή συνεχίζεται κανονικά.

Το Festen έγινε γνωστό στο ελληνικό κοινό από την ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ, που τάραξε τα κινηματογραφικά δεδομένα της εποχής όταν προβλήθηκε, το 1998.

Ήταν η πρώτη ταινία του Δόγματος 95, της κινηματογραφικής «σχολής» που δημιούργησε ο Λαρς Φον Τρίερ, μαζί με άλλους Δανούς κινηματογραφιστές, με στόχο τη δημιουργία μιας κινηματογραφικής φόρμας που δεν θα στηριζόταν στα τεχνικά μέσα, στα ειδικά εφέ και στις συμβάσεις που δημιουργούν στους θεατές μια ψευδαίσθηση της πραγματικότητας. Μέσα από τη σκηνοθεσία αυτής της παράστασης, που ανέβηκε με εγκωμιαστικές κριτικές στο ΚΒΘΕ (Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών) τον περασμένο χειμώνα σημειώνοντας συνεχή sold out, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος δημιουργεί με τους συνεργάτες του το δικό του Δόγμα, επιστρέφοντας στον πυρήνα του θεάτρου: τον άνθρωπο.

H παράσταση είναι ακατάλληλη.

Συντελεστές: Μετάφραση: Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν, Μανώλης Δούνιας Ελεύθερη απόδοση στίχων: Μαγδαληνή Μπεκρή Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος Σκηνικά-Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης Α΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Νινίκας Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Χιώτης
Βοηθός σκηνογράφου: Δανάη Πανά Βοηθοί φωτιστή: Ιφιγένεια Γιαννιού, Αθανασία Λάζου, Σταματία Σαπατόρη Oργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Χρίστος Στυλιανού (Κρίστιαν), Στεφανία Ζώρα (Το μικρό κοριτσάκι), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Μίκαελ), Σταυρούλα Αραμπατζόγλου (Μέττε), Κωνσταντίνος Λιάρος (Λαρς), Ιωάννα Παγιατάκη (Ελένε), Γιολάντα Μπαλαούρα (Έλσι), Βασίλης Σπυρόπουλος (Χέλγκε), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Πία), Νίκος Καπέλιος (Χέλμουντ), Αλέξανδρος Τσακίρης (Παππούς), Νεφέλη Ανθοπούλου (Πάουλα), Γιάννης Παρασκευόπουλος (Κιμ), Βασίλης Παπαγεωργίου (Μπάτοκαϊ)

«69 Στάσεις»
Φεστιβάλ Αθηνών

Μέττε Ίνγκβαρτσεν, 69 Στάσεις
Πειραιώς 260, Β, 1-3 Ιουλίου, 21:00

Το έργο της Δανής χορεύτριας και χορογράφου Mette Ingvartsen (Μέττε Ίνγκβαρτσεν) διερευνά το ζήτημα της σεξουαλικότητας, την αλληλεπίδραση μεταξύ φυσικού και τεχνητού, και τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. 

Στο 69 Positions, η Ίνγκβαρτσεν οδηγεί 65 επισκέπτες σε έναν χώρο με διάφορες περφόρμανς, ταινίες, βιβλία, κείμενα και εικόνες, τα οποία ζωντανεύουν μέσω της κίνησης και του λόγου προκειμένου το κοινό να βιώσει τη σύνδεση μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας.
Η ξενάγηση σε αυτό το αρχείο γύρω από τη σεξουαλικότητα επιτρέπει στην καλλιτέχνιδα να εξερευνήσει άλυτα ζητήματα που αφορούν στις σύγχρονες σεξουαλικές πρακτικές.

Τοποθετώντας τη γυμνή ανθρώπινη μορφή στο μέσον του κοινού και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή του, η Ίνγκβαρτσεν παραπέμπει στις ερωτικά και πολιτικά φορτισμένες περφόρμανς της δεκαετίας του ’60. To εν λόγω σόλο εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο στο έργο της Δανής ερμηνεύτριας, με έμφαση στη σεξουαλικότητα και στη σχέση ανάμεσα στις πολιτικές του σώματος και στις κοινωνικές δομές.

Ακατάλληλο για ανηλίκους

Το κοινό βρίσκεται επί σκηνής μαζί με την καλλιτέχνιδα και μετακινείται κατά βούληση. Κατά διαστήματα μπορούν να κάθονται στο πάτωμα. Δεν υπάρχουν καρέκλες. Η παράσταση είναι στα αγγλικά χωρίς υπέρτιτλους.
Σύλληψη – Χορογραφία – Ερμηνεία: Μέτε Ίνγκβαρτσεν
Φωτισμοί: Nadja Räikkä
Σκηνικά: Virginie Mira
Σχεδιασμός ήχου: Peter Lenaerts
Μουσική: Will Guthrie (Breaking Bones)
Δραματουργία: Bojana Cvejic
Τεχνική διεύθυνση: Nadja Räikkä / Joachim Hupfer
Ηχοληψία: Adrien Gentizon Διαχείριση: Kerstin Schroth
Παραγωγή: Mette Ingvartsen / Great Investment
Συμπαραγωγή: apap / szene (Salzburg), Musée de la Danse/Centre Chorégraphique National de Rennes et de Bretagne, Kaaitheater (Brussels), PACT Zollverein (Essen), Les Spectacles vivants – Centre Pompidou (Paris), Kunstencentrum BUDA (Kortrijk), BIT Teatergarasjen (Bergen)
Με την υποστήριξη των Théatre National de Bretagne (Rennes), Festival d’Automne à Paris, DOCH – University of dance and circus (Stockholm)
Συγχρηματοδότηση: The Flemish Authorities & The Danish Arts Council.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Ο πολιτισμός είναι η κοινή μας γλώσσα!

Δείτε το site και το Facebook του Φεστιβάλ



Spread the love