Spread the love


Η Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ παρουσιάζει τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Διονυσίου Σολωμού, στην κεντρική σκηνή του Bios σε μια παράσταση που επιδιώκει να μας ταξιδέψει στον επίκαιρο όσο ποτέ λόγο του εθνικού μας ποιητή και στο άχρονο και σπαραχτικό βάθος της ποίησης του

ηρωικός αγώνας των Μεσολογγιτών κατά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου (1825-1826) ενέπνευσε το Διονύσιο Σολωμό να γράψει ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα στην ιστορία της ελληνικής ποίησης και λογοτεχνίας. Ένας ύμνος στην ανθρώπινη ελευθερία σε μια σειρά από συγκλονιστικές εικόνες εντός και εκτός των τειχών του Μεσολογγίου και η εξιστόρηση ενός άνισου αγώνα εντός και εκτός του ανθρώπου που δε μπορεί να πάψει να διεκδικεί και να ονειρεύεται.

Για τους Ελευθέρους Πολιορκημένους

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά έργα του Σολωμού. Πρόκειται για ένα έργο ζωής, που το δούλευε πάνω από είκοσι χρόνια, χωρίς ποτέ να το ολοκληρώσει. Γράφτηκαν τρία διαφορετικά σχεδιάσματα ενώ το ποίημα εμφανίζεται με τέσσερις διαφορετικούς τίτλους: α) “Το Μεσολόγγι”, β) “Οι αδερφοποιτοί”, γ) “Το Χρέος” και δ) “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”. Στα τρία σχεδιάσματα προτάχθηκαν οι “Στοχασμοί” του ποιητή, γραμμένοι στα ιταλικά.

Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν καί γελούνε,

κι όσ’ άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ’ άρματα σε κλειούνε.

Για την ΑΣΙΠΚΑ

Η Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ ιδρύθηκε το 2007 από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπίτο και την ηθοποιό Ειρήνη Δράκου.

Από το 2007 η ΑΣΙΠΚΑ έχει πάνω από 13 παραστάσεις και performances στο ενεργητικό της, τις οποίες έχει παρουσιάσει τόσο σε θεατρικούς χώρους όσο και σε μη συμβατικούς (εγκαταλειμμένα κτίρια, δημόσιους χώρους, μνημεία) καθώς και τέσσερις κινηματογραφικές παραγωγές (τρεις ταινίες μικρού μήκους, και μια ταινία μεγάλου μήκους (Ανεμιστήρας 2013) που συμμετείχε πρόσφατα σε διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λέτσε της Ιταλίας, στην Κύπρο, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στο Σύδνεϋ και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στο Βισμπάντεν της Γερμανίας σε Ελσίνκι, Μόσχα, Εδιμβούργο και Ινδία.

Ανάμεσα σ’ άλλα, η Ομάδα έχει προσκληθεί και συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2012, με την παράσταση Αντιγόνη του Σοφοκλή (Μικρή Επίδαυρος), από το Εθνικό Θέατρο με το project Στοές (2011), και επίσης στα πλαίσια του IETM Athens με την παράσταση Περίπατος στην Έρημη Χώρα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο (2013).

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος
Δραματουργική Επεξεργασία: Ειρήνη Δράκου, Δημήτρης Μπίτος
Ερμηνεία: Ειρήνη Δράκου
Σκηνικά – Κοστούμια: Νόρα Δεληδήμου
Διαγραφική ηχητική εγκατάσταση: Λάμπρος Πηγούνης
Φωτισμοί: Νύσσος Βασιλόπουλος

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 16/11/2017 Εως: 26/11/2017

Πέμπτη έως Κυριακή στις 21.15

Τοποθεσία:

Bios, Πειραιώς 84, Μεταξουργείο

Eισιτήρια:

12 & 8 ευρώ (φοιτητικό)

Προπώληση:

viva.gr | ταμείο bios

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

210 3425335 | www.bios.gr

Δείτε και άλλες θεατρικές πρεμιέρες στο Lifeviews.gr (ΦΩΤΟ-VIDEO)



Spread the love