Spread the love


Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών με το νέο τους έργο Ελλάς Μονάχου, μία παράσταση με θέμα τη μετανάστευση σήμερα.

Στο Ελλάς Μονάχου το σκηνοθετικό δίδυμο Αζά – Τσινικόρη συνεχίζει τη θεατρική του έρευνα πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης σήμερα. Εστιάζοντας στην ελληνική κοινότητα του Μονάχου, η παράσταση θεματοποιεί σκηνικά τη συνεχιζόμενη κρίση της οικονομίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη και επιχειρεί μια ακτινογραφία των αξιών και των κανόνων που διέπουν το εργασιακό τοπίο στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Μια παραγωγή του θεάτρου Kammerspiele του Μονάχου, με πρεμιέρα στις 16 Μαρτίου 2018. Το κείμενο θα προκύψει μέσα από συνεντεύξεις με πραγματικά πρόσωπα και μετά από επιτόπια έρευνα.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Σε καμία άλλη γερμανική πόλη δεν ζούνε τόσο πολλοί Έλληνες όσο στο Μόναχο. Πολλοί πήγαν εκεί τη δεκαετία του ’60 ως εργάτες «Gastarbeiter» ή ως πολιτικοί πρόσφυγες, για να γλιτώσουν από τις διώξεις της στρατιωτικής δικτατορίας. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των Ελλήνων που ζούνε στη Γερμανία αυξήθηκε ξανά. Οι περισσότεροι ανήκουν στη γενιά των εργαζόμενων φτωχών (working poor)· νέοι ειδικευμένοι εργάτες και επιστήμονες, γυναίκες και άνδρες, που καλούνται να επιβιώσουν με κακοπληρωμένες δουλειές, αναζητούν μια καλύτερη τύχη στη μεγαλούπολη της Βαυαρίας. Μήπως, όμως, αυτό που για την Ελλάδα αποτελεί τη νέα θλιβερή κανονικότητα είναι ο κανόνας για πολλούς και στο Μόναχο; Προσπαθώντας να διαπεράσει τα προ και τα μετά την κρίση στερεότυπα, η παράσταση ερευνά την ποικιλόμορφη ελληνική κοινότητα του Μονάχου και αφηγείται στη σκηνή την ιστορία της. Συμμετέχουν πολίτες του Μονάχου από την Ελλάδα.

Image result for Ελλάς Μονάχου, από τους Ανέστη Αζά και Πρόδρομο Τσινικόρη στο Φεστιβάλ Αθηνών

Συντελεστές:

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης
Δραματουργία: Christine Milz
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Μουσική: Πάνος Μανουηλίδης

Συμμετέχουν: Πρόδρομος Τσινικόρης και Έλληνες πολίτες του Μονάχου: Άγγελος Γεωργιάδης, Βαλάντης Μπεΐνογλου, Κατερίνα Σόφτση

Παραγωγή της Münchner Kammerspiele σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης έχουν ταυτίσει το όνομά τους με το θέατρο ντοκουμέντο στην Ελλάδα. Το 2010 συνεργάστηκαν στο Ηρώδειο με τους Rimini Protokoll για την εμβληματική παράσταση Ο Προμηθέας στην Αθήνα, που υπήρξε καθοριστική για την πορεία τους. Την επόμενη χρονιά επανήλθαν παρουσιάζοντας το Ταξίδι με τρένο, στο Μέγαρο του ΟΣΕ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και συνέχισαν με πολλές άλλες παραστάσεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία −μεταξύ τους η Καθαρή πόλη (παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση), μια από τις πιο πολυταξιδεμένες ελληνικές θεατρικές παραγωγές των τελευταίων 30 ετών. Από το 2015 έχουν αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πειραματικής Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου.

 Ταυτότητα Εκδήλωσης


Spread the love