Spread the love


Η Αποπλάνηση (The Beguiled) η νέα ταινία της Σοφίας Κόπολα που κέρδισε κοινό και κριτικούς αποσπώντας το βραβείο σκηνοθεσίας στο φετινό φεστιβάλ των Καννών, έρχεται στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 6 Ιουλίου 2017.

«Η Αποπλάνηση» (The Beguiled) η νέα ταινία της Σοφίας Κόπολα που κέρδισε κοινό και κριτικούς αποσπώντας το βραβείο σκηνοθεσίας στο φετινό φεστιβάλ των Καννών, έρχεται στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 6 Ιουλίου 2017.

Η ατμοσφαιρική ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τόμας Κάλιναν, αφηγείται, μέσα από τη γυναικεία ματιά, την ιστορία ενός πληγωμένου στρατιώτη (Κόλιν Φάρελ) που, κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου, και συγκεκριμένα το 1864, βρίσκει καταφύγιο, ώσπου να αναρρώσει, σε ένα σχολείο θηλέων οικότροφων στη Βιρτζίνια, όπου τον περιθάλπουν ως ηθικό τους χρέος.

Η παρουσία του εκεί, όμως, ξυπνά στα κορίτσια και τις μοναχικές γυναίκες του σχολείου (Νικόλ Κίντμαν, Κίρστεν Ντανστ, Ελ Φάνινγκ), καταπιεσμένα ένστικτα, πάθη και ανάγκες, προκαλώντας μεταξύ τους ανταγωνισμούς και συγκρούσεις που φτάνουν ακόμα και στα άκρα…

Η Σοφία Κόπολα στην ταινία αυτή μάς ταξιδεύει στο 19ο αιώνα, λίγα χρόνια αφότου ξέσπασε ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, σκηνοθετώντας και υπογράφοντας το σενάριο της κινηματογραφικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Τόμας Κάλιναν, υιοθετώντας τη γυναικεία αφηγηματική ματιά. Η Κόπολα συνεργάζεται και πάλι με την Κίρστεν Ντανστ και την Ελ Φάνινγκ, ενώ συμπράττει για πρώτη φορά με τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Κόλιν Φάρελ και τη βραβευμένη με Όσκαρ Νικόλ Κίντμαν. Σχολιάζει η Κόπολα «Πάντοτε με ενδιέφερε ο τρόπος που οι γυναίκες αλληλεπιδρούν. Έχω δει πώς μπορεί να αλλάξει η μεταξύ τους δυναμική όταν εμφανίζεται ένας άντρας. Κι αυτή τη φορά πρόκειται για γυναίκες διαφορετικών ηλικιών που αντιδρούν διαφορετικά στην παρουσία του άντρα. »

Σχολιάζει η τακτική συνεργάτιδα της Κόπολα, Κίρστεν Νταντς: «Η ιστορία ανήκει στο είδος της αμερικανικής, γοτθικής λογοτεχνίας του Νότου. Δεν πρόκειται για ταινία τρόμου, αν και υφέρπει ο τρόμος. Είναι γεμάτη ένταση και καταστροφή. Κι όλα γίνονται μεταξύ γυναικών, πράγμα που τη κάνει ακόμα πιο επιβλητικά σαγηνευτική. […] Όταν μου είπε την ιδέα της η Σοφία, δύο χρόνια πριν, κατάλαβα πως αυτό που την τράβηξε στην ιστορία ήταν ο εγκλεισμός και η απομόνωση όλων αυτών των γυναικών.[…] Υπάρχει θάνατος στην ταινία, αλλά η ταινία πραγματεύεται και τον τρόπο που κάποιος πεθαίνει μέσα του.» Συμπληρώνει η Ελ Φάνινγκ «Αυτό που με τράβηξε στην ιστορία είναι πως τη δύναμη την έχουν οι γυναίκες, παρόλο που η ιστορία λαμβάνει χώρα στον Αμερικανικό Εμφύλιο.» Αναφερόμενη στην τελετουργική ρουτίνα των γυναικών επισημαίνει:

«Σηκώνονται το πρωί, ασχολούνται λίγη ώρα με τον κήπο. Μετά ακολουθούν η προσευχή, τα μαθήματα μουσικής και γαλλικών, το δείπνο και στη συνέχεια πάνε για ύπνο. Ώσπου κάποια στιγμή όλο αυτό αρχίζει να καταρρέει. Περιθάλπουν τον πληγωμένο στρατιώτη και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει και εμφανίζεται ο εγωισμός τους

Η ταινία συνειδητά γυρίστηκε σε φιλμ και μεγάλη σημασία δόθηκε στη γλώσσα του σώματος των πρωταγωνιστών. Ακόμα, δεδομένου πως η ιστορία διαδραματίζεται μια δεκαετία πριν την ευρεία χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, όλη η ταινία γυρίστηκε με φυσικό φωτισμό καθώς και με το φωτισμό που παρείχαν τα κεριά. Ελάχιστη ήταν η χρήση στουντιακού φωτισμού. Επίτηδες, ακόμα, απουσιάζει σχεδόν τελείως από την ταινία η μουσική. Το βασικό μουσικό μοτίβο είναι οι εκρήξεις που ακούγονται στο βάθος, αρκετά μακριά τους, αλλά και απειλητικά κοντά.

Από καιρό ήθελε ο Κόλιν Φάρελ να συνεργαστεί με την Κόπολα, όπως επίσης και να ενσαρκώσει κάποιον χαρακτήρα εκείνης της εποχής. Όταν, λοιπόν, τον προσέγγισε για αυτήν την ταινία, ο Φάρελ είχε μόλις ολοκληρώσει τα γυρίσματα μιας άλλης ταινίας (του Γιώργου Λάνθιμου) όπου πάλι συμπρωταγωνιστούσε με την Νικόλ Κίντμαν.

Η ταινία γυρίστηκε στη Λουϊζιάνα και για άλλη μια φορά η Κόπολα ήθελε να κάνει τα γυρίσματα σε πραγματικό περιβάλλον. Έτσι προκειμένου να «στεγαστεί» κινηματογραφικά το οικοτροφείο επιλέχτηκε η ιδιόκτητη έπαυλη που δεσπόζει στη φυτεία Madewood, που βρίσκεται δύο ώρες, οδικώς, έξω από τη Νέα Ορλεάνη.

Δείτε το Site και το Facebook της ταινίας

Δείτε το trailer και φωτογραφικό υλικό από την ταινία εδώ:

Αποπλάνηση Αποπλάνηση Αποπλάνηση Αποπλάνηση Αποπλάνηση Αποπλάνηση Αποπλάνηση

Αποπλάνηση

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

THE BEGUILED

Πρωταγωνιστούν:

Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φάρελ, Κίρστεν Ντανστ, Ελ Φάνινγκ

Σκηνοθεσία:

Σοφία Κόπολα

 Διάρκεια: 94’

Ημερομηνία Προβολής: Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Δείτε και άλλα trailer ταινιών στο Lifeviews.gr (ΦΩΤΟ+VIDEO)Spread the love